Cât costă să-ţi schimbi identitatea cu acte de pe piaţa neagră. Procurorii fac percheziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1.100 de euro era preţul perceput pentru o carte de identitate FOTO Adevărul
1.100 de euro era preţul perceput pentru o carte de identitate FOTO Adevărul

Procurorii fac astăzi percheziţii în Maramureş, acolo unde mai mulţi indivizi sunt suspectaţi că procurau cărţi de identitate şi premise de conducere false pentru doritori. Procurorii sunt ajutaţi în această acţiune de ofiţerii SRI, DGA şi de trupele speciale de la Jandarmerie.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează percheziţii în cel puţin patru locuinţe ale unor suspecţi din Maramureş, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, trafic de influenţă, precum şi complicitate la fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, folosire în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Conform anchetatorilor, mai multe persoane sunt acuzate că falsificau documente de identitate pentru persoane interesate contra cost. „De exemplu, în schimbul intermedierii obţinerii unei cărţi de identitate sau a unui permis de conducere falsificat se percepea o sumă de cca. 1.100 euro“, spun anchetatorii.

Pentru un set compus din paşaport, carte de identitate şi permis de conducere, costul era de 3.000 de euro.

Cât costă o nouă identitate, procurată de pe internetul ascuns

O investigaţie jurnalistică realizată în 2013 a scos la iveală piaţa neagră a actelor de identitate false activă pe internetul ascuns. Arme, droguri, bani falşi sau noi identităţi, hackeri sau asasini plătiţi, acolo este locul unde se întâşneşte cererea cu oferta într-o lume doar a infracţiunilor. Desigur, internetul ascuns, darknet-ul, colcăie de indivizi care nu vând nimic, doar îşi înşeală clienţii.

Site-ul celor de la „Black Market Reloaded“ are orice la vânzare. Droguri ieftine şi scumpe, diverse cantităţi. Sau acte false din mai multe ţări. De exemplu, site-ul flawlessfakeids.com a anunţat la sfârşitul verii că oferta lor s-a diversificat şi, pe lângă acte false americane, canadiene şi vest-europene, oferă şi cărţi de identitate româneşti. Acestea sunt la preţul de 350 de dolari, iar „specialiştii“ în falsuri susţin că acestea conţin şi elementele de siguranţă vizibile cu aparatura special de verificat documente, inclusiv holograme.

Cel mai ieftin produs este permisul de conducere britanic, oferit la doar 300 de dolari, în timp ce cartea de identitate franceză este livrată pentru 550 de dolari, fiind mai greu de falsificat.

flawless fake id
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite