BACALAUREAT 2014 Proba la alegere încheie testările pentru Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenul de Bac 2014 va începe pe 10 iunie, iar rezultatele finale se vor afişa pe 11 iulie  FOTO: Adevărul
Examenul de Bac 2014 va începe pe 10 iunie, iar rezultatele finale se vor afişa pe 11 iulie  FOTO: Adevărul

Elevii de clasa a XII-a susţin vineri proba opţională a profilului de la simularea pentru Bacalaureatul de anul acesta, ultimul examen până la vară.

Liceenii care trec vineri prin ultima probă a simulării pentru Bacalaureatul de la vară au avut de ales între materiile opţionale specifice profilului studiat: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, psihologie sau sociologie.

Acesta este şi ultimul examen din cadrul simulării organizate anul acesta la nivel naţional şi, ca şi celelalte teste pe care le-au dat liceenii ]n săptămâna care tocmai s-a încheiat, a durat trei ore şi a fost supravegheat video. Notele vor fi afişate pe 14 martie, fără a fi trecute în catalog. Pentru elevii de clasa a XI-a, simularea s-a încheiat miercuri, cu proba obligatorie a profilului.

BIOLOGIA ŞI GEOGRAFIA, MATERIILE PREFERATE

Aşa cum s-a întâmplat şi la materiile obligatorii de până acum, Română şi Matematică, respectiv Istorie, subiectele de la proba opţională a profilului nu vor conţine materia care nu a fost încă studiată, potrivit oficialilor din Educaţie. Mai mult, judecând după modelul publicat de minister, specialiştii susţineau că subiectele de la proba la alegere ar trebui să fie mai simple, cel puţin la Ştiinţe.

La Geografie, elevii care au o bază solidă din gimnaziu nu ar trebui să întâmpine dificultăţi, spun dascălii, în timp ce la Biologie, ar trebui să aibă cunoştinţe de cultură generală, nivelul fiind acelaşi cu cel de la subiectele care s-au dat la Bac în 2013. Adică ar trebui să ia nota 7 fără probleme.

Candidaţii care au susţinut proba la fizică, chimie, biologie sau informatică vor absolvi la vară profilul Real din filiera teoretică, profilul Tehnic şi cel de Resurse Naturale şi Protecţia Mediului din filiera tehnologică. De asemenea, şi cei care vor termina profilul Militar din filiera vocaţională dau examen la una dintre aceste probe.

Probele de la geografie, filosofie, logică, economie, psihologie şi, după caz, sociologie, au fost susţinute de candidaţii care au absolvit profilul Umanist din filiera teoretică, profilul Servicii din filiera tehnologică şi toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia profilului militar, potrivit metodologiei de examen stabilită de Ministerul Educaţiei.

Anul trecut, la proba opţională a profilului de la Bacalaureat au participat peste 155.000 de absolvenţi de clasa a XII-a, materiile preferate de aceştia fiind Biologia şi Geografia. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, cei mai mulţi elevi s-au înscris anul trecut la Biologie (68.000), Geografie (56.500), Fizică (14.000) şi Chimie (10.500), iar aproape 6.000 au ales Informatica. 

Calendarul Bacalaureatului 2014

  • 26 – 30 mai – Înscrierea candidaţilor
  • 30 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a
  • 10-12 iunie – Proba orală la Limba Română
  • 11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă
  • 16-20 iunie – Proba de Competenţe digitale
  • 23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină
  • 30 iunie – Limba şi literatura română (proba scrisă)
  • 1 iulie – Limba şi literatura maternă (proba scrisă)
  • 2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
  • 4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie sau Sociologie (probe scrise)
  • 7 iulie – afişarea rezultatelor
  • 11 iulie – afişarea rezultatelor finale

Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 Liceenii din clasa a XI-a au scăpat de simulări

Liceenii au dat ieri probele la Istorie şi la Matematică, ultimele teste pentru cei de clasa a XI-a, care s-au bucurat de subiectele uşoare. Cei din ultimul an s-au plâns însă de exerciţiile de la Mate-Info.

BACALAUREAT 2014 Modelele de subiecte pentru proba la alegere

Elevii de clasa a XII-a care vor da la vară examenul de Bacalaureat 2014 pot consulta pe site-ul Ministerului Educaţiei modelele de subiecte pentru toate materiile la care vor fi testaţi în scris: română, matematică, istorie, biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, psihologie sau sociologie. Iată variantele pentru proba la alegere a profilului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite