Arhivele Naţionale, blocate. Documente istorice, în pericol
0Activitatea Arhivelor Naţionale - instituţie care ar trebui să păstreze în condiţii optime istoria veche şi recentă a României, de la manuscrise vechi, scrise pe pergamente ruginii, roase de vreme, până la documente actuale - este în colaps. Lipsa de fonduri a dus la blocarea procesului de recuperare a acestora.
Mai exact, prin subfinanţarea activităţii Arhivelor Naţionale ale României şi a investiţiilor din cadrul acesteia, dar şi prin reducerea numărului de personal la limita de funcţionare s-au creat riscuri majore de pierdere, distrugere şi deteriorare a Fondului Arhivistic Naţional, atrag atenţia consilierii de la Curtea de Conturi într-un raport de audit. Astfel, activitatea de preluare a documentelor este blocată total în 20 de judeţe, din cauza lipsei spaţiilor de depozitare şi a rafturilor de arhivă.
Sunt în pericol mărturii pentru identitatea naţională
Înfiinţată în anii 1831 – 1832, cu sedii la Bucureşti şi Iaşi, cea mai prestigioasă instituţie de cultură şi totodată cea mai veche instituţie din sistemul administrative românesc, „Arhivele Naţionale” deţine în prezent puţin peste 334.300 metri liniari de documente, dintre cei 920.300 metri liniari existenţi în Fondul Arhivistic Naţional. Diferenţa se află la diverşi creatori şi deţinători din întreaga ţară, neputând fi aduse în păstrarea Arhivelor Naţionale din lipsă de fonduri şi de spaţii.
„Prin subfinanţarea activităţii curente a Arhivelor Naţionale ale României şi a investiţiilor din cadrul acesteia, prin reducerea numărului de personal la limita de funcţionare şi prin diminuarea locului şi rolului Arhivelor Naţionale în sistemul instituţional din România s-au creat riscuri majore de pierdere, distrugere şi deteriorare a Fondului Arhivistic Naţional. Astfel sunt periclitate mărturiile documentare relevante pentru memoria şi identitatea naţională, buna funcţionare a administraţiei publice, dezvoltarea ştiinţei şi culturii, accesul liber al cetăţeanului la informaţia din arhivă”, se arată în ultimul raport de audit al Curţii de Conturi.
Din Fondul Arhivistic Naţional al României fac parte acte oficiale şi particulare, diplomatice şi consulare, memorii, manuscrise, proclamaţii, chemări, afişe, planuri, schiţe, hărţi, pelicule cinematografice şi alte asemenea mărturii, matrice sigilare, precum şi înregistrări foto, video, audio şi informatice, cu valoare istorică, realizate în ţară sau de către creatori români în străinătate.
Activitatea de preluare, blocată în 20 de judeţe
Fondul Arhivistic Naţional, în cantitate de 920.300 metri liniari documente, grupat pe fonduri şi colecţii, se află în proporţie de 64% la creatorii şi deţinătorii de documente (586.000 metri liniari de documente), neexistând spaţii de depozitare în 20 de judeţe. „Având în vedere că ritmul anual de preluare a documentelor FAN (2.900metri liniari/an) este foarte scăzut în raport cu cantitatea totală de documente nepreluate şi faptul că activitatea de preluare este blocată total în 20 de judeţe, din cauza lipsei spaţiilor de depozitare şi a rafturilor de arhivă, se poate concluziona că ANR nu poate prelua de la creatori şi deţinători documentele care fac parte din Fondul Arhivelor Naţionale, în condiţiile şi la termenele stabilite de lege”, subliniază Curtea în raport.
Potrivit acestuia, din cauza faptului că Instituţia Arhivele Naţionale ale României nu a dispus de fondurile necesare achiziţionării unor documente valoroase s-a ajuns la imposibilitatea completării unor colecţii istorice, iar documentele respective se află în colecţii private.
În plus, deşi există un Sistem Informatic Integrat pentru gestiunea serviciilor oferite clienţilor Arhivelor Naţionale (SIIAN) suficient de performant, dar care funcţionează numai la nivelul a 25 de judeţe, în prezent ANR nu dispun de o bancă de date a documentelor din FAN (aflate în depozitele proprii şi la creatorii şi deţinătorii de documente), mai subliniază comisarii.