CEDO i-a dat cu flit lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEDO a decis, joi, că verdictul de condamnare în cazul lui Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii” nu contravine Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, respingând plângerile făcute de fostul premier referitor la decizia instanţei din România.

CEDO precizează, într-un comunicat, că a decis, prin vot majoritar, că plângerea formulată de fostul premier român este inadmisibilă. Decizia instanţei de la Strasbourg este definitivă.

CEDO: Plângerile sunt nefondate

Adrian Năstase a reclamat că verdictul în dosarul „Trofeul Calităţii“ de doi ani de închisoare cu executare a fost dat în urma unor proceduri incorecte. 

El s-a plâns că în urma acestei condamnări a fost în imposibilitatea de a avea o viaţă normală de familie, şi-a pierdut cariera profesională şi politică, considerând toate acestea ca fiind „un tratament umilitor”. CEDO a respins plângerea apreciind că este „nefondată” sau incompatibilă cu dispoziţiile Convenţiei.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, pe 20 iunie 2012, de Curtea Supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii”. 

Acesta a fost găsit vinovat de strângerea ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii

Fostul premier Adrian Năstase a mai fost închis aproape nouă luni, la Penitenciarul Jilava, după ce a fost găsit vinovat pentru că şi-a folosit influenţa funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii de sponsorizări pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
 
În iunie 2012, instanţa a decis condamnarea acestuia la doi ani de închisoare cu executare, şi plata în solidar cu ceilalţi cinci inculpaţi din dosar a prejudiciului de 1,6 milioane de euro în celebrul dosar „Trofeul calităţii”.
 
Şocat de vestea condamnării, Năstase a încercat să se sinucidă, trăgându-şi un glonţ în gât. Acesta a fost dus imediat la Spitalul de Urgenţă Floreasca unde ar fi fost operat de medicul Şerban Brădişteanu. După şase zile de internare, fostul premier a fost transferat la spitalul Penitenciarului Rahova, iar mai apoi a fost transferat la Penitenciarul Spital Jilava.
 
Fostul premier a ieşit mai devreme din închisoare datorită faptului că are peste 60 de ani.
 
Astfel, pe 9 februarie 2013, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsa lui Adrian Năstase, iar acesta putea fi eliberat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite