Carmen Dan, despre ordinul privind condiţiile din centrele de arest: E un demers legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, că Ordinul MAI privind condiţiile improprii din centrele de arest a parcurs procedura legală şi că nu a fost dat târziu.

Carmen Dan a fost întrebată despre faptul că Ordinul MAI privind lista centrelor de reţinere improprii a venit la o lună de la publicarea legii recursului compensatoriu şi ar putea exista plângeri că ar fi dat prea târziu.
„E un demers legal. Trebuia să-l acoperim atât eu, cât şi colegul meu ministrul Justiţiei. Sunt două ordine. Ordinul dat de ministrul Justiţiei care priveşte îndeplinirea condiţiilor în penitenciare şi ordinul dat de ministrul de Interne care a parcurs procedura şi care prevede îndeplinirea condiţiilor din centrele de arest. Nu ţine de analiza ministrului reducerea pedepselor şi nici eliberarea. Este un ordin pe care trebuia să-l dăm“, a explicat Carmen Dan, citată de Agerpres.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FNSANP) a anunţat, vineri, că Ordinul ministrului de Interne privind aresturile de Poliţie improprii a fost publicat în Monitorul Oficial, iar toate calculele vor trebui refăcute pentru a fi avute în vedere zilele petrecute în detenţie în condiţii improprii în acestea.
„Angajaţii penitenciarelor au reluat calculul executării pedepselor de către deţinuţii aflaţi în custodie, având în vedere că a fost publicat ordinul ministrului de Interne (nr. 140/2017) prin care se stabilesc aresturile de poliţie care au condiţii improprii. Având în vedere că acest ordin apare cu aproape o lună întârziere de la aplicarea legii recursului compensatoriu (19 octombrie 2017), toate calculele vor trebui refăcute pentru a fi avute în vedere zilele petrecute în detenţie în condiţii improprii în aresturi. Ceea ce înseamnă că pot apărea şi alte erori de sistem şi că, cel mai probabil, vor fi cazuri de deţinuţi care ar fi trebuit deja puşi în libertate în perioada 19 octombrie — 17 noiembrie 2017“, se arăta într-un comunicat al FNSANP.
De asemenea, trebuie refăcute calculele pentru liberarea condiţionată pentru toţi deţinuţii care, beneficiind de legea recursului compensatoriu, vor intra mai repede în comisiile de liberare condiţionată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite