Când ar putea fi luate primele măsuri în cazul fugii lui Radu Mazăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) ar putea decide, începând de miercuri, odată cu terminarea vacanţei sărbătorilor de iarnă, dacă dispun arestarea în lipsă a lui Radu Mazăre.

Magistraţii de la instanţa supremă au fost sesizaţi de organele de poliţie cu privire la plecarea lui Radu Mazăre din ţară. Acum, judecătorii vor decide dacă iau în discuţie situaţia fostului edil înainte de primul termen din dosarul în care Mazăre avea instituit controlul judiciar. Acesta este fixat pentru data de 23 ianuarie.

Fostul primar al oraşului Constanţa a anunţat la sfârşitul anului că a plecat în Madagascar, unde intenţioneză să solicite azil politic. Fostul edil acuză că nu are parte de un proces echitabil. 

Principalul argument al lui Radu Mazăre este că Justiţia îl persecută - are patru dosare penale deschise doar anul trecut.

„Modalitatea în care statul român (...) mă cercetează abuziv dovedeşte că sunt în continuare o ţintă politică a Statului Paralel”, se arată în scrisoarea trimisă de Radu Mazăre.

Radu Mazăre a lipsit sâmbătă de la vizita obligatorie de la poliţia Constanţa impusă de Curtea Supremă. Când poliţistul care îl supraveghea l-a sunat, a aflat că fostul primar este în Madagascar şi că nu are de gând să se întoarcă prea repede acasă.

Avocat: Nu este obligatoriu să se ceară arestarea

Avocatul Tiberius Bărbăcioru, apărătorul lui Radu Mazăre, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că probabilitatea ca procurorii să ceară arestarea fostului edil al Constanţei este foarte mare, însă nu crede că există o urgenţă în acest sens.

„Nu este obligatoriu să se ceară arestarea, dar dacă ne referim la practică, este foarte probabil. Ori parchetul va solicita emiterea unui mandat, ori instanţa, din oficiu. Legea noastră lasă aceste aspecte la latitudinea judecătorului. Părerea mea este, însă, cu nu există absolut niciun fel de urgenţă în acest sens, pentru că nu este vorba de executarea vreunei pedepse, iar termenul va fi stabilit de condică, adică pe data de 23 ianuarie. Dacă va fi mai devreme, probabil ar trebui ca instanţa să vină special pentru acest aspect”, a explicat Bărbăcioru.

Avocatul a precizat că, iniţial, va fi emis un mandat naţional de arestare iar, ulterior, unul internaţional.

„Orice mandat de arestare poate fi blocat în executarea sa dacă există impedimente legale. Unul dintre aceste impedimente ar fi ca statul respectiv (n.r. – Madagascar) să acorde o protecţie celui împotriva căruia este îndreptat mandatul. Protecţia poate fi sub formă de refugiat, de azilant politic sau de perscutat”, a adăugat avocatul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite