Aurescu: Ne menţinem dorinţa de intra în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România îşi menţine dorinţa de intra în spaţiul Schengen, care „trebuie să reziste“, a declarat, sâmbătă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, el adăugând că ţara noastră are capacitatea de a aduce mai multă securitate şi doreşte să contribuie la solidaritate europeană din interiorul Schengen.

Bogdan Aurescu a făcut aceste declaraţii după o întâlnire cu ministrul de Externe olandez, Bert Koender.

"Ne menţinem, evident, dorinţa de a intra în spaţiul Schengen şi cred că este important ca de fiecare dată să reiterăm că suntem pregătiţi pentru acest lucru. Sigur că în acest moment spaţiul Schengen este supus unei presiuni deosebite şi vedem cum unele state îşi închid temporar frontierele, introduc controalele la frontierele lor. Va trebui să analizăm împreună în cadrul UE care este viitorul spaţiului Schengen. Însă, din punct de vedere principial, spaţiul Schengen este o realizare excepţională a UE, la fel ca şi zona europeană, la fel ca şi alte instrumente care au făcut să avanseze procesul de integrare europeană în întregul său. Europa a trecut prin multe crize, dar niciodată nu a făcut paşi înapoi în procesul de integrare europeană. Prin urmare, este extrem de important ca această realizare deosebită să nu fie anulată, să nu reprezinte un pas înapoi această criză în procesul de integrare europeană, pentru că asta ar putea să aibă consecinţe şi asupra altor elemente care constituie în acest moment integrarea europeană şi procesul acesta care trebuie să avanseze în continuare", a afirmat Aurescu.

El a spus că România a susţinut procesul de adâncire a integrării europene, are capacitatea de a aduce mai multă securitate spaţiului Schengen, vede responsabilitatea şi solidaritatea europeană şi este gata să contribuie la acest efort comun din interiorul acestei zone.

"România a susţinut întotdeauna acest proces de adâncire a integrării europene şi va participa la acest proces de reflecţie. Credem că spaţiul Schengen trebuie să reziste, dacă este nevoie, să fie îmbunătăţit şi suntem în continuare încrezători în faptul că avem capacitatea de a aduce mai multă securitate spaţiului Schengen, de a aduce mai multă securitate Uniunii Europene şi vedem responsabilitatea şi solidaritatea europeană în dublu sens: noi suntem dornici să contribuim la acest efort comun din interiorul spaţiului Schengen, atât prin efortul conceptual, cât şi prin cel practic de întărire a securităţii acestui spaţiu", a mai spus Aurescu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite