Al doilea cel mai bogat sibian, Ilie Vonica, s-a sinucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Vonica s-a aruncat de pe acoperişul casei sale Foto Adevărul
Ilie Vonica s-a aruncat de pe acoperişul casei sale Foto Adevărul

Proprietarul grupului de clinici Polisano a fost găsit, marţi, în stop-cardiorespirator în curtea casei sale. Potrivit primelor cercetări, acesta s-ar fi aruncat de la etaj. Asta la doar câteva săptămâni de la arestarea soţiei sale acuzată de trafic cu medicamente oncologice.

Al doilea cel mai bogat sibian, Ilie Vonica, care este şi proprietarul grupului Polisano, s-a sinucis ieri aruncându-se de la etajul vilei sale. Medicul a fost găsit în stop-cardiorespirator de către echipajul SMURD trimis la faţa locului în urma unui apel la 112. Transportat de urgenţă la una dintre clinicile sale, Vonica a murit în ciuda eforturilor depuse de medici pentru a-l salva. „O oră şi jumătate au încercat să-l resusciteze”, au mărturisit cadre medicale din Polisano.

Vestea morţii omului de afaceri a fost un şoc pentru toată lumea. „Nu am simţit că îi avem vecini, au fost foarte discreţi, liniştiţi. Nu îmi explic deloc ce s-a întâmplat”, a povestit Matilda Popescu, vecină a familiei. 

„S-a aruncat pe geam domnul Vonica. Avea probleme cu soţia, probabil de-aia”, spune o altă femeie care locuieşte în zonă. 

Extrem de discret, Vonica a fost un om de afaceri foarte bine văzut la Sibiu, iar numele familiei şi cel al grupului Polisano nu au apărut în scandaluri răsunătoare până la ancheta privind reţetele pentru medicamentele oncologice. 

„Cu siguranţă a fost un om deosebit şi cu siguranţă a fost un antreprenor de succes, dovadă fiind cele din domeniul medical pe care le-a realizat de-a lungul timpului. Cu siguranţă este o mare pierdere”, explică Vasile Spinean, actual manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi fost director al departamentului juridic de la Polisano.

Anchetatorii aşteaptă acum rezultatul necropsiei pentru a putea finaliza dosarul deschis automat în astfel de cazuri. Vonica a lăsat şi o scrisoare de adio, întinsă pe mai mute pagini, în care 

şi-ar fi explicat gestul. Familia a insistat ca documentul să nu fie făcut public.

Care ar putea fi motivul gestului lui Vonica

Soţia omului de afaceri Ilie Vonica, Daniela Vonica, administratorul lanţului de farmacii „Reţeta”, a fost arestată pe 21 mai la cererea procurorilor bucureşteni într-un dosar în care mai mulţi medici de la Spitalul Fundeni, dar şi diriginţi de farmacii şi farmacişti sunt acuzaţi de trafic cu medicamente oncologice. 

Anchetatorii susţin că medicii de la Fundeni eliberau reţete pe numele unor persoane decedate, pe care ulterior le decontau la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ulterior banii ajungeau în conturile firmei ce deţine lanţul de farmacii „Reţeta“. Apoi, banii erau transferaţi unor 

firme-fantomă, care au vândut fictiv medicamentele către farmaciile Danielei Vonica. 

Anchetatorii susţin că reţeaua din care soţia omului de afaceri Ilie Vonica făcea parte a pus în pericol vieţile a sute de bolnavi de cancer, care ar fi putut să nu mai beneficieze de medicamente din cauza lipsei de fonduri. În plus, a cauzat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate care a decontat peste 1.100 de reţete false. 

Cazul a ieşit la iveală în urma unui control al Gărzii Financiare Sibiu la firma care administrează lanţul de farmacii „Reţeta“. Comisarii au descoperit atunci că firma făcea afaceri cu o altă societate care era inactivă, fapt ce i-a făcut să aprofundeze cercetările. Apoi, ei au descoperit reţetele false pentru medicamente oncologice. Continuarea anchetei a scos la iveală întreaga reţea de medici, farmacişti şi oameni de legătură, dar şi modul lor de operare. 

Procurorii dau exemplul farmaciei „Reţeta“ din Bulevardul Nicolae Titulescu, acolo unde era diriginte de farmacie Marina Anca Hotinceanu. Aceasta, împreună cu Iuliana Ilincea şi Daniela Vonica au achiziţionat fictiv medicamente de la o firmă-fantomă, inactivă fiscal şi neautorizată să efectueze un astfel de comerţ. La percheziţia domiciliară făcută la locuinţa Danielei Vonica, procurorii au găsit 555.630 de lei, 4.205 euro, 4.698 de dolari şi 805 lire sterline.

În acest dosar a fost audiat ca martor şi afaceristul Ilie Vonica. Acesta însă nu avea nicio calitate în dosar. 

Ilie Vonica, o avere de 95 de milioane de euro

Soţii Ilie şi Daniela Vonica au clădit în ultimii 20 de ani un imperiu de aproape 100 de milioane de euro din afaceri cu servicii medicale. Familia Vonica ocupă locul 35 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“ (ediţia din toamna anului trecut), iar averea lor este estimată la 95 de milioane de euro.

Ilie Vonica era al doilea cel mai bogat om de afaceri din Sibiu, după Ilie Carabulea, proprietarul holdingului Atlassib, al Băncii Carpatica şi al Carpatica Asig, aflat în arest şi urmărit penal în dosarul „Carpatica“. Doctor de profesie, Ilie Vonica controla unul dintre cei mai mari jucători din industria privată de sănătate. 

Grupul de firme Polipharma Industries, fondat în urmă cu 20 de ani, cuprinde distribuitorul de medicamente Polisano, fabrica Polipharma Industries, reţeaua de clinici Polisano, două centre de fertilizare in vitro şi un spital privat în Sibiu. Din grupul Polisano face parte şi lanţul de farmacii „Reţeta“, gestionat de Daniela Vonica. Cifra de afaceri a Polisano a fost în 2012 de 294,7 milioane de euro.

Citiţi şi:

Vă mai recomandăm: 

STENOGRAME Cum funcţiona reţeaua reţetelor false cu medicamente oncologice. Toţi cei nouă acuzaţi din dosarul reţetelor false au fost arestaţi

Nouă persoane cercetate în dosarul reţetelor false au fost arestate, miercuri seară, pentru 30 de zile, fiind acuzate că au falsificat 1.100 de reţete pe numele unor pacienţi decedaţi sau persoane fictive. Casa de Asigurări reclamă un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.

Cum funcţiona filiera medicilor care au stors bani din cancerul pacienţilor. Nouă persoane, reţinute în dosarul reţetelor false

Trei medici de la Institutul Fundeni sunt acuzaţi că ar fi emis peste 1.000 de reţete false pentru medicamente oncologice care nu au ajuns niciodată la bolnavi. În buzunarele doctorilor ajungeau însă banii proveniţi din decontarea reţetelor falsificate.

Scandal în lumea medicală. Mai mulţi medici şi farmacişti sunt acuzaţi că făceau trafic cu medicamente oncologice. Spitalul Fundeni, sub lupa procurorilor

Peste 20 de percheziţii au avut loc marţi în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni din Capitală, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false. Doar trei dintre suspecţi ar fi eliberat 1.100 de reţete care, după ce au fost decontate, au produs un prejudiciu de aproape 8,3 milioane de lei. În acest caz, prejudiciul total se ridică la 3,5 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite