Agenţia de Monitorizare a Presei: au înflorit ziariştii cu dublă subordonare, editorială şi faţă de SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul ziariştilor cu dublă subordonare, editorial şi faţă de SRI a crescut în ultimul an, susţine Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP), prezent la evenimentul de lansare oficială a raportului FreeEx „Libertatea presei în România în 2012”.

„Au înflorit ziariştii cu dublă subordonare: una editorială şi a doua faţă de instituţia din spatele nostru, SRI. În presa din România există ziarişti care au această dublă calitate şi considerăm că acest lucru este inacceptabil, nedemocratic şi lipsit de deontologie jurnalistică”, a spus Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei.

Acesta  a amintit de faptul că unul dintre efectele afilierii unei părţi a jurnaliştilor „la servicii” este punerea în pericol a surselor, care, „potrivit legislaţiei din România, sunt confidenţiale şi protejate prin lege”.

De asemenea, Mircea Toma a adus în discuţie faptul că trusturi de presă sau publicaţii din România sunt conduse de colaboratori sau foşti colaboratori ai Securităţii. În plus, preşedintele AMP a mai vorbit despre „supravegherea redacţiilor”, acesta subliniind că ascultarea telefoanelor ziariştilor este „o boală veche”.

Reprezentantul ActiveWatch a mai spus că în raportul FreeEx despre libertatea presei în România în 2012 este semnalat un nou caz privind încălcarea libertăţii jurnalistului care s-a petrecut în Gorj.

„Efectul acestor pericole combinate este decredibilizarea mass-media", a mai precizat preşedintele AMP.

„Nu ne oprim în acest raport la doar a consta lucrurile aşa cum sunt, ci ActiveWatch a reacţionat şi a redactat un amendament la iniţiativa europarlamentarului Renate Weber şi astfel vom încerca să determinăm serviciile - nu doar SRI, pentru că nu doar despre el este vorba - să nu se infiltreze în presă", a mai declarat Mircea Toma.

Un număr mare de oameni de presă au intrat în politică

Lansarea oficială a raportului "Libertatea presei în România în 2012", redactat în cadrul programului FreeEx al ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, a avut loc miercuri dimineaţă, în Piaţa Francofoniei din Capitală, în faţa sediului Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Reprezentanţii AMP prezenţi la lansarea raportului FreeEx au purtat tricouri cu mesaje de tipul "Ziarist de servici(u)" şi "Suferim de infiltrări în redacţie".

Potrivit raportului FreeEx pe 2012, printre cele mai importante evenimente ale anului trecut cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare au fost: confirmarea existenţei agenţilor sub acoperire în redacţii; intensificarea practicilor de poliţie politică împotriva unor jurnalişti şi activişti civici; faptul că înalţi demnitari au instigat la intervenţia serviciilor de informaţii şi a procuraturii împotriva vocilor critice; faptul că folosirea instituţiilor media ca arme politice de patronii de presă a fost mai vizibilă ca oricând, în contextul unui an politic marcat de alegeri locale şi parlamentare şi de referendumul pentru demiterea preşedintelui; partizanatul făţiş practicat de o însemnată parte a mass media; numărul mare de oameni de presă care au intrat în politică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite