UPDATE Alegeri prezidenţiale 2014. Mai multe persoane s-au ales cu dosare penale pentru fraude la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosar penal pentru un bărbat din Bacău care şi-a fotografiat buletinul de vot FOTO Mediafax
Dosar penal pentru un bărbat din Bacău care şi-a fotografiat buletinul de vot FOTO Mediafax

Aproape 400 de sesizări privind posibile infracţiuni au fost înregistrate astăzi, cu ocazia alegerilor prezidenţiale. Oamenii legii au deschis mai multe dosare penale, iar un bărbat a fost reţinut după ce a agresat un bătrân în apropierea unei secţii de votare. De asemenea, mii de autobuze şi microbuze au fost verificate astăzi de poliţiştii. Procesul de vot s-a încheiat la ora 21.00.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a declarat că, până la ora 20.00, au fost înregistrate 375 de sesizări referitoare la săvârşirea unor posibile infracţiuni sau contravenţii care au legătură cu procesul electoral. Cele mai multe dintre aceste evenimente, respectiv 224, au fost sesizate în mediul Rural.

Oamenii legii au verificat toate aceste sesizări, iar 166 dintre acestea nu se confirmă. Dintre situaţiile confirmate, 47 sunt fapte contravenţionale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 22.400 lei şi  14 avertismente scrise.

„În ceea ce priveşte posibilele infracţiuni, au fost sesizate 81 de situaţii, toate fiind în curs de cercetare. În aceste cazuri, la momentul finalizării cercetărilor se vor dispune măsurile legale prin unităţile de Parchet competente. Majoritatea infracţiunilor sesizate sunt de corupere a alegătorilor, vot multiplu  şi violare a confidenţialităţii votului”, a declarat Monica Dajbog.

Pentru săvârşirea acestor posibile infracţiuni sunt cercetate 44 de persoane, dintre care una în stare de reţinere. Este vorba despre un bărbat din judeţul Gorj care a agresat fizic şi verbal un bătrân în apropierea unei secţii de votare.

Poliţia Română a organizat astăzi 513 filtre la nivel naţional, fiind verificate 3.781 de autovehicule, dintre care 251 autocare, 763 autobuze, 1.617 microbuze şi 1.150 de autovehicule cu capacitate 8+1.

UPDATE În cele 10 ore de la deschiderea secţiilor de votare din România, au fost înregistrate 218 sesizări privind desfăşurarea alegerilor, cele mai multe fiind legate de continuarea propagandei electorale, posibile situaţii de turism electoral şi de corupere a alegătorilor.

Din totalul sesizărilor, 90 nu au fost confirmate. De asemenea, au fost date 32 de contravenţii, respectiv 9 avertismente scrise şi amenzi în valoare de 14.100 lei.

„Poliţiştii bucureşteni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale faţă de preşedintele unei secţii de votare din sectorul 2. Acesta nu i-a permis să voteze unui alegător care are domiciliul în Târgovişte, dar reşedinţa în sectorul 1 al Capitalei, îndrumându-l către secţia de votare de la adresa de reşedinţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog.

Poliţiştii din Timiş au întocmit dosar penal pentru furt pe numele unui student care, după ce a votat, ar fi luat de pe masa comisiei un buletin de vot neştampilat şi a părăsit secţia de votare. Tânărul a fost oprit de către forţele de ordine, iar buletinul de vot a fost recuperat.

În judeţul Neamţ, poliţiştii au întocmit dosar penal într-un caz de completare în fals a unor cereri pentru urna specială.

Oamenii legii din Giurgiu fac cercetări după ce o persoană a reclamat faptul că a fost agresată de un cetăţean în momentul în care ar fi vrut să sesizeze o încălcare a legislaţiei electorale.

Un bărbat din comuna Micleşti, judeţul Vaslui a provocat  scandal într-o secţie de votare din localitate, motiv pentru care a fost sancţionat contravenţional de către jandarmi cu amendă de 300 de lei.

În judeţul Dolj o femeie a fost sancţionată contravenţional cu 1.500 lei pentru că a sfătuit un bărbat în vârstă de 76 de ani să voteze cu un anumit candidat.

„Referitor la sesizările privind cazurile de turism electoral, poliţia verifică fiecare situaţie în parte pentru a stabili cu certitudine dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu. Precizez că Poliţia Română a organizat astăzi 513 .filtre în întreaga ţară pentru a verifica legalitatea efectuării transportului public de persoane”, a mai declarat reprezentantul MAI.

Monica Dajbog a mai precizat că, până la ora 17.00, din numărul total de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv, 1009 au votat, Inspectoratul General al Poliţiei Române asigurând măsurile necesare exercitării dreptului de vot.

UPDATE Un tânăr de 26 de ani din judeţul Tulcea s-a ales cu dosar penal pentru fraudă după ce un membru al comisiei de vot i-a dat acestuia două buletine pe care alegătorul, după ce le-a ştampilat, le-a introdus în urna de votare. 

În cadrul unei secţii de votare din Bucureşti s-a constatat că lipsea o ştampilă de vot, astfel că se fac cercetări pentru neglijenţă în serviciu. Situaţii similare s-au constatat şi la alte două secţii de votare, una din Hunedoara şi una din Teleroman.

De asemenea, reprezentanţii MAI au precizat că, până la ora 14.00, au fost 79 se sesizări privind incidente electorale, însă după ce oamenii legii le-au verificat, 25 dintre acestea nu se probau. Cele mai multe sesizări, respectiv 70%, au fost făcute în mediul urban.

„În judeţul Vrancea, poliţiştii fac cercetări pentru a stabili condiţiile în care au fost eliberate acte medicale pe numele unor persoane din care reieşea că sunt netransportabile şi solicită urna specială. Cercetările au fost începute după ce două dintre aceste persoane s-au prezentat la secţia de votare, moment în care s-a constatat că pe numele lor existau cereri pentru urna specială. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Totodată, au fost constatate nouă contravenţii, fiind aplicate amenzi în valoare de 7.500 de lei şi două avertismente scrise. Majoritatea acestor măsuri au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze.

Reprezentantul Ministerului de Interne nu a făcut însă precizări cu privire la incidentul din Capitală, unde o femeie a descoperit că altcineva semnase în locul ei pe lista de la secţia de votare unde era arondată. Abia ulterior, acesta a menţionat că se fac cercetări în acest caz, iar femeia a reuşit să îşi exercite dreptul la vot.


Potrivit declaraţiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, până la ora 11.00 au fost făcute şase sesizări privind diverse incidente. Unul dintre ele se referă la un bărbat din Bacău, în vârstă de 35 de ani, pe numele căruia s-a întocmit dosar penal după ce şi-a fotografiat buletinul de vot în timp ce era în cabină. Infracţiunea de care acesta este acuzat este de violare a confidenţialităţii votului.

Un alt dosar penal a fost întocmit în judeţul Gorj pentru un bărbat în vârstă de 58 de ani care a agresat fizic şi verbal un bătrân în apropierea secţiei de votare.

De asemenea, prima sancţiune contravenţională a fost dată de poliţiştii din Călăraşi care au amendat cu 1.500 de lei un cetăţean pentru continuarea propagandei electorale. 

Într-un sat din judeţul Bistriţa – Năsăud, poliţiştii au fost sesizaţi după ce mai mulţi localnici au găsit în faţa caselor pungi cu alimente. În prezent, se fac verificări pentru a se stabili dacă se întrunesc elemente constitutive ale unei infracţiuni. 

Monica Dajbog a mai precizat că serviciile de evidenţă a persoanelor au eliberat acte de identitate şi în cursul zilei de ieri, când, la nivel naţional peste 16.000 de cetăţeni şi-au obţinut documentele de identitate. Cei care trebuie să îşi schimbe actele de identitate o pot face şi astăzi până la ora 21.00.

Peste 58.000 de angajaţi ai MAI, mobilizaţi pentru ziua alegerilor

Peste 58.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne acţionează astăzi pentru asigurarea desfăşurării procesului de votare în condiţii de deplină legalitate, fiind organizate filtre pe drumurile din ţară pentru prevenirea turismului electoral. 

„13.300 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI – n.r.) au misiunea de a asigura măsurile de ordine publică, iar 4.700 de specialişti au fost mobilizaţi pentru a verifica şi soluţiona sesizările privind posibile incidente electorale. 34.200 de poliţişti, pompieri, poliţişti de frontieră şi jandarmi asigură paza şi protecţia secţiilor de votare din întreaga ţară. Pentru gestionarea oricărei situaţii care ar putea apărea pe parcursul procesului de votare, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituită o rezervă de aproximativ 7.800 de oameni”, potrivit declaraţiilor făcute de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Monica Dajbog.

De asemenea, aceasta a precizat că preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este cel care decide când se încheie votarea şi dispune închiderea sălii. 

De precizat este că, alegătorii care se află în sala de votare la ora 21.00, îşi pot exercita acest drept.

„Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligaţia de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestuia se întind şi în afara localului de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri. Pentru menţinerea ordinii, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare au la dispoziţie efectivele asigurate de primar şi de prefect, împreună cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne”, a mai spus Dajbog.

Mai mult, alegătorii pot afla secţiile de votare la care sunt arondaţi şi de pe pagina de Internet a Registrului Electoral, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă. Alegătorii care astăzi se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu pot vota la orice altă secţie după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin. Aceste persoane vor fi înscrise de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat.

Peste 7.600 de tineri vor vota astăzi pentru prima dată

Au dreptul de a vota cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani.  Pot vota pentru prima dată şi cei 7.653 de cetăţeni care au devenit majori după primul tur de scrutin, printre care şi românii care împlinesc astăzi 18 ani.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Potrivit legii, continuarea propagandei electorale, astăzi, în ziua votului, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează persoanele care comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.

Potrivit Codului Penal se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani persoanele care votează fără a avea acest drept, votează de două sau de mai multe ori, introduc în urnă mai multe buletine de vot ori folosesc un buletin de vot fals sau un act de identitate fals. Aceeaşi pedeapsă se aplică cetăţenilor care împiedică, prin orice mijloace, liberul exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, precum şi persoanelor care oferă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Atragem atenţia că şi tentativa la aceste infracţiuni se pedepseşte.

Începând de ieri, la sediul Ministerului de Interne a fost activat Centrul Operaţional de Comandă care are rolul de a coordona şi monitoriza misiunile efectivelor mobilizate la nivel naţional. Aceasta funcţionează 24 de ore din 24, fiind permanent în contact cu comandamentele similare care au fost operaţionalizate în fiecare judeţ şi în Capitală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite