Bogdan Stan, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate: Modificarea Legii ANI ne va împiedica să aplicăm interdicţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentia Nationala Integritate FOTO Mediafax
Agentia Nationala Integritate FOTO Mediafax

Preşedintele Agenţiei naţionale de Integritate, Bogdan Stan, a declarat, marţi, că modificările aduse de deputaţi la Legea ANI duce la imposibilitatea de a aplica interdicţii, afirmând că se va adresa inclusiv Curţii Constituţionale.

”Dacă această modificare va trece, vom fi în imposibilitate să aplicăm sancţiuni, să aplicăm interdicţiile pentru persoanele care au comis incidente de integritate. Altfel spus, persoanele care au comis incidente de integritate - incompatibilităţi sau conflicte de interese - vor putea să se rotească pe funcţii, să ocupe alte funcţii şi nu vor putea fi sancţionaţi”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan, potrivit Mediafax.

El a spus că nu are încă o evaluare a efectelor modificării legii ANI, acest lucru urmând să se întâmple după votul din Senat, în calitate de cameră decizională.

”Potenţial orice funcţie care este exercitată pe perioada unui mandat determinat - aleşi locali, parlamentari şamd nu vor mai putea fi sancţionaţi”, a adăugat el.

El a mai spus că dacă modificarea legii ANI va fi votată la Senat în forma Camerei Deputaţilor, are în vedere ”orice pârghie legală pentru apărarea legii”. „Inclusiv (atacarea la CCR - n.r.). Noi nu avem calitatea de a face noi acest lucru, dar avem în vedere şi această cale de urmat în viitor”, a conchis preşedintele ANI.

Votul deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat luni cu 179 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor într-o şedinţă de vot final convocată ad-hoc. De asemenea, a fost adoptată, cu 167 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept, potrivit News.ro.

”Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

De asemenea, a fost modificat şi alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: ”Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite