Ce măsuri au decis MAI şi SRI să ia în România, în urma atentatelor de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două explozii au avut loc, marţi, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles FOTO Twitter/ Free radio news
Două explozii au avut loc, marţi, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles FOTO Twitter/ Free radio news

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a a anunţat că va spori măsurile de securitate, ca urmare a atentatelor de la Bruxelles. Nivelul de alertă teroristă în România rămâne albastru precaut. Jandarmeria Română a anunţat că a fost suplimentat numărul echipajelor în apropierea ambasadelor din Bucureşti şi a Aeroportului „Henri Coandă”. Cel puţin 34 de persoane au murit în urma unor explozii care au avut loc marţi în Bruxelles.

UPDATE Ministerul de Interne a emis un comunicat de presă în care precizează că, împreună cu SRI, a realizat o evaluare a situaţiei şi a sporit măsurile preventive în planul ordinii publice, pentru menţinerea unui climat ridicat de siguranţă pentru cetăţeni.

Printre aceste măsuri se numără controale mai riguroase la graniţele României.

„În România, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă se menţine la nivelul «Albastru-precaut». Acest nivel înseamnă că, până în prezent, nu există informaţii care să ducă la o legătură directă între evenimentele din Bruxelles şi riscuri la adresa securităţii naţionale. Cu toate acestea, SRI a luat toate măsurile necesare la nivel naţional şi ne asigurăm de menţinerea climatului de siguranţă a cetăţenilor români”, potrivit unui comunicat emis marţi de SRI.

De asemenea, Eduard Hellvig, şeful SRI, condamnă atentatele din Bruxelles, precizând că „astăzi vorbim de un terorism global”. 

„Serviciul Român de Informaţii  condamnă ferm atacurile teroriste din capitala Belgiei. Suntem alături de poporul belgian şi vom continua să oferim sprijin partenerilor noştri instituţionali în lupta pe care o ducem împreună împotriva terorismului. Ceea ce s-a întâmplat în Belgia nu are cum să nu ne afecteze. Astăzi vorbim de un terorism global. Ţintele teroriştilor nu mai sunt doar statele, ca entităţi compacte, ci direct cetăţenii, ca entităţi individuale. Din aceste considerente, nu văd exagerate anumite măsuri de prevenire ale oricăror acţiuni pe profil antiterorist care ar putea pune în pericol securitatea naţională. Scopul principal al activităţii noastre este prevenirea acestor ameninţări teroriste. Principalele noastre arme sunt informaţia şi legea. Atunci când viaţa unui singur cetăţean este pusă în pericol, acţionăm cu fermitate, folosind instrumentele legale şi mijloacele prevăzute de lege”, a declarat Hellvif, conform documentului citat.

„Suntem alături de familiile celor care şi-au pierdut viaţa în urma acestor atacuri criminale şi colaborăm, alături de partenerii din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, cu instituţiile similare din spaţiul euroatlantic pentru siguranţa noastră, a tuturor”, mai arată SRI.

De altfel, Jandarmeria Română a anunţat că a fost suplimentat numărul echipajelor  în apropierea ambasadelor din Bucureşti şi a Aeroportului „Henri Coandă” din Otopeni.

Atentate la Bruxelles. Cioloş: „În România, lucrurile sunt sub control”

Premierul Dacian Cioloş a declarat că, urmare a atentatelor produse marţi dimineaţă în Bruxelles, a avut o discuţie cu şeful SRI, Eduard Hellvig, şi cu ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, el precizând că, din informaţiile existente, „în România lucrurile sunt sub control şi nu există riscuri”.

Cioloş a mai spus că a avut discuţii atât cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, cât şi cu ambasadorul Gheorghe Tinca şi s-a asigurat că nu există cetăţeni români între victimele atentatelor din Bruxelles, nici la aeroport, nici la metrou.

Premierul a precizat că toate misiunile diplomatice ale României de la Bruxelles sunt mobilizate să acorde ajutor cetăţenilor români care au nevoie, la Ambasada României din Bruxelles fiind instituită o celulă de criză.

De asemenea, la Aeroportul din Amsterdam, unde a fost redirecţionată o cursă Tarom ce trebuia să aterizeze la Bruxelles, se află o echipă consulară.

Aeronava companiei Tarom care efectua o cursă Bucureşti - Bruxelles, cu 81 de pasageri la bord, a aterizat marţi dimineaţă pe aeroportul din Amsterdam, din cauza exploziilor de pe aeroportul din capitala Belgiei. De asemenea, compania Tarom a anulat următoarele curse programate marţi şi miercuri pe aceeaşi rută.

Atentate la Bruxelles

Două explozii au avut loc marţi dimineaţa pe Aeroportul Zaventem din Bruxelles, urmate la puţin timp de trei deflagraţii la staţii de metrou din capitala Belgiei. Conform ultimului bilanţ, 26 de persoane au fost ucise şi 136 rănite în aceste explozii.

Aceste explozii au avut loc la patru zile de la capturarea lui Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandoului implicat în comiterea atentatelor teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi. Atentatele de la Paris au fost de asemenea revendicate de Statul Islamic. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite