Arme de foc pentru infractori, cu voie de la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O persoană va potea procura un număr nelimitat de arme de foc şi nu numai două cum prevede legea în prezent.
O persoană va potea procura un număr nelimitat de arme de foc şi nu numai două cum prevede legea în prezent.

România s-ar putea transforma într-un imens şi sângeros poligon de trageri dacă un proiect de modificare legislativă pornit de la Guvern, serios modificat de senatorul PSD Liviu Brăiloiu şi rapid aprobat de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat va trece şi de Camera Deputaţilor.

Concret, senatorii au schimbat total Legea armelor, ignorând varianta Guvernului, care încerca să aducă reguli mai stricte pentru portul de armă. Astfel, amendamentele aduse de senatori permit aproape oricui să deţină o armă periculoasă. Conform proiectului de lege, dacă ai 18 ani şi nu ai o condamnare la închisoare pe viaţă, poţi să cumperi o armă letală.  Până acum, persoanele care au fost condamnate la mai mult de un an de închisoare nu puteau deţine arme periculoase. Prin modificările aduse legislaţiei, doar cine a fost condamnat la închisoare pe viaţă are interzis la astfel de arme, probabil tocmai pentru că este în penitenciar.

Fără şcolarizarea necesară folosirii unei arme

Şi nu sunt singurele modificări care relaxează nepermis de mult regimul armelor. Astfel, articolul 7 prevede că „deţinătorii de arme letale şi neletate nu vor mai fi obligaţi să se supună examenului psihologic la cererea organelor de poliţie atunci când acestea constată că persoana respectivă are un comportament deviant”. Cu alte cuvinte, dacă un posesor de armă are la un moment dat un şoc psihologic care lasă urmări vizibile va rămâne în posesia armei atât timp cât este valabil permisul.

Apoi, pentru emiterea permisului, nu va mai fi obligatorie „absolvirea de cursuri teoretice şi practice de organizate de o persoană juridică autorizată”.

În plus, a fost ridicată interdicţia de a avea permis persoanelor cărora li s-a furat arma sau cărora li s-a ridicat acest drept de a purta armă. Practic, imediat după ridicarea permisului, o persoană poate cere imediat emiterea unei noi autorizaţii.

Poţi fi în posesia unui adevărat arsenal

La articolul 15 se arată că o persoană poate procura un număr nelimitat de arme de foc şi nu numai două cum prevede legea în prezent. Şi modul în care trebuie păstrată arma a fost modificat în sensul în care nu mai trebuie respectate „normele metodologice legale de păstrarea armei”. În plus, armele de apărare şi pază nu mai trebuie ţinute sub cheie pentru că „se regăsesc în interiorul proprietăţii sau a spaţiului în care se află titularul”, se mai arată în document.

Orice mic conflict, cum ar obişnuita ceartă în trafic, se poate transforma într-un schimb de focuri Liviu Chesnoiu Psiholog criminalist

„La un popor aşa de coleric ca al nostru o astfel de măsură are urmări tragice. Dacă ai arme, te aştepţi să fie folosite. Orice mic conflict, cum ar obişnuita ceartă în trafic, se poate transforma într-un schimb de focuri şi, implicit, într-un adevărat duel. Mai avem două şanse. Camera Deputaţilor să o amendeze în punctele esenţiale sau Cotroceniul să nu o accepte în această formă”, atrage atenţia psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

Dan Antonescu: Ne putem aştepta la incidente grave, cu victime multiple

Dan Antonescu FOTO David Muntean

Şi expertul criminolog Dan Antonescu (foto dreapta) speră ca modificarea legislativă pe care o cataloghează drept ilogică să nu treacă de viitorul filtru, Camera Deputaţilor. „Este o inepţie fără margini. Să ne gândim numai la conflictele spontane negociate acum cu parul. În viitor, acestea se vor termina tragic. Mai mult, ne putem aştepta să se producă chiar şi incidente mult mai grave, cu victime multiple ”, spune expertul.

Foarte grav este că testarea psihologică va fi valabilă 10 ani, iar poliţistul nu va putea face nimic chiar dacă este evident pentru toată lumea că persoana în cauză are probleme Dan Antonescu Expert criminolog

Dan Antonescu nu înţelege cum de cei care au conceput modificările legislative nu au văzut gradul de pericol al acestora. „Strigătoare la cer este şi prevederea conform căreia nu mai este obligatorie urmarea de cursuri teoretice şi practice de folosire a armei. Nu poţi să laşi un novice să pună mâna pe o armă, mai ales că acum este vorba de arme letale. Până şi poliţiştii care utilizează arma zi de zi fac cursuri periodice de formare în acest domeniu”, a adăugat Dan Antonescu. 

Senator PSD: Nu e niciun exces

 „Eu nu sunt expert pe acest subiect, nici nu am permis de portarmă. Dar din dezbateri ale specialiştilor şi ale celor care posedă permis de portarmă sunt ţări europene care au legislaţii asemănătoare cu ce am propus noi. Nu e niciun exces. Eu aş spune că e undeva în zona de mijloc“, a declarat senatorul Liviu Pop, întrebat dacă nu are loc o relaxare prea mare a legislaţiei privind armele şi muniţiile. „Eu am analizat textul proiectului venit de la Guvern, dar şi celelalte amendamente formulate de alte instituţii. Eu am mers pe varianta Guvernlui, cu toate că am avut două amendamente de la asociaţiile de profil privind unele inadvertenţe“, a explicat, la rândul său, senatorul PSD Viorel Salan.  

Senatorul Liviu Brailoiu  / MEDIAFAX FOTO

Întrebaţi de ce s-a este permisă acum deţinerea unui număr nelimitat de arme de autoapărare, nu doar două, Pop a precizat: „Bănuiesc că domnul Brăiloiu (n.r. - Liviu Tit Brăiloiu, preşedinte al Comisiei de apărare şi autor al celor mai multe amendamente - foto dreapta) a avut argumente de la persoanele care au mai multe informaţii. Poate unii au mai multe proprietăţi în lumea asta, fie în interiorul ţării, fie în exteriorul ţării, şi să nu plimbe armele cu ei“. Pe de altă parte, Salan a punctat faptul că Liviu Tit Brăiloiu este singurul în măsură să dea explicaţii referitoare la amendamente. 

Senatorul PSD Liviu Brăiloiu a explicat pentru „Adevărul” că nu a făcut legea mai relaxată- poate doar în cazul colecţionarilor, care nu deţin muniţie- ci din contră, mai restrictivă. Mai mult, acesta a ţinut să puncteze că nu este iniţiativa lui, ci a Guvernului, referindu-se la o directivă europeană „care trebuie transpusă într-o legislaţie naţională”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite