Premiera săptămânii: „Leviathan“, pelicula rusească nominalizată la Oscar, dar interzisă în propria ţară
0Filmul „Leviathan“, peliculă nominalizată la Oscar 2015, dar blamată în propria ţară, Rusia, are astăzi premiera în cinematografele din România.
Drama „Leviathan“, regizată de Andrei Zvyagintsev, este o reinterpretare a legendei biblice a lui Iov, repovestită ca un conflict între un simplu mecanic şi un primar corupt, care este capabil de absolut orice pentru a-şi atinge obiectivele. Un portret al liderului rus Vladimir Putin, care apare în mai multe scene, a fost interpretat de mulţi drept o legătură cu Kremlinul şi stilul de conducere al liderului rus, iar activiştii ortodocşi au încercat chiar să boicoteze lansarea filmului în Rusia.
Pe de altă parte, criticii lui Putin spun că povestea oglindeşte traiul din Rusia în cei 15 ani de când fostul spion KGB a ajuns la putere, cu funcţionarii corupţi care se îmbogăţesc şi se bucură de impunitate.
În schimb, Ministerul Culturii din Rusia, care a co-finanţat filmul lui Zvyagintsev, declară că ţara este prezentată într-o manieră nefavorabilă pentru a câştiga recunoaşterea internaţională. „Filmul se concentrează nu doar asupra criticii autorităţilor actuale, dar le jigneşte în mod deschis, este plin de un sentiment de disperare şi deznădejde faţă de existenţa noastră, nu ar trebui finanţat din banii contribuabililor“, a declarat Minsitrul Culturii, Vladimir Medinsky, atunci când a fost întrebat dacă Ministerul va mai sprijini astfel de filme în viitor.
„Leviathan“ a fost interzis în cinematografele din unele regiuni din Rusia, iar în cele în care a rulat a fost fifuzat într-o formă cenzurată, din cauza unei legi care interzice înjurăturile în spaţiul public.
Pelicula a fost descrisă drept „o capodoperă“ de jurnaliştii de la cotidianul britanic „The Guardian“ şi a câştigat multe trofee la festivalurile internaţionale, iar recunoaşterea a început la Festivalul de la Cannes, în 2014, când a câştigat premiul pentru scenariu.
Producţia, turnată în satul Teriberka de la Marea Barents din nordul Rusiei, a câştigat un prestigios trofeu Globul de Aur şi a fost nominalizat la premiile Oscar 2015, la categoria Cel mai bun film străin.
Andrei Zviaghinţev, în vârstă de 50 de ani, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori contemporani ruşi. În 2003, a câştigat Leul de Aur la Veneţia, cu filmul „Întoarcerea/The Return“. Au urmat „Exilul/The Banishment“, care a concurat pentru Palme d’Or în 2007, şi „Elena“, distins cu premiul juriului Un Certain Regard în 2011.
Nancy Condee, autoarea cărţii „The Imperial Trace: Recent Russian Cinema“ şi specialistă în politicile culturale ruseşti şi sovietice la Universitatea din Pittsburgh, îl descrie pe Andrei Zviaghinţev ca fiind un regizor „foarte activ şi preocupat de problemele spirituale într-un cadru biblic, alegoric. Este în mod evident un credincios adevărat, dar nu în sensul instituţional“, iar filmele sale sunt pline de „săgeţi îndreptate către cer, care te ridică, departe de realitatea decăzută“.