Angajaţii din nouă penitenciare din ţară continuă protestele miercuri şi joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii penitenciarelor protestează miercuri în faţa unităţilor de detenţie
Angajaţii penitenciarelor protestează miercuri în faţa unităţilor de detenţie

Sindicaliştii din penitenciare anunţă noi proteste miercuri la Timişoara, Târgu Mureş, Brăila, Mărgineni şi Tărgu Ocna, dar şi joi la Târgşor, Miercurea Ciuc, Oradea şi Colibaşi. Nemulţumiţi de condiţiile de muncă, aceştia cer eliminarea deficitului de personal şi a inechităţilor salariale, dar şi demiterea ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Angajaţii mai multor penitenciare din ţară vor protesta, miercuri, în faţa unităţilor de detenţie Timişoara, Târgu Mureş, Brăila, Mărgineni şi Tărgu Ocna pentru condiţii de muncă mai bune, eliminarea deficitului de personal şi a inechităţilor salariale. 

„Urmare a refuzului personalului de a efectua ore suplimentare penitenciarele încep să se blocheze. Sunt deja peste 1,5 milioane de ore suplimentare, iar directorii penitenciarelor şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au luat deja măsura amânării acordării unor concedii şi au notificat beneficiarii de forţă de muncă referitor la posibilitatea iminentă a sistării colaborării din lipsă de personal. Potrivit estimărilor ANP există un deficit de 8000 de angajaţi la nivelul sistemului penitenciar”, informează un comunicat transmis de Sindicatului Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Angajaţii cer demiterea ministrului Justiţiei

Personalul reproşează Ralucăi Prună, ministrul Justiţiei, lipsa de profesionalism în gestionarea problemelor sistemului penitenciar şi cere demiterea acesteia. Potrivit sindicaliştilor, ministrul nu a contribuit decât la declanşarea revoltelor deţinuţilor, prin exprimarea unor opinii în legătură cu posibilitatea unor măsuri de amnistie şi graţiere colectivă.

„Ministrul justiţiei este absolut dezinteresat de condiţiile de lucru ale personalului, deşi a a promovat un plan de modernizare a condiţiilor de detenţie finanţat cu 740 milioane USD de la bugetul de stat prin hotărâre de Guvern. Ignoră faptul că personalul lucrează în aceleaşi condiţii în care deţinuţii sunt custodiaţi. În plus, riscurile personale şi profesionale pentru cei dintâi sunt mult mai mari”, mai arată comunicatul. 

De asemenea, sindicaliştii subliniază că ministrul Justiţiei ar refuza să aplice OUG 20/2016 şi pentru personalul din penitenciare.

„Ministrul justiţiei refuză să aplice OUG 20/2016 şi pentru personalul din penitenciare, pretinzând că - deşi legea prevede expres includerea acestei categorii de salariaţi între beneficiarii unor măsuri compensatorii alături de ceilalţi angajaţi din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională - nu înţelege legea. Şi asta, după ce a tot cerut termene pentru a lua o decizie. Decloc surprinzător, ceilalţi miniştrii au înţeles şi aplicat legea”, consideră sindicaliştii.

Potrivit documentului transmis de Sindicatul Omnia, protestele angajaţilor vor continua până la soluţionarea revendicărilor, iar personalul va refuza să efectueze ore suplimentare.

Protestele se vor muta în faţa Ministerului

Joi, protestele angajaţilor din penitenciare vor avea loc la la Târgşor, Miercurea Ciuc, Oradea şi Colibaşi, însă nu se vor încheia aici. Săptămâna viitoare sunt programate alte proteste în faţa penitenciarelor, iar începând cu jumătatea lunii octombrie protestele se vor muta în faţa Ministerului Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite