FOTO Dosarul „Referendumul“. Sute de persoane au fost aduse în Capitală pentru a fi audiate. Cei mai mulţi au declarat că n-au votat în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea este inculpat în dosarul „Referendumul“. FOTO: PRO TV
Liviu Dragnea este inculpat în dosarul „Referendumul“. FOTO: PRO TV

Peste 250 de persoane au fost aduse vineri la instanţă din mai multe judeţe ale ţării pentru a fi audiate în dosarul „Referendumul“. Cei mai mulţi dintre martori au susţinut că nu au votat în 2012 cu toate că semnăturile lor apar pe listele cu votanţi. Vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat în acest caz de folosire a influenţei de către o persoană în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Următorul termen va avea loc pe 20 noiembrie.

UPDATE Vicepremierul Liviu Drganea a refuzat să comenteze audierea martorilor din judeţele Teleorman şi Vrancea în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, dar a arătat că îi pare rău că oamenii, în special cei în vârstă, au fost chemaţi „noaptea” la instanţa supremă.

UPDATE Procesul s-a încheiat, iar instanţa a anunţat că următorul termen va avea loc pe 20 noiembrie. 

Majoritatea martorilor audiaţi în dosarul privind fraude la referendumul din 2012 au spus instanţei că, deşi numele lor apar pe listele cu votanţi, ei nu s-au prezentat la urne, iar alţii au dat declaraţii în locul rudelor care în ziua votării erau plecate în străinătate.

UPDATE  Alte trei autocare, cu numere de înmatriculare de Vrancea, au ajuns la Curtea de Apel Militară Bucureşti. În ele sunt câteva zeci de persoane care urmează să fie audiate în dosarul „Referendumul”. Cele trei autocare sunt însoţite de un antemergător al Poliţiei şi de un echipaj al Ambulanţei. Majoritatea oamenilor sunt din localitatea Suraia.

De asemenea, urmează să fie audiaţi ca martori şi 140 de persoane din Gorj, care provin din satele Bâlteni şi Peşteana, persoane care au mai fost audiate ca martori şi în 2012, anchetatorii stabilind atunci că mai mulţi alegători din cele două localităţi nu veniseră la secţiile de votare, dar figurau prezenţi pe listele electorale.

Toţi martorii vor fi duşi înapoi acasă tot cu autocarele, susţine preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

„Justiţia îşi face treaba. Nu judecăm în raport de ceea ce se discută în timpul campaniei”, a explicat Livia Stanciu, subliniind că justiţia nu funcţionează după campanii.

UPDATE Procesul a început, dar înainte să le dea cuvântul martorilor, magistraţii au subliniat că au fost aduşi cu mandat pentru ca în acest fel cheltuielile pentru deplasare să fie suportate de către stat sau, după caz, de către persoanele condamnate, atunci când li se vor imputa cheltuielile de judecată.

Instanţa a audiat deja peste 60 de persoane. Dintre acestea doar una a spus că a votat la Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 2012. 

Restul, cu toate că le apăreau semnăturile pe liste, au declarat în faţa magistraţilor că nu au votat.

La ieşirea din Curtea de Apel Militară, bătrânii care au fost aduşi să dea declaraţii primesc câte o sticlă de apă şi un corn. Surse judiciare au declarat că acestea au fost cumpărate din fondurile Curţii Supreme.

UPDATE Trei autocare în care sunt aproximativ 100 de persoane, însoţite de forţe de ordine, au plecat din Gorj spre Bucureşti pentru a aduce pe martorii chemaţi pentru audieri în dosarul „Referendumul“. Audierile se fac la Curtea de Apel Militară unde este mai mult spaţiu.

Asta după ce la termenul trecut, instanţa a decis ca astăzi să fie audiaţi toţi martorii, pentru că mulţi dintre aceştia sunt persoane în vârstă sau cu probleme grave de sănătate, care nu ar trebui "puse pe drumuri" în perioada rece a anului.  Un alt motiv invocat de magistraţi este acela că avocaţii apărării au contestat toate probele din dosar.

Cele peste o sută de persoane sunt aduse în Capitală în baza unor mandate de aducere, din judeţele Olt, Gorj, Teleorman şi Vrancea.

Închisoare cu suspendare după ce au recunoscut că au fraudat referendumul

În acest dosar, soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ au fost judecaţi separat de ceilalţi 73 de inculpaţi, prin procedura simplificată, după ce şi-au recunoscut vinovăţia. La 2 iulie, instanţa supremă i-a condamnat pe cei doi la câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi le-a stabilit acestora un termen de încercare de trei ani şi patru luni.

Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul „Referendumul", în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite