„Amintiri din viitor”: Ioan Talpeş, despre interferenţa dintre religie şi politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Talpeş, fostul director al SIE, a vorbit despre
Ioan Talpeş, fostul director al SIE, a vorbit despre

În ediţia de astăzi a emisiunii „Amintiri din viitor”, difuzată de Prima TV în fiecare duminică la 11.30, fostul director al Serviciului de Informaţii Externe Ioan Talpeş a vorbit despre obiceiurile religioase în timpul perioadei comuniste, despre istoria principalelor culte religioase şi despre intersecţia religiei cu politica.

Principalele declaraţii făcute de Ioan Talpeş

Rădăcina iudeică este cea fundamentală, nu comună. Cert este că atunci a fost un moment fundamental în istoria omenirii, atunci când ce s-a întâmplat cu arderea templulului, la 71, cu Titus, cu ultima redută şi rezistenţă a iudeilor în Israel, lumea a intrat în altă abordare. 

Până atunci, toate popoarele erau păgâne. Ei, iudeii, erau cei credincioşi. Singura problemă era că ei credeau într-un singur zeu. 

Nu poate nimeni să-mi spună că Biserica ortodoxă a determinat în România nişte rătăciri sau nişte manifestări sau credinţe care să fie în afara moralei. 

Preoţii, cu toţii, sunt oameni. Problema gravă din faptul că, deşi sprijină politicieni în campanii, preoţii sunt menţinuţi în serviciul bisericesc. Asta este grav. 

Preoţii nu dau bani. Până la urmă, fac şi ei un joc de interes care vizează interese personale sau pe cele ale Bisericii. În niciun caz nu i-a scos cineva sau să spunem că Biserica a fost dintre aceia care au forţat oamenii să meargă la vot. 

Eu sunt absolut convins că nu preoţii sunt aceia care insistă să fie chemaţi. Este un spectacol, o asociere într-o comunitate care-şi depăşeşte condiţia ei materială, care poate comunica cu acea lume a inefabilului, ceva care oricum ne depăşeşte. Întrebarea de la care trebuie să pornim este următoarea: face rău? Dar de ce este şi presa mereu la aceste evenimente? Eu n-am văzut ca preoţii să atace prezenţa presei la astfel de inaugurări. 

„Amintiri din viitor“ - de vorbă cu Ioan Talpeş, fost director al SIE

Despre Catedrala Mântuirii Neamului 

De ce să fie atât de duri împotriva Catedralei?  De ce s-a construit Sfânta Sofia? Catedrala Sfântul Petru? Atâtea catedrale din toată lumea occidentală şi lumea estică? Erau aceleaşi probleme şi au construit, pentru că asta face parte dintr-o logică a puterii. Dacă nu au aşa ceva, se pare că lucrurile ies de sub un făgaş cel puţin acceptabil, cu atâtea nenorociri, care ar fi putut fi şi mai mari. 

Nimeni nu vrea să observe că singurul popor care nu avea o catedrală a neamului, statală, erau românii. Este incredibilă această uitare a profesioniştilor. Noi avansaserăm până în punctul de mitropolie, dar nu aveam patriarhie. Şi, după aceasta, tot n-am avut o catedrală a neamului. 

Aş zice că trebuie să ne uităm în jur să vedem că multe dintre toate câte le avem s-au făcut prin biserică. 

Moscova a recunoscut Ţaratul Bulgar, a recunoscut Regatul Serbiei şi a sprijinit inclusiv religia slav-ortodoxă, dar pe noi nu. Nici n-au gândit ca noi să evoluăm pe o formulă de sistem statal. 

Pe ultimii metri, am ajuns la această înţelepciune şi la înţelegerea nevoii de a spune că noi suntem altceva, este o chestiune de identitate. De aceea sunt surprins când văd această politică împotriva. 

Sunt oameni care ştiu şi care nu vor să spună despre ce este vorba. Spre exemplu, Ceuaşescu şi ai lui au înţeles regula jocului. El de aceea a făcut Casa Poporului. În locul Catedralei Neamului a fost Casa Poporului. Bineînţeles, totul într-o altă perspectivă. 

Despre religia în şcoli

Atât timp cât religia este un sistem moral de educaţie, de ce nu? Este drept că nimeni nu-i obligă pe cei care nu vor să vină sau părinţii să nu vrea să-i lase. Pentru copii este o primă pricepere, într-o formulă de legendă, a lumii în care trăiesc. 

Eu, la vârsta mea, ştiu câte revolte am avut şi câte schimbări. Or, să facem din asta o confruntare, mie mi se pare penibil. Este adevărat însă că am auzit şi de devieri din partea unor profesori de religie care nu aveau ce să caute acolo. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/d" target="_blank">View the story "„Amintiri din viitor”, cu Ioan Talpeş" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite