Admiterea studenţilor străini de la UMF Iaşi, reevaluată la sesizarea ambasadei Marocului. Cîmpeanu: Unii mai dispăreau, alţii mai apăreau pe liste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UMF Iaşi FOTO Adevărul
UMF Iaşi FOTO Adevărul

Peste 950 de dosare ale candidaţilor străini care vor să studieze medicina la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi vor fi reevaluate, după ce au fost descoperite o serie de erori pe liste. Ministerul Educaţiei a trimis deja o echipă de evaluare la unitatea de învăţământ. În paralel, a fost deschisă o investigaţie internă. Candidaţii străini declaraţi admişi achită taxe de şcolarizare de 5.000 de euro.

Conducerea UMF Iaşi a decis să reevalueze dosarele de înmatriculare ale studenţilor la liniile de studiu în română, engleză şi franceză, în contexul în care Ministerul de Externe din Maroc a sesizat că 45 de studenţi marocani au dispărut de pe listele de inscriere. Aceştia figurau iniţial ca fiind admişi.

„Procesul de înmatriculare a studenţilor la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar (studenţii care au intrat pe baza unui concurs de dosare şi care plătesc taxa anuală de 5.000 de euro în valută - n.r.) a fost întrerupt după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaţilor. Senatul Universităţii a decis, în şedinţa de pe 19 octombrie, reevaluarea tuturor dosarelor, urmând ca în maxim o săptămână să fie publicată lista finală a candidaţilor admişi”, a declarat profesorul Dragoş Pieptu, rectorul UMF Iaşi.

Acesta a precizat că a fost sesizat Ministerul Educaţiei, care a trimis o comisie pentru a investiga. Conducerea UMF Iaşi a declanşat propria anchetă internă, ale cărei rezultate urmează să fie făcute publice.

În consecinţă, înmatricularea candidaţilor înscrişi pe locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză a fost suspendată pentru o săptămână.

„Referitor la lipsa de transparenţă de care este acuzată Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» Iaşi de către Ministerul de Externe din Maroc, vă informăm că universitatea a avut iniţiativa comunicării în această problemă, trimiţând în data de 15 octombrie 2015 adresa cu nr. 22894 prin care explica ambasadorului României în Regatul Maroc, Simona Mariana Ioan, situaţia existentă. De asemenea, universitatea i-a notificat pe candidaţi, prin mesaje electronice personalizate, asupra situaţiei evaluării dosarului lor de admitere”, a explicat Pieptu.

Cîmpeanu: Unii mai dispăreau, alţii mai apăreau pe listele de admitere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru "Adevărul" că a trimis echipa de control a ministerului în urma unei sesizări făcute de ambasada Marocului, în cazul a zeci de studenţi aflaţi pe listele de admitere. "La UMF Iaşi lucrurile nu sunt în regulă, nu sunt gestionate cum trebuie, e o lipsă de coordonare în procesul de admitere a studenţilor străini. Am trimis corpul de control în regim de urgenţă acolo, iar universitatea a mai fost avertizată în trecut. Solicitau scrisori de acceptare din partea ministerului pentru studenţi străini pe care ulterior nu-i primeau şi asta a generat probleme cu ambasadele. Am remarcat o instabilitate a listelor celor admişi, unii mai dispăreau, alţii mai apăreau pe liste", a spus Cîmpeanu. El a precizat mai departe că Ambasada Marocului a fost cea care a făcut sesizare la Ministerul Educaţiei asupra acestei probleme şi că zeci de studenţi sunt vizaţi în această problemă. În cazul în care aceştia au achitat deja taxa de 5.000 de euro pe an şi apoi nu s-au mai regăsit pe liste, "compensarea depinde de situaţia fiecărui student în parte", a explicat Cîmpeanu. Momentan, corpul de control elaborează un raport care va explica situaţia în detaliu, a mai precizat ministrul Educaţiei pentru "Adevărul".

45 de studenţi marocani, retraşi de pe liste

Ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicaţii privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi.

Aceştia figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de medicină din Iaşi, dar numele lor au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.

Mbarka Bouaida, ministru delegat în cadrul Ministerului marocan al Afacerilor Externe, s-a întâlnit luni cu ambasadoarea României, căreia i-a cerut explicaţii cu privire la acest caz. Mbarka Bouaida a cerut „răspunsuri juste şi rapide”, ştiind că studenţii marocani sunt victimele unor deficienţe exogene şi „riscă să piardă un an din parcursul lor universitar”.

Pe 5 octombrie, Facultatea din Iaşi a publicat o listă definitivă cu studenţii admişi şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate, în total 166 de studenţi, inclusiv marocani. Dar la 15 octombrie, Facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă, cu 121 de studenţi, care excludea numele celor 45 de studenţi marocani, "fără a prezenta motivele acestei revizuiri", a precizat Bouaida.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite