Carmen Dan, Victor Ciorbea şi „omul în alb“ refuză să răspundă la întrebările deputaţilor invocând dosarul penal: „Cel care a dat bastoanele nu e omul meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne Carmen Dan şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române Cătălin Paraschiv au fost audiaţi marţi în Comisia pentru drepturile omului din Parlament, în legătură cu violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei. La discuţiile din Comisie au participat şi Avocatul Poporului Victor Ciorbea, precum şi directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Adrian Bulgaru.

UPDATE Toţi invitaţii au evitat răspunsuri clare la întrebările parlamentarilor invocând faptul că în prezent au loc cercetări făcute de către Parchet General.

UPDATE Dispută între Adriana Săftoiu şi Cătălin Paraschiv. Săftoiu a întrebat de ce un protestatar a fost bătut deşi i-a spus unui jandarm că se duce spre casă, iar jandarmul l-a lovit la nivelul capului. „Cel care a dat bastoanele nu e omul meu“

UPDATE Carmen Dan evită să răspundă mai multe întrebări. Întrebată de ce unii jandarmi nu aveau indicativul unităţii lor pe cască, Carmen Dan le-a spus să trebuiau să fie atenţi la intervenţia sa din plenul Camerei Deputaţilor. "Cred că trebuie să înţelegem cu toţii şi să admitem că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului. Mi-am dorit ca temele supuse în această comisie să privească strict drept omului. Eu am precizat că nu sunt cea care stabileşte vinovaţii, că sunt instituţii abilitate şi vom afla răspunsul dupa analiza acestor instituţii", a declarat ministrul Carmen Dan, după audierile care au durat aproximativ o oră.

UPDATE „Până acum în jandarmerie sunt mai multe activităţi de analiza a ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei. Nu pot să vă spun despre profilul creionat de noi (n.r.- al protestatarului agresiv). Comandantul trebuie să-l prezinte. Noi am înaintat materialul spre comandamentul Jandarmeriei“, a declarat Cătălin Paraschiv, întrebat deprofilul protestatarului agresiv.  

„Cât avem instituţii abilitate care să stabilească dacă au fost încălcate sau nu drepturile omului, eu, ca ministru, nu mă pot pronunţa. Ulterior datei de 10 august, poate chiar a doua zi, la nivelul jandarmeriei s-a declanşat o anchetă internă pentru eventualele abateri de la conduita militară. Ancheta s-a suspendat imediat ce Parchetul a început instrumentarea dosarului“.  

UPDATE Deputatul PNL Adriana Săftoiu i se adresează colonelului Paraschiv, susţinând că Jandarmeria nu pare a fi protejat oamenii paşnici, şi i-a cerut să vadă şi să comenteze imagini din Piaţă. Paraschiv se arată iritat şi spune că întrebarea nu il priveste pe el, ci pe comandantul acţiunii. El e susţinut de Carmen Dan. 

„Îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii de Intervenţie, îmi asum faptele subordonaţilor mei”. Şeful Brigăzii de intervenţie a adăugat că „i se pune în cârcă un colaj de imagini” de mai bine de o lună. 

După ce i s-apus întrebarea ce secretari de stat erau la datorie în ziua de 10 august, Carmen Dan a replicat faptul că nu consideră relevant să spună acest lucru. 

UPDATE Carmen Dan a ajuns. Aceasta s-a limitat doar la câteva cuvinte în faţa presei: „Sunt disponibilă la orice solicitare a comisiilor“, a fost singurul mesaj transmis.


Şedinţa Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor este programată la ora 11.00.

În 5 septembrie ar fi trebuit audiaţi în Comisia de Apărare din Senat prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, unul dintre coordonatorii jandarmilor, Laurenţiu Cazan, şi ministrul de Interne Carmen Dan, însă audierile au fost scoase de pe ordinea de zi, la propunerea reprezentanţilor PSD - ALDE, care i-au reproşat preşedintelui Comisiei, liberalul Marcel Vela, că nu i-a consultat când a decis invitarea la comisie a autorităţilor implicate în evenimente. Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Marcel Vela (PNL) spunea atunci că parlamentarii puterii ”s-au temut să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru”, el precizând că în raportul MAI referitor la protestul din 10 august ”sunt multe dezacorduri, multe situaţii care se bat cap în cap şi ar fi fost o şedinţă foarte interesantă”.

Prefectul Capitalei a declarat atunci, la ieşirea din Comisia de Apărare, unde nu a mai fost audiată, că este neobişnuit să se discute atât de mult despre prefect în situaţia creată după protestul din 10 august, în condiţiile în care nu ea coordonează acţiunile jandarmilor.

“A fost probabil neobişnuit să se discute atât despre prefect, pentru că nu prefectul conduce operaţiunile şi nici nu pregăteşte acţiunea în apărarea instituţiilor şi a ordinii publice, deci e prea multă discuţie despre prefect. Nu sunt nicio victimă. De ce aş fi victimă? Eu îmi văd de treaba mea, de atribuţiile mele, ştiu ce am de făcut. Nu sunt victima nimănui, ca să fie foarte clar. Nu mă simt victimă, nu ma simt oropsită, eu îmi văd de treaba mea. Atâta vreme cât în statul român legislaţia şi drepturile omului se respectă, eu nu am probleme. Eu dorm liniştită pe pernă. Nu am făcut nimic ilegal, nu am facut nimic imoral, nu dau vina pe alţii. Eu mi-am asumat responsabilităţile, m-am dus în Piaţă, cu toate că puteam să trimit un reprezentat, nu am făcut-o. M-am dus eu acolo. Nu în Piaţă, cum aţi spus dumneavoastră (jurnaliştii – n.r), nu mă plimbam pe acolo. Eu am fost în locul în care mi s-a indicat să mă duc, ca un om disciplinat, nu sunt militar, nu sunt şeful Jandarmilor”, a spus Cliseru.

De altfel, Carmen Dan a vorbit săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, după ce a fost citită moţiunea simplă depusă de PNL împotriva sa, despre evenimentele din 10 august. Ministrul a susţinut atunci că intervenţia în forţă a jandarmilor la protest se face în baza acordului verbal dat de prefect, redactarea ordinului de intervenţie făcându-se ulterior.

Carmen Dan a spus că în lege se vorbeşte doar de aprobarea, de acordul dat de prefect unei acţiuni, nu de semnarea unui document intitulat "ordin de intervenţie”.

"Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul?”, a adăugat ministrul de Interne. Ea a subliniat că în 10 august nu a fost un miting paşnic şi că s-au putut vedea încercarea protestatarilor de a pătrunde în clădirea Guvernului şi actele de vandalism ale unora dintre protestatari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite