Apele Române explică de ce nu există pericolul ca Dunărea să provoace inundaţii pe teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea a făcut ravagii în Germania şi Ungaria, însă autorităţile române anunţă că ţara noastră nu este în pericol de inundaţii. Potrivit Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), debitul ne va crea probleme doar în situaţia în care va depăşi 13.000 de metri cubi pe secundă, cifră neanunţată încă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ANAR, Cătălina Brăgaru, care a citat datele furnizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), debitul actual al Dunării la intrarea în ţară este de 8.500 de metri cubi pe secundă, fiind preconizat să ajungă la 10.500 de metri cubi pe secundă pe 16 iunie.

Această creştere a debitului nu reprezintă o ameninţare pentru ţara noastră. Un exemplu este situaţia din aprilie a acestui an, când debitului fluviului a atins, la Baziaş, un maxim de 11.900 de metri cubi pe secundă.

„Oamenii se pregătesc, dar debitul nu pune probleme. În momentul de faţă debitul este de 8.500, până va ajunge la 8.800, iar maximul va fi pe 16 iunie (sâmbătă – n.r.), când va atinge 10.500 de metri cubi pe secundă. Momentan nu avem de ce să ne facem griji, debitul trebuie să depăşească 13.000-13.500 de metri cubi pentru a ne face griji”, a declarat Cătălina Brăgaru.

Conducerea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărie a Apelor (INHGA) a anunţat luni, în comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guvern, că debitul Dunării la intrarea în ţară este în prezent de 8.500 metri cubi pe secundă, peste media lunii iunie, de 6.400 metri cubi pe secundă, în condiţiile în care viitura a atins la Budapesta, în Ungaria, un maxim de 891 centimetri, autorităţile ungare estimând însă atenuarea situaţiei.

Ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, a arătat că nivelul Dunării nu va creşte peste cota de inundaţii, dar că viitura pe Dunăre va fi în România „între 3-4 săptămâni”, şi a cerut ca structurile regionale şi teritoriale de la Apele Române să monitorizeze „fiecare bucăţică” de dig, deoarece oricând poate apărea o fisură.

El a cerut să nu mai apară situaţii de genul celei consemnate vineri, când conducerea Apele Române Buzău i-a comunicat telefonic că nu mai ştie ce soluţie să dispună pentru digul pe Ialomiţa, care „se mânca”.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Ialomiţa, apele braţului Borcea al Dunării s-au infiltrat în dig pe o lungime de aproape 70 de metri, iar dacă acesta s-ar rupe, ar putea inunda aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole însămânţate din Balta Ialomiţei, Autostrada Soarelui şi linia de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

„La Feteşti se lucrează fără încetare pentru consolidarea digului. Lucrările de consolidare au început în urmă cu patru zile şi se va ajunge la înălţimea digului iniţial, de 4,5-5 metri. S-au început lucrările şi pe partea digului dinspre Dunăre, unde au fost aruncate pietre la piciorul digului. Prima dată s-a început pe partea de incintă, unde s-a taluzat pământ. S-a încercat şi se încearcă lărgirea digului, s-au pus planşe de fier, cu lungime de 14 metri şi se realizează un ecran de protecţie”, a declarat, luni, prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu.

Autorităţile locale au avertizat că, dacă va continua să plouă, debitul Dunării ar putea depăşi nivelul critic înregistrat în luna aprilie, când a fost de aproape 12.000 de metri cubi pe secundă.

În cea mai mare parte a lunii aprilie, Dunărea a fost sub cod portocaliu de inundaţii pe sectorul românesc.

Europa Centrală se află de o săptămână sub apele, iar până în acest moment şi-au pierdut viaţa 18 persoane dintre care zece din Cehia, iar alte mii de persoane au fost evacuate din case. În Germania se vorbeşte despre o „catastrofă naţională”, iar în Ungaria, Dunărea a atins niveluri record.

Luni dimineaţă, nivelul apelor Dunării a ajuns la 8,91 de metri la Budapesta, recordul de 8,60 de metri din 2006 fiind doborât, relatează MTI, adăugând însă că acesta a început să scadă în cursul nopţii de duminică spre luni. Viitura este aşteptată în Dunaujvaros, la sud de capitală, în cursul zilei de luni, urmând ca marţi dimineaţă să ajungă la Paks.

Premierul Viktor Orban a decretat situaţie de urgenţă în zonele afectate de inundaţii, de-a lungul Dunării, încă de marţi. Duminică, el a declarat că Parlamentul ar putea vota luni extinderea situaţiei de urgenţă.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Guvern - Comandament de inundaţii. Dunărea va atinge debitul maxim pe 16 iunie, dar nu va depăşi cota de inundaţii

Autorităţile vor emite avertizări cod galben de ploi, dintre care una de astăzi de la ora 16.00 până marţi dimineaţa în vestul ţării,  alta de marţi până miercuri dimineaţa pentru ploi la nivel naţional şi a treia de miercuri dimineaţa până joi seara.

Deşi nu sunt informaţii că debitele Dunării vor depăşi cota de inundaţie, autorităţile se pregătesc de ce-i mai rău

Speriate de inundaţiile prin care trec ţările riverane Dunării din centrul Europei, autorităţile locale au convocat astăzi un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă. Calculele, pe hârtie, arată că nu se va depăşi cota de inundaţie de 600 de cm, dar cu toate acestea s-a prevăzut un buget pentru achiziţionarea unor materiale necesare pentru situaţiile de urgenţă.

Ministrul Apelor: „Unda de viitură pe Dunăre este prognozată în perioada 13-14 iunie”

Amploarea inundaţiilor de pe sectorul românesc de Dunăre va depinde de ploile prognozate pentru începutul săptămânii viitoare. Aşa a afirmat ministrul delegat pentru Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, într-o intervenţie la Radio France Internationale. Varga susţine că viiturile sunt prognozate la mijlocul săptămânii viitoare şi că până atunci vor fi consolidate toate digurile de pe Dunăre.

Europa Centrală, lovită de cele mai puternice inundaţii din ultimii 10 ani: şapte morţi, cel puţin opt dispăruţi şi sute de persoane evacuate

Mai multe ţări din Europa Centrală au fost lovite de cele mai puternice inundaţii din ultimii zece ani, un bilanţ preliminar indicând patru morţi şi cel puţin opt persoane date dispărute. Aceştia se alătură sutelor de oameni care au fost evacuaţi în ultimele ore din cauza inundaţiilor şi alunărilor de teren.

Inundaţii în Europa Centrală: 18 morţi, mii de oameni evacuaţi şi pagube de miliarde de euro

De o săptămână, Europa Centrală este sub asediul inundaţiilor, iar până acum şi-au pierdut viaţa 18 oameni, dintre care 10 doar în Cehia, şi mii de oameni au fost evacuaţi din case. În Germania se vorbeşte despre o „catastrofă naţională”, iar în Ungaria, Dunărea a atins niveluri record.

Germania: Mii de persoane au fost evacuate din cauza inundaţiilor

Autorităţile germane au cerut, duminică, evacuarea a 15.000 de locuitori la Magdeburg, în estul Germaniei.  În Ungaria, Dunărea a atins un nivel record.

VIDEO Dunărea a atins un nivel record de 8,90 metri la Budapesta

Dunărea a atins un nivel record de 8,90 metri la Budapesta duminică, la ora 13.00 GMT (16.00, ora României), şi nu urma să mai crească, în timp ce digurile de protecţie de pe fluviu, în Ungaria, au rezistat, relatează AFP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite