Anchetă: Frauda de la concursul şcolar Arhimede s-a făcut cu girul inspectorilor şcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese, infracţiuni comise prin organizarea şi desfăşurarea celebrului concurs şcolar Arhimede, scoate la iveală fapte grave comise chiar de inspectori şcolari.

Mai exact, procurorii susţin că inspectori şcolari ar fi primit mită pentru a accepta organizarea concursului fără emiterea unor acte contabile şi în condiţiile în care acesta era interzis de Ministerul Educaţiei ca activitate şcolară sau extraşcolară. 

Până în acest moment, în dosar sunt urmărite penal 48 de cadre didactice, multe dintre ele profesori de matematică recunoscuţi pentru manualele şi culegerile după care învaţă elevii. Prejudiciul total adus statului se ridică la 3,14 milioane de euro. 

„Faţă de aspectele privind derularea contra cost şi fără emiterea unor acte contabile a concursului în cadrul unităţilor de învăţământ, există indicii că acestea sunt cunoscute de reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi acceptate, în schimbul unor sume de bani cu titlu de mită, iar profesorii corectori şi cadrele didactice ai căror elevi obţin punctaj maxim beneficiază de eliberarea unor diplome care sunt utilizate la întocmirea dosarelor pentru gradaţiile de merit“, explică anchetatorii.

N-au plătit niciodată taxe către stat

În plus, procurorii susţin că reprezentanţii Asociaţiei profitau de dorinţa elevilor de perfecţionare, şi îi obligau să cumpere culegeri şi cursuri neavizate de Ministerul Educaţiei pentru a putea participa la cursuri. 

„Cursanţii sunt «îndrumaţi» să achiziţioneze materiale fără de care elevii nu pot participa la 

cursurile organizate. Fiecare titular de curs îşi publică propria culegere şi tot el şi-o comercializează fără să elibereze vreun document fiscal în acest sens“, mai arată anchetatorii. Aceştia mai notează că fondatorii Arhimede, Petruş şi Diana Alexandrescu, au încasat banii pentru cursuri şi concursuri, pe care ulterior i-au «spălat» transformându-i în contabilitate ca «taxe de sponsorizare» pentru a se sustrage de la plata impozitelor datorate bugetului de stat şi că „practic, asociaţia nu a achitat de la înfiinţare până în prezent niciun impozit datorat bugetului de stat pentru veniturile obţinute“.

Cum erau împărţiţi banii 

Asociaţia Arhimede a organizat încă de la înfiinţare celebrul concurs Arhimede la disciplina matematică, taxa de participare la concurs, în valoare de 25 lei pe elev, fiind colectată de Petruş şi Georgeta Alexandrescu prin cadrele didactice implicate sau prin comitetele de părinţi, mai explică procurorii. 

Aceşti bani erau împărţiţi în funcţie de efortul depus de fiecare dascăl. „Persoanele care au îndeplinit calitatea de asistent, corector sau coordonator al centrelor de concurs au primit sume de bani direct sau sub formă de bonuri valorice, defalcate din taxele percepute de la elevi astfel: profesor asistent 2,5 lei/elev, profesor corector 3,5 lei/elev, coordonator centru concurs 1,5 lei/elev, iar pentru protocol 1 leu/elev. 

Unele cadre didactice implicate în activitatea respectivă au invocat faptul că taxele ar fi colectate cu titlu de donaţie în baza unui protocol încheiat cu Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ preuniversitar, reprezentată de preşedintele acesteia, Iulia Mihaela Gună, şi Ministerul Educaţiei, în 2 noiembrie 2012“, mai arată procurorii.

Motivele înfiinţării asociaţiei, pe hârtie

Conform statutului, scopul asociaţiei Arhimede îl constituie promovarea activităţii în principal în domeniul matematicii şi informaticii, clasificarea şi susţinerea activităţii tinerilor şi profesorilor direcţionată spre performanţă în matematică şi informatică de tip olimpiadă. Asociaţia Arhimede a fost înfiinţată în 2005 de profesorul Petruş Alexandrescu, autor al mai multor manuale de matematică, împreună cu directorul Colegiului Naţional „Ion Creangă“ din Bucureşti, Florica Alexandrescu, şi alte cinci persoane,

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite