BILANŢ SRI Câţi suspecţi de terorism au fost opriţi la graniţele României, în 2015.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul SRI, Eduard Hellvig, susţine că Serviciul este performant, dar nu perfect FOTO Eduard Enea
Directorul SRI, Eduard Hellvig, susţine că Serviciul este performant, dar nu perfect FOTO Eduard Enea

Autorităţile române au împiedicat, anul trecut, să intre în România, 336 de persoane „comportând riscuri de profil terorist“. În acelaşi timp, alte 9.000 de persoane nu au acces pe teritoriul naţional, din acelaşi raţiuni. Afirmaţiile aparţin oficialilor Serviciului Român de Informaţii, cu ocazia prezentării bilanţului de activitate pe anul 2015.

În 2015, zece persoane au fost declarate indezirabile şi expulzate din România, au arătat oficialii SRI. „Este vorba în majoritate de adepţi Daesh, care au desfăşurat în România diverse activităţi conexe terorismului, îndeosebi propagandă, radicalizare, recrutare, coagulare a unor grupuri restrânse de adepţi. Unii dintre aceştia au manifestat declarativ disponibilitatea de a se implica în organizarea unor atacuri teroriste pe teritoriul naţional, în numeleDaesh“, se arată în raportul de activitate al SRI.

Totodată, în anul 2015, SRI a contribuit la destructurarea unei reţele specializate în traficul cu heroină dinspre Asia spre Europa, cea mai amplă identificată la nivel european, în colaborare cu parteneri externi, fiind identificate operaţiuni care totalizau două tone de heroină traficate în ţări europene.

Tot anul trecut, cu sprijinul SRI a fost destructurat un grup infracţional „de la nivelul unei entităţi din domeniul procesării şi comercializării produselor petroliere“, ai căror reprezentanţi au fost implicaţi în activităţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, prejudiciile estimate fiind de 230 de milioane de euro.

Hellvig: Nu suntem perfecţi

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce este „performantă“, dar nu „perfectă“, explicând că este „performantă“ pentru că s-a „prevenit orice atentat terorist în România“, potrivit Mediafax.

„Suntem performanţi, dar nu perfecţi, suntem preformanţi pentru că am prevenit orice atentat terorist în România şi am ţinut sub control terorismul şi crima organizată, am furnizat permantent intelligence de calitate“, a declarat Hellvig.

„Nu suntem perfecţi pentru că mai avem de lucru în ce priveşte transparenţa activităţii serviciului şi nu am atins maximul eficienţei serviciului“, a mai spus directorul SRI în cadrul conferinţei de presă.

Klaus Iohannis: SRI şi-a făcut datoria pe deplin

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la şedinţa de bilanţ pe anul 2015 a Serviciului Român de Informaţii, ocazie cu care le-a mulţumit angajaţilor acestuia pentru că România a rămas o ţară sigură, într-o perioadă în care există multe riscuri de securitate.

„Serviciul Român de Informaţii şi-a făcut datoria – pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate. Am ţinut să mulţumesc celor care lucrează în Serviciul Român de Informaţii şi care, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură, într-o perioadă cu multe probleme şi riscuri. Cred că cea mai bună recunoaştere a activităţii Serviciului este însă gradul de încredere de care se bucură din partea cetăţenilor României”, a declarat Klaus Iohannis.

Principalul merit al SRI, în viziunea preşedintelui, este faptul că România a fost cruţată de atentate teroriste. ”În primul rând, România este o ţară sigură, scutită de incidente de securitate şi terorism. Am mulţumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetăţenilor României (...) În al doilea rând, SRI a contribuit esenţial la lupta împotriva corupţiei, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituţii, dar şi pentru opinia publică”, a arătat Iohannis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite