Aplicaţie online ca să eviţi aglomeraţia de Sărbători din vămi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii de frontieră au luat măsuri suplimentare de fluidizare a traficului în vămi FOTO Poliţia de Frontieră
Poliţiştii de frontieră au luat măsuri suplimentare de fluidizare a traficului în vămi FOTO Poliţia de Frontieră

Zeci de mii de români stabiliţi în străinătate care se întorc acasă de Crăciun au luat vămile cu asalt. Alte mii de români au pornit deja spre destinaţiile de vacanţă din Occident. Poliţia de Frontieră pune la dispoziţia turiştilor o aplicaţie online, cu ajutorului căreia poţi să afli în timp cum este traficul din vămi.

În ultimele zile punctele de trecere a frontierei, mai ales cele din vestul ţării, au înregistrat valori de trafic foarte mari. Este vorba de valori de trafic de cinci ori mai ridicate decât într-o zi normală. Pentru ca românii să nu petreacă multe ore prin vămi, Poliţia de Frontieră a suplimentat numărul agenţilor. 

„Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ. În acest sens, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic“, precizează Poliţia de Frontieră.

De asemenea, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora.

Numărul poliţiştilor de frontieră care acţionează zilnic la nivelul întregii frontiere este de peste 3.000 de agenţi, urmând a fi suplimentat cu efective de rezervă şi intervenţie.

Cele mai aglomerate vămi

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Punctele de frontieră cele mai aglomerate de Sărbători sunt cele de la graniţa cu Ungaria, Republica Moldova şi Bulgaria.

La frontiera româno-ungară sunt 11 puncte de trecere cu specific rutier - în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 53 de benzi de control pe sens.

Judeţul Timiş
P.T.F. Cenad - Kiszombor

Judeţul Arad
P.T.F. Nădlac - Nagylak
P.T.F. Nădlac II - Csanadpalota
P.T.F. Turnu - Batonnya
P.T.F. Vărşand - Gyula

Judeţul Bihor
P.T.F. Salonta - Mehkerek
P.T.F. Borş - Artand
P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany
P.T.F. Săcuieni - Letavertes

Judeţul Satu Mare
P.T.F. Urziceni - Vallaj
P.T.F. Petea - Csengersima

La graniţa cu Bulgaria sunt opt puncte de trecere a frontierei cu specific rutier şi cu bacul - în total, sunt disponibile pe sensul de intrare în ţară  19 benzi de control, iar pe sensul de ieşire 18 benzi.

Judeţul Giurgiu
P.T.F. Giurgiu – Ruse

Judeţul Constanţa
P.T.F. Vama Veche - Durankulak
P.T.F. Ostrov - Silistra
P.T.F. Negru Vodă - Kardam

Judeţul Dolj
P.T.F. Bechet - Orjahovo (bac)
P.T.F. Calafat – Vidin

Judeţul Teleorman
P. T.F. Turnu Magurele - Nicopole (bac)
P.T.F. Zimnicea - Svistov (bac)

La frontiera româno-moldoveană sunt şase puncte de trecere a frontierei cu specific rutier - în total, sunt disponibile pe sensul de intrare în ţară 28 de benzi de control, iar pe sensul de ieşire 25.

Judeţul Galaţi
P. T.F. Oancea - Cahul
P.T.F. Galaţi - Giurgiulesti

Judeţul Vaslui
P.T.F. Albiţa - Leuseni

Judeţul Iaşi
P.T.F. Sculeni - Sculeni

Judeţul Botoşani
P.T.F. Rădăuţi-Prut - Lipcani
P.T.F. Stânca - Costeşti

Cum putem afla traficul din fiecare vamă

trafic frontiera

Poliţia de Frontieră le recomandă celor care plănuiesc să treacă graniţa în această perioadă să consulte aplicaţia online destinată monitorizării traficului la punctele de trecere a frontierei.

Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Aplicaţia poate fi accesată de pe orice calculator sau terminal mobil cu acces la internet. Aici pot fi vizualizate punctele de trecere a frontierei, care sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare în culori diferite:

Verde - timp de aşteptare până în 30 minute;
Galben - timp de aşteptare între 30 - 60 minute;
Roşu - timp de asteptare peste 60 minute.

De asemenea, aplicaţia foloseşte Google Maps şi accesând tab-ul „Direcţie de mers“, se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei.

Câţi români au tranzitat vămile de Sărbători anul trecut

În luna decembrie 2015, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4.145.000 de persoane, din care 3.550.000 aparţinând cetăţenilor UE.  Dintre acestea, aproximativ 2.320.000 treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (2.020.000 cetăţeni UE şi 300.000 cetăţeni non - UE).

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul ţării şi cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în luna decembrie a anului trecut, peste 1.840.000 persoane.

De asemenea, valori ridicate de trafic s-au înregistrat şi prin punctele de trecere aeroportuare - aproximativ 900.000 persoane. Următoarea frontieră din punct de vedere al traficului, în luna decembrie 2015, a fost graniţa româno-moldoveană, cu peste 600.000 treceri persoane.

Verificări sistematice la frontieră

În această perioadă, Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, a intensificat controalele asupra cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în scopul prevenirii trecerii frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

În acest sens, Poliţia de Frontieră face apel la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi reaminteşte că a luat toate măsurile pentru reducerea timpilor de aşteptare.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia celor ce tranzitează vămile numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite nereguli privind modul în care se face controlul la trecerea frontierei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite