Canicula a făcut primele victime în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţele au făcut ieri cu greu faţă miilor de solicitări venite din partea victimelor caniculei FOTO Mediafax
Ambulanţele au făcut ieri cu greu faţă miilor de solicitări venite din partea victimelor caniculei FOTO Mediafax

Sute de persoane internate în spital, zeci de oameni care şi-au pierdut cunoştinţa în stradă, mii de apeluri la 112, şi mobilizare peste normal a serviciilor de ambulanţă din toată ţară. Aşa ar putea fi descrisă a doua zi de cod portocaliu de caniculă, când mercurul din termometre a trecut de 40 de grade Celsius în Capitală şi în alte 7 judeţe din ţară.

În plus, cei care au decis să circule cu trenul în această perioadă au fost nevoiţi să se înarmeze cu multă răbdare, pentru că din cauza temperaturilor ridicate mai multe trenuri au fost anulate, iar cele care au rămas în circulaţie au avut întârzieri deloc de neglijat, uneori depăşind chiar şi 60 de minute.

Situaţia însă pare să revină la normal, întrucât meteorologii anunţă că vremea se va răci în următoarea perioadă.

Lipotimii şi internări de urgenţă în Capitală

Marţi, spre exemplu, numai în Bucureşti au fost înregistrate aproape o mie de apeluri telefonice la 112. Din acestea, aproape jumătate au fost urgenţe deferite către spitalele din Capitală, iar peste 20 % au vizat persoane care au leşinat în locuri publice.

„Am luat decizia de a suplimenta personalul medical şi echipajele pe tura de zi. Mai exact, avem nouă echipaje de urgenţă în plus, dar şi 13 echipaje de transport suplimentare“, a explicat pentru „Adevărul“ doctorul Cristian Grasu, medic-şef la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIf).

Şi pompierii au primit mai multe solicitări decât în mod normal. „S-a înregistrat o creştere de 20% a intervenţiilor, cele mai multe dintre ele având ca scop stările de leşin, crize ale unor persoane care sufereau de boli cardiovasculare, dar şi incendii la unele autoturisme sau la aparatele de aer condiţionat“,  a completat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti.

Canicula a făcut deja două victime

Nici în ţară nu a fost mai linişte. În majoritatea regiunilor, serviciile teritoriale de ambulanţă au înregistrat creşteri ale solicitărilor din partea populaţiei afectată de caniculă. „În general, am primit apeluri prin 112 pentru dureri abdominale, vărsături şi cefalee“, a explicat doctorul Horia Simu, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Cluj.

Tot aici, există suspiciunea că un tânăr în vârstă de 29 de ani ar fi decedat în urma expunerii prelungite la soare. Bărbatul, care muncea pe câmp, a avut ameţeli şi dureri de cap, fiind transportat de urgenţă la un spital din Turda, unde nu a putut fi salvat. Victimă caniculei a căzut şi un bătrân de 63 de ani din Suceava, care a decedat duminică după-amiază în urma unui stop cardio-respirator cauzat tot de caniculă.

Deshidratarea poate duce la deces

În opinia legistului Cristian Ciurcă, deshidratarea este principala cauză care duce la deces în timpul temperaturilor foarte ridicate. „Cel mai frecvent, vorbim de deshidratare, dar şi de atac vascular cerebral în cazul persoanelor care suferă deja de hipertensiune. Cu toate acestea, şi persoanele sănătoase pot fi victime ale caniculei, dacă se expun la soare fără să se hidrateze“, a declarat reprezentantul INML.

Prognoza meteo pe două săptămâni

Până miercuri la ora 15.00, estul şi sud-estul României se află sub incidenţa codului galben de vijelii. Pentru următoarele două săptămâni, specialiştii spun că  vom avea parte atât de ploi şi vijelii, cât şi de temperaturi de peste 30 de grade. Astfel, de mâine se va încălzi treptat în toate regiunile.

În intervalul 6-10 august, instabilitatea atmosferică se va accentua şi vom avea parte de ploi, descărcări electrice şi vijelii. În restul perioadei de prognoză va fi cald, temperaturile diurne depăşind 30 de grade în toate regiunile. Valorile termice din timpul nopţilor se vor încadra între 15-18 grade Celsius în toată ţara, mai puţin în Muntenia, Moldova şi Dobrogea unde pot urca până la 21 -22 de grade.

Pentru litoral şi pentru zona de munte, specialiştii au anunţat o vreme frumoasă şi călduroasă, însă în unele zile temperaturile pot depăşi mediile acestei perioade, fără să coboare sub 30 de grade Celsius. (Au colaborat Mara Răducanu şi Mihaela Cojocariu).


Peste 1.300 de apeluri la ambulanţă în ultimele 24 de ore, 70 de bucureşteni au leşinat pe stradă

Peste 1.300 de apeluri au fost înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) în ultimele 24 de ore, mai mult de jumătate fiind pentru urgenţe, dintre care 70 au fost leşinuri în locuri publice, a declarat marţi managerului Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu.

Din cauza căldurii, viteza trenurilor a fost redusă. Trenurile pot avea întârzieri şi de 60 de minute

Viteza trenurilor pe mai multe secţii de circulaţie a fost redusă din cauza temperaturilor ridicate, ceea ce duce la întârzieri de 15 până la 60 de minute, în funcţie de rute.

UPDATE Cod portocaliu de vijelii pentru două judeţe şi cod galben de inundaţii valabil pentru mai multe râuri din ţară

Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de vânt şi ploi, valabilă până miercuri, pentru tot estul şi sud-estul ţării, inclusiv pentru municipiul Bucureşti. Au foste emise şi două avertizări de cod portocaliu de vijelii valabile pentru judeţele Vaslui, Giurgiu şi Ilfov. Şi hidrologii au emis cod galben de inundaţii pentru mai multe râuri din Moldova şi Dobrogea.

Prognoza meteo pe două săptămâni: temperaturi de peste 30 de grade însoţite de vijelii şi grindină

În următoarele două săptămâni vom simţi o uşoară scădere a temperaturilor, însă treptat se va încălzi din nou. Meteorologii au anunţat că în perioada 6-10 august va ploua în aproape toată ţara şi vom avea parte de vijelii şi grindină.

Măsuri anticaniculă: în zonele fierbinţi ale Sectorului 4 din Bucureşti se împarte apă trecătorilor

Primarul Sectorului 4, Cristian Piedone, a anunţat că îi va ajuta pe locuitorii sectorului să depăşească cu bine temperaturile ridicate din Capitală. Acesta va împărţi, marţi, apă potabilă în cele mai importante intersecţii, pieţe şi staţii RATB din Bucureşti.

Tora Vasilescu, dusă la Spitalul Elias. Actriţa a fost doborâtă de caniculă

Actriţa Tora Vasilescu a fost transportată de un echipaj SMURD la Spitalul Elias din Capitală, potrivit doctorului Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD. Actriţa avea tensiunea mare, a explicat medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite