„Cazierul“ autoturismelor înmatriculate: cum vom putea verifica online maşinile înregistrate în România
0Românii vor putea verifica starea înmatriculării unei maşini şi vor putea afla gratuit motivele pentru care aceasta a fost eventual suspendată, fără să fie nevoiţi să se deplaseze la sediile instituţiilor publice, conform unui proiect de act normativ ce ar putea primi în scurt timp votul decisiv al deputaţilor.
Concret, în urmă cu o săptămână, proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a primit avizele finale din partea a trei comisii de specialitate din Camera Deputaţilor. Instrumentul este considerat unul important mai ales că circulaţia pe drumurile publice cu un autovehicul cu înmatricularea suspendată poate fi taxată cu o amendă de 3.000 de lei.
Când se suspendă înmatricularea
Înmatricularea unei maşini se suspendă, potrivit Codului rutier, în cazul în care noul proprietar al unei maşini nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data cumpărării sau atunci când expiră sau când este anulată inspecţia tehnică periodică (ITP).
Concret, privitor la primul caz, în proiectului legislativ se prevede că la înstrăinarea maşinii de către un cetăţean, organele fiscale sunt obligate să transmită automat către serviciile de înmatriculări acest fapt, iar dacă în 90 de zile noul proprietar nu vine să anunţe tranzacţia, înmatricularea autoturismului este suspendată de sistemul informatic. Termenul de 90 de zile se menţine chiar dacă autoturismul trece prin mâinile a mai mulţi proprietari. Maşina va fi considerată reînmatriculată după ce noul posesor va face demersurile oficiale la serviciile de specialitate ale poliţiei.
În fine, în cel de-al doilea caz, suspendarea înmatriculării unei maşini încetează din ziua în care aceasta trece cu brio de inspecţia tehnică periodică.
90 de zile are la dispoziţie un cumpărător de maşină second hand să o reînmatriculeze la poliţie
Cum se va face verificarea
Propunerea legislativă va da posibilitatea celor interesaţi, atunci când se va aplica, să afle, fără mare efort, care este situaţia înmatriculării unei maşini. Mai exact, persoanele care doresc să afle mai multe detalii despre o maşină vor putea face această verificare gratuit chiar din faţa calculatorului introducând codul unic de identificare pe care orice maşină îl are în documente. De dezvoltarea şi gestionarea aplicaţiei informatice se va ocupa, potrivit textului documentului, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
DRPCIV „realizează, gestionează şi pune la dispoziţia publicului o aplicaţie informatică, în mod gratuit, printr-un serviciu on-line, pe pagina proprie de internet, pentru a se verifica situaţia înmatriculării unui vehicul, precum şi motivul suspendării înmatriculării acestuia”, se precizează în iniţiativa legislativă. În prezent, pe site-ul DRPCIV poate fi găsit un alt instrument online ce poate fi folosit, în mod gratuit, de cei interesaţi. Mai exact este vorba de de o aplicaţie ce permite celor care vor un număr de înmatriculare preferenţial verificarea disponibilităţii acestuia, dar nu şi rezervarea acestuia.