Activitatea din perioada 2013 - 2014 a Structurii Centrale a DIICOT, verificată de inspectorii judiciari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta şefă a DIICOT se află în arest preventiv
Fosta şefă a DIICOT se află în arest preventiv

Inspectorii judiciari vor verifica, începând cu 16 martie, eficienţa managerială şi modul în care angajaţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi-au îndeplinit atribuţiile, controlul urmând să aibă loc atât la Structura centrală, cât şi la Suceava.

Potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Judiciare, activitatea Structurii centrale a DIICOT urmează să fie analizată de şase inspectori. Pe de altă parte, la DIICOT Suceava vor fi trimişi doi angajaţi ai Inspecţiei Judiciare, arată Mediafax.

Controlul inspectorilor judiciari va începe pe 16 martie şi se va încheia pe 27 martie.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au precizat că activitatea Structurii centrale a DIICOT nu a mai fost verificată din anul 2006.

Ministerul Justiţiei a demarat, luni, procedura de selecţie a viitorului procuror-şef al DIICOT, după ce funcţia a rămas vacantă în urma arestării Alinei Bica în dosarul de corupţie privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Funcţia de şef al DIICOT este asigurată interimar de procurorul şef adjunct, Giorgiana Hosu.

Alina Bica a fost instalată la conducerea DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

Pe 24 noiembrie 2014, preşedintele a semnat decretul privind eliberare din funcţia de procuror-şef al DIICOT a Alinei Bica, în urma demisiei acesteia din funcţie. Bica a demisionat de la conducerea DIICOT şi din funcţia de procuror al direcţiei în 21 noiembrie, după ce a fost reţinută de procurorii DNA, o zi mai târziu fiind arestată preventiv.

Pe 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Pe 16 decembrie, CSM a dispus suspendarea Alinei Bica din funcţia de procuror al Parchetului General, după trimiterea acesteia în judecată.

Alina Bica mai este judecată într-un dosar, instrumentat tot de DNA disjuns din primul în care a fost deferită justiţiei. Fostul şef al DIICOT este acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu.

Trei procurori şi un judecător excluşi din magistratură în 2014

Trei procurori şi un judecător au fost excluşi din magistratură, anul trecut, perioadă în care inspectorii judiciari au cercetat disciplinar peste 70 de judecători şi 16 procurori, potrivit bilanţului Inspecţiei Judiciare pe 2014.

Conform materialului de bilanţ, anul trecut inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători au dispus cercetarea disciplinară în 76 de cazuri.

În 44 de cazuri, s-au pronunţat soluţii de respingere a sesizării, şapte se află încă în curs de soluţionare, iar în celelalte 25 cazuri s-a dispus promovarea acţiunii disciplinare.

În urma cercetărilor, un judecător a fost exclus din magistratură, doi au fost suspendaţi din funcţie pentru o perioadă de şase luni, pentru patru s-a hotărât reducerea salariului, unul a fost mutat disciplinar, iar opt au primit avertisment.

Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori a dispus cercetarea disciplinară în 16 cazuri, în urma căreia trei procurori au fost excluşi din magistratură, trei au fost suspendaţi din funcţie, pentru doi s-a decis diminuarea salariului iar cinci au primit avertisment.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite