Bilanţul provizoriu al campaniei pentru europarlamentare: 64 de incidente, 17 infracţiuni şi amenzi de 19.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La jumătatea jumătatea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, au fost înregistrate 64 de incidente, majoritatea legate de afişele electorale, 17 infracţiuni transmise Parchetului şi au fost date 33 de amenzi contravenţionale, de 19.000 de lei, arată un raport al Ministerului Afacerilor Interne. Peste 50.000 de forţe de ordine ale statului vor monitoriza alegerile.

„La nivel naţional, s-au înregistrat 64 de incidente în legătură cu desfăşurarea campaniei electorale, în majoritatea cazurilor fiind vorba de aspecte legate de afişajul electoral – vorbim de 43 de situaţii de deteriorare a unor afişe sau bannere electorale sau de afişajul în anumite spaţii fără acordul proprietarului”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În astfel de cazuri, poliţia locală este cea care asigură integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal, explică purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

În ceea ce priveşte modul de sesizare, 12 au fost semnalate prin apelul de urgenţă 112, 13 prin intermediul cetăţenilor, 3 de la birourile electorale, 11 prin sesizare din oficiu, 20 prin sesizare de la organizaţiile politice şi 5 prin sesizare de la instituţii ale statului.

Însă, în 19 judeţe nu s-a înregistrat niciun incident electoral, potrivit MAI.

De asemenea, „Poliţia Română a fost sesizată de săvârşirea a 17 infracţiuni în legătură cu desfăşurarea campaniei electorale, în toate cazurile desfăşurându-se cercetări sub coordonarea Parchetului”.

Până în prezent, oamenii legii au aplicat 33 de sancţiuni contravenţionale – 26 reprezentând încălcări ale legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European şi 7 ale legii privind sancţionarea faptelor de încălcare a ordinii şi liniştii publice, se mai arată în analiza oficială. 

Valoarea totală a amenzilor se ridică la 19.000 lei.

Reprezentanţii MAI susţin că au fost înregistrate mai puţin incidente în comparaţie cu precedenta campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din anul 2009.

Însă, se aşteaptă la o intensificare a activităţilor de campanie, cum ar fi manifestări sau mitinguri electorale. Până în prezent, în ţară s-au desfăşurat 428 de manifestări electorale.

”Din dispoziţia viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA, peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă acţionează deja pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi desfăşurarea scrutinului electoral în deplină legalitate”, arată oficialii.

Alegeri parlamentare parţiale şi locale în paralel 

Aceştia menţionează că, începând cu data de 10 mai 2014, în paralel cu manifestările dedicate alegerilor europarlamentare, a debutat şi campania electorală pentru alegeri parlamentare parţiale în 6 judeţe şi municipiul Bucureşti, precum şi pentru alegeri locale în 19 judeţe. 

În ceea ce priveşte măsurile de ordine din ziua alegerilor europarlamentare, din 25 mai, 30.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor asigura paza celor peste 18.500 de secţii de votare, organizate la nivel naţional. Structurile MAI vor prelua paza secţiilor de votare în ziua votului, începând cu ora 18.00.

Reprezentanţii MAI susţin că a început tipărirea celor 20,4 de milioane de buletine de vot şi s-a finalizat confecţionarea ştampilelor cu menţiunea VOTAT şi a celor 17,7 milioane de timbre autocolante.

„Pe măsură ce sunt realizate, buletinele de vot, timbrele autocolante, ştampilele şi broşurile cu legislaţia electorală europarlamentară sunt preluate de către Prefecturile din ţară; până la acest moment 16 judeţe au ridicat deja materialele necesare votării”, se mai arată în comunicatul oficial. Fiecare judeţ va prelua într-o singură zi toate aceste materiale. 

Până când vor fi preluate de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, buletinele de vot, timbrele autocolante şi ştampilele vor rămâne sub paza structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

„Totodată, începând din această săptămână, la nivelul fiecărui judeţ va fi demarată o campanie de informare a cetăţenilor care constă, printre altele, în postarea a 20.000 de afişe cu mesajul VOTEAZĂ LEGAL. Afişele au fost tipărite de Tipografia ministerului, deci fără costuri suplimentare”, au adăugat oficialii MAI.


Pe aceeaşi temă:

Campania electorală, un plocon între „naşul“ Băsescu şi „finul“ Ponta

Pe 25 mai votez în stradă!

Sunt alegeri europarlamentare sau prezidenţiale?

Băsescu: Cei mai mulţi dintre cei care vor să meargă în Parlamentul European au ca obiectiv salariul de europarlamentar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite