Anchetă dificilă la Bamboo. Ce variante iau în calcul procurorii care cercetează cauzele incendiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii care investighează incendiul din clubul Bamboo, soldat cu 44 de răniţi, nu au reuşit nici luni să cerceteze locul pârjolului din cauza mormanelor de moloz încă fumegânde şi a structurii care risca să se prăbuşească. Procurorii au continuat însă audierile, luni, fiind chestionat şi unul dintre patronii clubului, italianul Joshua Castellano.

Incendiul din clubul Bamboo, din Capitală, în urma căruia au fost răniţi 44 de tineri, a fost declarat oficial stins abia luni, la ora 12.30. Din acest motiv, procurorii Tribunalului Bucureşti care investighează cazul nu a putut încă să facă cercetare la faţa locului. Sub mormanele de moloz au ars mocnit, zeci de ore, mai multe grinzi din lemn ale construcţiei. În plus, ceea ce a mai rămas în picioare din localul de lux risca oricând să se prăbuşească.

Dacă nu au putut să caute probe la faţa locului, anchetatorii au continuat, în schimb, să audieze martori ai incendiului. Printre cei care au discutat cu procurorii s-a numărat şi unul dintre patronii clubului, italianul Joshua Castellano.

Între timp, cei mai mulţi dintre răniţi au ajuns acasă după ce medicii au constatat că starea lor este bună şi nu este nevoie de internare. Doar trei răniţi, a căror stare a fost mai gravă, mai erau, luni, internaţi la spitalele din Capitală.

Joshua Castellano, audiat la Poliţia Capitalei

Ancheta în cazul incendiului din clubul Bamboo avansează cu greutate. Din datele strânse până acum, nu există indicii ca incendiul să fi fost declanşat de o mână criminală. Asta în ciuda susţinerilor reprezentanţilor localului, care cred că incendiul a fost pus intenţionat.
Joshua Castellano, cel care în urmă cu 15 ani a fondat clubul Bamboo, a venit luni la Poliţia Capitalei, fiind citat pentru a fi audiat.

Castellano a ieşit de la audieri după mai bine de două ore şi jumătate. Acesta a exclus ca incendiul să fie provocat accidental, de la o ţigară sau de la o defecţiune a instalaţiei electrice, aşa cum iau în calcul anchetatorii.

„Focul a pornit dintr-un spaţiu care era închis. Acum nu e vorba de fumat, nu cred că a luat foc pentru o ţigară. Nu este posibil să fie de la instalaţia electrică. Totul era nou, nu avea cum să fie de la instalaţia electrică“, a declarat omul de afaceri.

Acesta a mai spus că localul nu avea asigurare. „Am avut asigurare, dar din momentul în care s-au schimbat legile pe partea de ISU, nu am mai avut asigurare“, a mai spus Castellano.
Clubul Bamboo a fost fondat în urmă cu 15 ani de Joshua Castellano, dar ulterior acesta s-a retras din acţionariat, clubul fiind condus de Ciro Castellano, tatăl lui Vincenzo Castellano, patronul firmei care administrează clubul.

Pe lângă Joshua Castellano, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au mai audiat, luni, alte zece persoane.

Procurorii au deschis sâmbătă dosar penal, în urma incendiului din clubul Bamboo, fiind începută urmărirea penală in rem pentru distrugere din culpă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

Anchetatorii au primit documente de la Primăria Sectorului 2, Poliţia Locală a Sectorului 2, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi de la cele şase spitale la care au ajuns persoane care erau în club în momentul izbucnirii incendiului.

Doar trei răniţi mai sunt internaţi

Trei dintre persoanele care au avut nevoie de îngrijiri medicale după incendiul din clubul Bamboo mai erau internate, luni, la spitalele Floreasca şi Sfântul Pantelimon din Capitală.
Doi dintre pacienţi sunt internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, dintre care unul la toxicologie - o tânără care a fost în starea cea mai gravă, şi unul la ortopedie. Starea tinerei internate la toxicologie este mai bună, a fost detubată, dar rămâne sub strictă monitorizare, au precizat medicii.

La Spitalul Sfântul Pantelimon se află un alt pacient care are un traumatism la coloană şi care este mult mai bine acum faţă de momentul internării şi ar putea părăsi spitalul în cursul acestei săptămâni.

De asemenea, o altă pacientă, cetăţean bulgar, a fost externată, luni, de la Spitalul Floreasca, întrucât a cerut să fie transferată acasă, pentru a fi operată la gleznă.

Plan roşu de intervenţie

Incendiul din Clubul Bamboo a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sâmbătă dimineaţă, la ora 3.32. Peste 260 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, distrugând clubul Bamboo în totalitate.

Martorii au povestit că focul s-ar fi propagat dinspre acoperiş. Lumea a intrat în panică şi s-a îmbulzit către ieşire. Tinerii se călcau în picioare deşi multe persoane nu ştiau ce se întâmplă. Unii s-au aruncat pe geamuri, de pe terasă, alţii au sărit în lac.

Pompierii ISU au activat Planul roşu de intervenţie. La faţa locului a fost o adevărată desfăşurare de forţe, salvatorii intervenind cu peste 20 de autospeciale de stingere, 27 de echipaje medicale SMURD, patru autospeciale pentru victime multiple, maşini de descarcerare şi 26 de ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. La faţa locului a fost organizat chiar şi un spital mobil. ;

De ce funcţionează cluburile pe propria răspundere

Clubul Bamboo nu avea nici autorizaţie de funcţionare, nici de securitate la incendiu. Localul obţinuse, în 2009, un aviz pentru securitate la incendiu, însă nu deţinea şi autorizaţie în acest sens. Cu toate acestea, clubul funcţiona legal.

Potrivit Legii 307/2016, punerea în funcţiune a unei construcţii se face numai după obţinerea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu - după caz.

În schimb, Legea 33/2016 i-a păsuit pe proprietari de aceste obligaţii până în 31 decembrie 2016. Legea a apărut după incendiul din Colectiv şi a fost menită să-i oblige să-şi modernizeze localurile în aşa fel încât asemenea tragedii să nu se repete.

Când acest termen a expirat, proprietarii au mai cerut o păsuire, motivând că lucrările sunt de amploare. De aceea, termenul a fost prelungit atunci până în 30 iunie anul acesta.
Aceeaşi lege le permite celor de la ISU să suspende ori să oprească activitatea dacă sunt încălcate cerinţele de securitate la incendiu ori în cazul în care sunt periclitate vieţile ocupanţilor sau ale forţelor de intervenţie.
Cu alte cuvinte, rămâne la latitudinea pompierilor dacă localurile prezintă un risc pentru clienţi sau nu.

Controale în cluburi şi discoteci

Incendiul din clubul Bamboo, care a fost la un pas de o nouă tragedie Colectiv,  a pus pe jar autorităţile. Pompierii au făcut peste o sută de controale în cluburi şi discoteci, în noaptea de duminică spre luni, în urma cărora au dat 70 de amenzi, în valoare de aproape 95.000 de lei, pentru deficienţe care cresc riscul de incendiu. În niciunul dintre cluburile şi discotecile controlate nu au fost însă găsite situaţii de încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu, care să ducă la oprirea funcţionării sau a utilizării imobilelor, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Controalele au fost făcute la 106 operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, inspectorii de prevenire verificând dacă sunt respectate reglementările pe linia apărării împotriva incendiilor.

Concomitent cu aceste controale, pompierii au făcut 132 de acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

Şi în noaptea de sâmbătă spre duminică au fost făcute 162 de controale la cluburi şi discoteci, fiind date 118 amenzi, în cuantum de 203.000 lei, pentru nerespectarea reglementărilor ce ţin de apărarea împotriva incendiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite