Avocatul baronului Nicuşor susţine că acesta este în SUA. „Ce, l-au paraşutat din avion?“. Oficialităţile turce l-au preluat şi fac formalităţile de extrădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu se află în Turcia, în custodia autorităţilor turce FOTO Arhivă
Nicuşor Constantinescu se află în Turcia, în custodia autorităţilor turce FOTO Arhivă

Lui Nicuşor Constantinescu i-a expirat viza de şedere şi a fost nevoit să părăsească Statele Unite. Nu s-a întors în România, ci a ales să se ducă în Turcia, unde a fost capturat de autorităţi în baza mandatului internaţional de arestare emis pe numele lui. Avocatul baronului, Cătălin Dancu, neagă însă că acesta ar fi părăsit SUA.

Nicuşor Constantinescu se află în SUA, conform avocatului său, şi în Turcia, conform autorităţilor române. Cătălin Dancu, cel care îl reprezintă pe baronul de Constanţa, susţine că a vorbit cu Nicuşor Constantinescu, iar acesta nu a părăsit teritoriul Statelor Unite, respingând astfel zvonurile că baronul ar fi plecat din SUA şi s-ar afla în Turcia.

„Are mandat internaţional prin Interpol de arestare? Are! Putea să intre în Turcia? Cum putea să se ducă în Turcia Nicuşor Constantinescu fără să treacă pe la poliţia lor de frontieră? Se ducea el la turci şi intra ca prin brânză, iar turcii închideau ochii că e el, Nicuşor Constantinescu? Ce, l-au paraşutat din avion? Pai nici nu putea ieşi din SUA, că are mandatul prin Interpol. Acest zvon a apărut exact în ziua în care eu am anunţat că SUA a respins extrădarea lui Nicuşor Constantinescu“, a declarat avocatul Cătălin Dancu.

Extrădarea din SUA a fost respinsă

Avocatul susţine că a comunicat ultima dată cu clientul său în urmă cu două zile, când au schimbat mai multe mesaje scrise.

„Noi am cerut procurorului general al SUA să respingă cererea de extrădare pentru că mandatul de arestare a fost emis abuziv şi nelegal. Procurorul general SUA, mai deştept decât ai noştri, a citit ce am trimis eu. A ieşit exact cum am vrut. Eu nu îmi permit să mint, să dau informaţii mincinoase. Nu este în spital. Nu trebuie să stea în spital pentru chimioterapie. Te duci la tratament, apoi acasă, iar la tratament, iar acasă. Chiar acum două zile am schimbat mai multe mesaje cu el”, a explicat ieri avocatul Dancu.

Baronul este în Turcia, în custodia poliţiei

Surse din justiţie susţin însă că Nicuşor Constantinescu se află, de fapt, într-un spital din Turcia, unde a fost dus de poliţie după ce a ales să părăsească Statele Unite pentru că i-a expirat viza. „De la graniţa cu Turcia, a fost preluat de autorităţi în baza mandatului de arestare emis pe numele său. Un magistrat turc a confirmat mandatul, drept urmare poliţiştii l-au internat într-un spital până sunt gata formalităţile de extrădare”, au explicat surse judiciare pentru „Adevărul“.

Autorităţile române spun că, într-adevăr, cererea de extrădare a lui Nicuşor Constantinescu a fost respinsă de americani pe motiv că în Codul Penal american nu există infracţiunea de abuz în serviciu.

„În cazul lui Necolaiciuc am întâmpinat aceeaşi problemă, acesta fiind căutat pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni ca şi Nicuşor Constantinescu. Ca şi în cazul de faţă, în cazul lui Necolaiciuc autorităţile americane nu au mai prelungit viza de şedere pe teritoriul SUA, iar acesta a fost reţinut de oficialii de la Imigrări şi extrădat”, spun sursele citate.

Pentru că şi lui Constantinescu tocmai i-a expirat viza pentru SUA, acesta a ales să plece în Turcia pentru a nu avea parte de acelaşi tratament ca Mihai Necolaiciuc. Numai că odată ajuns la frontieră, acesta a fost preluat de autorităţile turce în baza mandatului internaţional de urmărire şi a celui de arestare preventivă emis de judecătorii români. „Acum se fac formalităţile pentru extrădare“, spun sursele citate. Între timp, Nicuşor Constantinescu a fost internat într-un spital din Turcia.

Mandatul de arestare, emis în iulie

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York în condiţiile în care pretindea că se află în stare gravă la spital. ;

Memoriul lui Nicuşor

La începutul lui septembrie, Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţine că justiţia română e controlată de DNA şi cere respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său. „În această cauză, sistemul judiciar din România în ansamblul său este imperfect; jusitiţia prin instituţiile sale nu garantează realizarea unui proces echitabil, transparent, independent şi imparţial încălcându-se în mod real prezumţia de nevinovăţie a clientului meu”, a arătat avocatul baronului în memoriu.

Problemele penale din România

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

În dosarul în care preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, DNA a cerut instanţei să pună sechestru pe bunurile lui, pentru a fi recuperat prejudiciul, dacă instanţa va stabili definitiv că acesta este vinovat.

Bolile lui Nicuşor şi suspiciunile instanţei

În primăvara acestui an, Nicuşor Constantinescu a plecat în SUA pentru a se trata de cancer la prostată, dar judecătorii i-au fixat termen de revenire în ţară pe 2 iulie 2014. Judecătorii au decis arestarea sa, după ce acesta nu a mai revenit. „Nu rezultă din niciunul dintre înscrisurile depuse la dosar că inculpatul se află într-adevăr în starea în care susţine, aprecierile subiective ale medicului D.P. nefiind bazate pe vreun înscris medical care să ateste rezultatele unor analize, absolut necesare în cazul unei infecţii. Or, o infecţie nu este diagnosticată printr-o examinare computer tomograf, ci prin analize de sânge, asemenea dovezi nefiind prezentate judecătorului, tot ce a fost prezentat fiind aprecierea medicului în sensul că inculpatul s-ar afla în stare critică, dar stabilă“, se menţionează în motivarea deciziei prin care a fost emis mandat de arestare pe numele baronului.
 

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite