Armata va putea neutraliza dronele civile considerate ostile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronele civile de orice fel, care generează o serie de provocări de securitate atât în cazul operaţiunilor sau obiectivelor militare vor putea fi distruse de militari FOTO Pixabay
Dronele civile de orice fel, care generează o serie de provocări de securitate atât în cazul operaţiunilor sau obiectivelor militare vor putea fi distruse de militari FOTO Pixabay

Senatul a aprobat o propunere de modificare legislativă care va permite militarilor să neutralizeze dronele civile de orice fel, care generează o serie de provocări de securitate atât în cazul operaţiunilor sau obiectivelor militare ori guvernamentale, cât şi în cazul organizării unor evenimente publice de mare amploare. Pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor este forul decizional.

Concret, conform documentului, dronele care sunt operate în anumite zone şi care sunt considerate un risc pentru autorităţi vor putea fi scoase din uz de către militari, inclusiv prin utilizarea armamentului din dotare. Şi nu este vorba numai de aparatele de zbor fără pilot, ci de „orice vehicul terestru, aerian, acvatic sau subacvatic capabil să navigheze autonom, folosind pilotul automat sau care poate fi controlat printr-un dispozitiv de comandă la distanţă”. La modul concret, proiectul de lege conceput de MApN şi aprobat de Senat e menit să modifice Legea 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României, astfel încât să includă dronele în rândul ameninţărilor la adresa securităţii şi să stabilească metode de contracarare a acestora.

Pentru contracararea dronelor, armata va putea folosi orice dispozitiv militar pe care îl are în dotare, inclusiv armele de foc. Totuşi, în primă fază, militarii vor încerca să oprească dronele cu ajutorul unor dispozitive ce nu implică acţiuni fizice asupra acestora, ci doar emiterea unui semnal electronic de bruiaj sau de energie dirijată, microunde de mare putere sau unde laser. Totodată, cel puţin teoretic, când se va folosi o armă de foc sau orice alt dispozitiv militar împotriva unei drone, tragerea se va executa până la oprirea sau imobilizarea acesteia, nu până la distrugerea ei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite