Achiziţia rachetelor Patriot, votată la foc automat în Parlament. Americanii şi europenii se bat pentru bugetul de înzestrare al Armatei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii urmează să adopte luni proiectul de lege privind cumpărarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot din SUA, potrivit unor surse politice. Săptămâna viitoare, iniţiativa ar urma să treacă şi de Camera Deputaţilor. Americanii şi europenii se bat pentru bugetul de înzestrare al Armatei Române.

Comisia pentru Apărare din Senat se reuneşte luni, de la 11.30, în şedinţă extraordinară, pentru a discuta proiectul de lege privind achiziţia rachetelor Patriot, urmând a se da raportul pozitiv pe această iniţiativă, potrivit unor surse politice, după ce săptămâna trecută aleşii PSD, ALDE şi UDMR au lipsit de lucrările comisiei. Mai mult, proiectul va fi şi pe ordinea de zi a plenului Senatului, unde ar urma să fie adoptat, pentru ca săptămâna viitoare iniţiativa să treacă şi de Camera Deputaţilor şi să fie trimisă pentru promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.  

Americanii şi europenii se bat pentru bugetul de înzestrare al Armatei Române

Impulsionate de creşterea fermă a bugetului MApN - creştere orientată de responsabilii de la Bucureşti pe achiziţii de echipamente - companiile europene şi cele americane sunt acum într-o acerbă competiţie pentru atragerea a cât mult din banii dedicaţi înzestrării Armatei Române. 

Sumele vânate sunt consistente având în vedere că vara care tocmai a trecut Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026 pentru care au fost planificate fonduri multianuale în valoare de 9,8 miliarde euro.

Bucureştiul a anunţat că, în afară de câteva tranzacţii în care achiziţiile se discută de la guvern la guvern (cazul rachetelor Patriot), toate achiziţiile de tehnică militară se vor face cu obligaţie de offset. Scopul declarat este ca 80% din valoarea unui contract de achiziţie să reprezinte aport al industriei naţionale.

„Trebuie luat ce este cel mai bun pentru că în armată nu există rateuri”

În acest moment americanii par câştigători, companiile europene fiind în uşor dezavantaj. Expertul militar colonel (r) Aurel Cazacu, fost director al Romtehnica a explicat pentru „Adevărul” că MApN trebuie să achiziţioneze tot ce este mai bun în fiecare domeniu, indiferent dacă fabricantul este european sau american. „Asta pentru simplul motiv că în armată nu există rateu”.

Expertul susţine însă că important este ca cele mai multe dotări să se facă în regim offset.  „Un simplu import nu este la fel de avantajos ca un offset. Chiar de la intrarea  în serviciu echipamentele dispun de consumabile şi piese de schimb la discreţie. Oricum, aşa ar avea de câştigat, pe lângă uzina care este implicată direct în contract, şi alte companii care vor produce o parte din componente. În plus, constructorii americani sunt deschişi la astfel de contracte. Sigur nu a fost cazul sistemelor Patriot, dar sunt foarte deschişi. Ştiu că aşa vom putea cumpăra mai uşor armamentul sau echipamentele de care avem nevoie. Din păcate, uneori, nu prea au cu cine discuta. Se pare că responsabilii de la Bucureşti sunt mai interesaţi de importuri decât de offset”. 

Colonelul (r) Aurel Cazacu a amintit de Polonia care s-a dotat aproape în exclusiviate prin offset.

Rachetele cu rază scurtă de acţiune 

Tocmai din cauza sumelor aflate în joc, între cele două tabere concurenţa s-a ascuţit. Dacă pentru sistemul Patriot tranzacţia a fost repede traşată cu toate că exista concurenţă europeană, în alte cazuri situaţia este mai încâlcită. 

România are nevoie şi de sisteme de apărare cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune (SHORAD/VSHORAD), bătălia fiind între europenii MBDA şi companiile americane. MBDA oferă sisteme cu rachete Mistral şi VL MICA, pentru care autorităţile române chiar au ajuns la un acord de cumpărare în urmă cu aproape un deceniu, anulat ulterior din cauze bugetare. Poate exista însă şi o ofertă americană care ar putea include sistemele AN/TWQ-1 Avenger produse de Boeing. 

În acest caz francezii par avantajaţi pentru că acceptă să producă rachetele în România. În plus, preşedintele Emmanuel Macron a discutat personal despre problemă în timpul vizitei efectuate la Bucureşti. 

Blindatele vor avea nevoie de stocuri duble de piese de schimb

Cât priveşte blindatele, acestea se pare că vor fi produse în baza a două acorduri cu societăţi diferite. Mai exact, anul trecut, Guvernul a anunţat un contract important, ce prevede producerea în România, printr-o societate mixtă - Romanian Military Vehicle Systems - realizată între compania de stat UM Moreni şi grupul german Rheinmetall, a noilor transportoare blindate amfibii 8X8 pentru Forţele Terestre.

La scurt timp, ministrul Apărării de atunci, Gabriel Ţuţuianu, a făcut un anunţ care a luat prin surprindere pe mulţi: s-au purtat discuţii şi cu reprezentanţii companiei americane General Dynamics despre înfiinţarea unei companii mixte, care să producă vehicule blindate în România, a informat oficialul. În acest moment ambele acorduri sunt în vigoare. Fapt puţin mai greu de înţeles mai ales că ambele blindate intră, conform respectivelor aranjamente, în dotarea MApN. Asta înseamnă că Armata Română trebuie să facă în bazele de reparaţii un stoc dublu de piese de schimb.  Cu costurile aferente.

Elicopterele: trei variante din care două americane 

O situaţie similară este şi în cazul contractul elicopterelor moderne care vor ajunge la Forţele Aeriene. Iniţial, MApN a luat în calcul viza un elicopter multirol (transport de trupe, căutare-salvare, asalt al trupelor speciale şi pentru atac) care să înlocuiască vechile Puma. Doi producători erau la orizont: Airbus Helicopters - mult timp considerat favorit, cu modelul H215 M, în condiţiile în care a construit deja o uzină nouă de elicoptere la Ghimbav.

Apoi, compania americană Sikorsky, controlată de grupul Lockheed Martin, care susţine că poate produce elicoptere S-70 Black Hawk în România, la Braşov sau Craiova. Ulterior a apărut şi un al treilea producător interesat de un contract cu România. Americanii de la Bell Helicopter, au propus asamblarea în România a puternicului elicopterul de atac AH-1Z Viper.

Comisia Europeană a identificat unele probleme ale industriei de armament 

În armatele din ţarile UE există 178 de tipuri de sisteme de armament diferite, în timp ce US Army numărul acestora este de 30, potrivit Comisiei Europene. În Europa există mai mulţi producători de elicoptere decât guverne în măsură să le cumpere. În plus, în ciuda faptului că cheltuielile efectuate de UE în domeniul apărării se ridică la jumătate din cele ale SUA, investiţiile noastre în acest sector nu sunt nici pe jumătate la fel de eficiente. Impactul acestei lipse de cooperare este extrem de profund, având în vedere că aceasta generează costuri care se situează, conform estimărilor, între 25 şi 100 de miliarde euro anual.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite