FOTO Start în procesul Limuzina. Fostul ministru Gabriel Oprea cere întoarcerea dosarului la DNA: „Sunt un om care am respectat legea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea, aproape singur în sala de judecată
Gabriel Oprea, aproape singur în sala de judecată

Curtea Supremă a judecat marţi primul termen în dosarul „Limuzina” în care Gabriel Oprea, fost vicepremier al României şi fost ministru de Interne, este acuzat de abuz în serviciu. În cadrul şedinţei, acesta a cerut întoarcerea dosarului pe masa procurorilor.

UPDATE Gabriel Oprea a părăsit sediul Curţii Supreme cu puţin înainte de ora 14.00, declarând că nu a încălcat legea niciodată.

„Maşina a fost luată legal. Nu este maşina mea, este maşina Ministerului de Interne. Sunt un om care am respectat legea. Întotdeauna am făcut şi o să-mi fac datoria”, a declarat Oprea după şedinţa de judecată.

Judecarea procesului a început la ora 9.00, însă Gabriel Oprea a ajuns la instanţă la ora 8.15, aşteptând aproape singur în sală să intre instanţa.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul DIPI pentru abuz în serviciu. 

În acest caz au mai fost deferiţi justiţiei Nicolae Gheorghe, pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru două infracţiuni de deturnare de fonduri, Gabriel-Nicolae Pavel, şeful Serviciului Juridic al DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, chestor principal Nelu Zărnică şi Marian-Dănuţ Iacob, şeful unei structuri administrative, ambii pentru deturnare de fonduri.

Probe distruse

Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) conţine detalii privind cheltuielile ilegale efectuate de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi menţionează că au fost distruse documente justificative privind aceste cheltuieli.

Aceste nereguli au ieşit la iveală după ce fostul secretar de stat în MAI Nicolae Gheorghe a cerut formarea unei echipe de patru ofiţeri care să verifice cheltuielile de protocol ale fostei conduceri a serviciului secret Doi şi-un sfert. Când şi-ar fi dat seama de proporţiile acestor cheltuieli nejustificate, Gheorghe ar fi încercat să sisteze verificările. Unul dintre ofiţerii care făcea parte din echipa de control a declarat că Nicolae Gheorghe l-ar fi întrebat retoric: "Ce vrei, să sesizez parchetul cu jumătate de instituţie?”.

„Printre neregulile constatate de membrii Comisiei de control al fondurilor operative, se reţin următoarele: cheltuirea fondurilor operative în mod excesiv în domeniul administrativ (leagăne, pavaje, piese de mobilier, telefoane, dotări ale Centrului de pregătire Dumbrăviţa), achiziţionarea de uniforme de chestor, stilouri, foarte multe cheltuieli de protocol, cu mese organizate la un restaurant, cadouri constând în bunuri de consum pentru o casă de copii, dotări pentru o asociaţie sportivă, cheltuieli pentru acţiuni informativ-operative despre care a rezultat, din rapoartele întocmite de ofiţerii care au solicitat acei bani, că efectiv nu au existat”, arată procurorii.

Băuturi alcoolice pentru informatoare

Echipa de control a identificat situaţii în care justificarea cheltuielilor operative era ilegală ori motivele invocate erau neverosimile. Informatori cu nume de femeie erau recompensate cu cantităţi mari de băuturi alcoolice ori cu încălţăminte bărbătească cu numărul „46”. Mai mult, ofiţeri DIPI care nu lucrau în sistemul operativ decontau produse de consum ori de lux. 

„Denunţătorul a exemplificat cu situaţia unui lucrător DIPI care a întocmit documente potrivit cărora ar fi recompensat o sursă cu nume de femeie, cu o pereche de pantofi bărbăteşti în valoare de circa 500-600 lei. Lucrătorul DIPI a recunoscut ulterior, în faţa Comisiei de control, că, în realitate, această sumă de bani nu a servit pentru recompensarea niciunei surse reale, din cunoştinţele lui, practic nu şi-a asumat înmânarea recompensei către vreo sursă, susţinând că nu avea cunoştinţă care a fost destinaţia banilor sau bunurilor corespunzătoare acelei sume de bani”, se arată în rechizitoriu.

Cum a fost achiziţionată limuzina

Probele procurorilor arată că la un moment dat au fost luaţi 410.000 de lei din fondurile operative ale Departamentului şi daţi unui ofiţer. Totul s-a făcut în baza unei „note-raport”, clasificată  „secret”, întocmită de Gheorghe Nicolae şi care a fost aprobată de Oprea. Cu banii respective, mai exact cu 91.295 de euro ofiţerul a cumpărat un Audi A8. Pe numele său. Ulterior, la ordinul lui Nicolae, l-a donat DIPI. De atunci a fost folosit doar de Gabriel Oprea. 

Telefoane Iphone 6 făcute cadou

Comisia a constatat că telefoane mobile scumpe, de tipul IPhone 6, au fost date la scădere, în condiţiile în care se susţinea că au fost dezasamblate şi folosite în ansambluri de tip tehnic, necesare activităţii informativ-operative. 

Ofiţerii care au făcut controlul au explicat însă că sunt nejustificate aceste explicaţii, nefiind raţional să se distrugă un telefon mobil scump, pentru obţinerea unei camera video, în condiţiile în care putea fi achiziţionată direct camera video. 

Totuşi, Gheorghe Nicolae le-ar fi ordonat să le treacă ca fiind „consumate în misiuni”. Ofiţerul s-a împotrivit, şi i-a spus chestorului  că exista riscul ca acele bunuri să fie folosite în comiterea unor infracţiuni, să facă obiectul unor investigaţii şi să se descopere că erau proprietatea DIPI, care le declarase „consumate”, deşi erau dăruite.

Parfumuri pentru şefi

Şi  chestorul Nelu Zărnică, subsecretar de stat în cadrul DIPI a profitat de banii pentru filaje ai Doi şi un sfert, spun procurorii. Mai exact, la un interval de trei luni acesta deconta parfumuri, despre care membrii Comisiei ştiau că obişnuia să le dăruiască unor şefi din DIPI. De asemenea, s-a consemnat că au fost „date la scădere”  bunuri cu valoare mare, cum ar fi aparatură tehnică, telefoane, o cadă, ochelari, piese de mobilier.

Ascunderea urmelor

Anchetatorii arată că după demisia Guvernului Ponta, respectiv a lui Gabriel Oprea, un ofiţer de la Ministerul de Interne - care are calitatea de denunţător în acest caz, a fost chemat în biroul fostului secretar de stat de la Interne, Gheorghe Nicolae, care i-a cerut să distrugă urgent mai multe documente.

 „I s-a solicitat să găsească de urgenţă o soluţie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada de sfârşit a anului 2014 şi, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015”, arată procurorii anticorupţie în rechizitoriul trimis instanţei odată cu deferirea lui Gabriel Oprea justiţiei. 

„La presiunea şefilor s-a procedat la distrugerea documentelor justificative pentru anul 2014, însă distrugerea a fost una selectivă, vizând numai documentele justificative privind cheltuielile operative ale conducerii DIPI”, arată anchetatorii. Procurorii subliniază că acest lucru a fost posibil pentru că fostul şef al IGPR, Petre Tobă, în prezent ministru de Interne, ar fi ignorat neregulile de la DIPI şi nu ar fi dispus un control nici după ce a preluat funcţia de ministru.

Tobă supărat pe cada lui Oprea

Pe 7 ianuarie 2016, chestorul Gheorghe Nicolae l-a chemat în biroul său pe unul dintre membrii Comisiei de control operativ, un ofiţer cu gradul de comisar - şef. El i-a cerut ca raportul privind DIPI să fie gata până a doua zi. El a motivat că voia să îl înainteze ministrului Petre Tobă pe 9 ianuarie 2016, într-o zi de sâmbătă. Nicolae i-a povestit comisarului - şef că avusese o întâlnire cu Tobă, prilej cu care acesta îi relatase a fost interpelat de o jurnalistă de la un post de televiziune, care i-a solicitat să îi arate Jacuzzi-ul din biroul său (cel despre care procurorii spun că a fost făcut special pentru ministrul Oprea – n.r.), situaţie care l-a nemulţumit pe Tobă.

Pe fondul acestei nemulţumiri, Tobă i-ar fi cerut lui Gheorghe Nicolae să scoată cabina de duş din biroul său. Urmare a dispoziţiei, comisarul - şef  i-a dat, pe 8 ianuarie,  raportul privind DIPI, dar a doua zi s-a dus direct la DNA şi a denunţat faptele de corupţie. Mai mulţi ofiţeri din această Comisiei au dat ample detalii, în calitate de denunţători la DNA. 

Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae şi Pavel, până la concurenţa sumei de 410.000 lei, în vederea recuperării pagubei produse de aceştia prin abuz în serviciu.

Oprea, urmărit penal şi în dosarul „Girofarul”

Gabril Oprea mai este implicat în dosarul „Girofarul” privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, în acest caz el fiind urmărit penal tot pentru abuz în serviciu după ce ar fi folosit coloana oficială pentru deplasări.

Gigină a murit în urma unui accident în timp ce îi deschidea calea lui Gabriel Oprea. În acest dosar mai este urmărit penal tot pentru abuz în serviciu şi fostul procuror general Tiberiu Niţu, după ce ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială.

Potrivit DNA, Gabriel Oprea a folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în perioada în care a fost ministru de Interne, de multe ori în scop personal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite