Banca Mondială: Un viitor cutremur va avea consecinţe catastrofale pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

13 cutremure majore au avut loc în România în ultima sută de ani,  soldate cu 2.630 de decese şi afectarea a peste 400.000 de persoane, se arată într-un raport publicat marţi de Banca Mondială, potrivit căruia o viitoare calamitate naturală de acest fel va fi dezastruoasă pentru ţara noastră.

Un amplu studiu realizat de Banca Mndială arată extrema vulnerabilitate a României în faţa dezastre naturale: de-a lungul anilor, inundaţiile, secetele şi cutremurele au costat ţara mii de victime şi miliarde de euro ca daune infrastructurii fizice. 

„Riscurile climatice şi dezastrele naturale, inclusiv creşterea numărului de inundaţii grave şi a secetelor mai intense şi frecvente, devin o "nouă normă" - cea care vine cu un preţ ridicat”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Potrivit acestuia, din 1990, în întreaga ţară au fost înregistrate 77 de evenimente grave de dezastru, ceea ce a dus la daune directe în valoare de peste 3,5 miliarde de dolari (calculaţi la actuala paritate leu/dolar) sau 3,5% din PIB-ul mediu în aceeaşi perioadă, ceea ce reprezintă un impact important asupra economiei.

Climatul României se va schimba radical în următoarea sută de ani

Povestea nu se termină aici. Climatul României este prognozat să se schimbe considerabil în următorii 50-100 de ani, iar estimările impactului global al pericolelor legate de climat indică faptul că daunele anuale estimate doar pentru infrastructură se vor dubla până în 2020 şi ar putea fi de şase ori mai mari până în 2080.

Alte dezastre naturale induse de climă au un impact semnificativ: în ultimii 100 de ani, 13 cutremure au avut ca rezultat 2. 630 de decese şi au afectat mai mult de 400.000 de persoane.

Politicile bune pot face diferenţa

„Creşterea rezistenţei la schimbările climatice şi dezastrele solicită politici bune, o coordonare eficientă la diferite niveluri de guvernare şi între sectoare şi mobilizarea unor resurse financiare semnificative”, consideră Banca Mondială.

Pentru a limita consecinţele dezastrelor naturale, ţările din întreaga lume adoptă politici pentru a reduce pierderile private. Acestea variază de la investiţii direcţionate în infrastructură la sisteme eficace de avertizare timpurie, care pot îmbunătăţi previziunile meteorologice şi înăsprirea în timp util a avertismentelor.

De exemplu, studiile arată că emiterea în timp util a avertismentelor înainte de inundaţiile din Elba şi Dunăre în 2002 a permis 31% din populaţia din zonele inundate să urmeze măsuri preventive, cum ar fi deplasarea vehiculelor în afara zonei inundaţiilor sau protejarea documentelor importante şi a obiectelor de valoare, ceea ce a redus semnificativ impactul inundaţiilor.

„Cu o mai bună prevenire, consecinţele inundaţiilor din 2010 în România - care au cauzat pagube de 1,1 miliarde de euro şi au afectat peste 12 000 de persoane, inclusiv 26 de decese - ar fi fost mai puţin dure. De fapt, un studiu al Băncii Mondiale estimează că punerea în aplicare a măsurilor preventive în România ar putea reduce pierderile de active cu până la 13%, iar pierderile de bunăstare cu 16%”, arată BM.

Se estimează că punerea în aplicare a unor astfel de politici pentru creşterea rezistenţei României la catastrofele naturale ar duce la o reducere globală a pierderilor de active cu 2,8%, iar pierderile de bunăstare cu 14%.

Instituţiile statului sunt slabe

Indiferent dacă este vorba de modernizarea clădirilor pentru a le face rezistente la cutremure, protejarea mediului şi modernizarea agriculturii, îmbunătăţirea gestionării resurselor de apă sau combaterea riscurilor de inundaţii, disponibilitatea României de a depăşi consecinţele dezastrelor naturale este limitată de slăbiciunile instituţiilor sale.

Lipsa investiţiilor în reducerea riscului seismic în sectorul construcţiilor rămâne o problemă esenţială. 

„Pentru a minimiza daunele potenţiale în cazul unui cutremur, este necesar să se mărească finanţarea guvernului pentru modernizarea clădirilor rezidenţiale şi publice şi pentru a spori gradul de conştientizare a locuitorilor cu privire la urgenţa abordării riscurilor seismice. 

Riscurile climatului şi dezastrelor vor creşte în viitor şi rămân multe de făcut în România pentru a limita consecinţele. Doar politicile mai bune şi o coordonare instituţională mai eficientă va contribui la reducerea riscurilor, la protejarea vieţii şi bunăstării românilor şi la minimizarea daunelor aduse bunurilor naturale, fizice şi economice”, se arată în raportul Băncii Mndiale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite