Şeful DGPI: Mesajele reclamate de Firea i-au fost puse la dispoziţie ministrului Carmen Dan de secretarul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Generală de Protecţie Internă a transmis luni că presupusele interceptări ale unor conversaţii la care a făcut referire Gabriela Firea, care a declarat că ministrul de Interne a venit pregătit în şedinţa CEx PSD cu hârtii care divulgau discuţii private pe WhatsApp, „nu au nicio legătură cu activitatea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI)”, după cum informează postul Realitatea TV.

„Presupusele interceptări ale unor conversaţii prezentate în cadrul solicitării  dumneavoastră nu au fost efectuate de DGPI şi nu au nicio legătură cu activitatea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) -structură specializată, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, ale cărei atribuţii şi competenţe legale, în domeniul securităţii naţionale, sunt strict şi transparent stabilite, potrivit prevederilor OUG nr. 76/2016. În acest context, DGPI respinge ferm orice încercare de a implica instituţia în dispute politice şi reafirmă atât determinarea de a acţiona cu echidistanţă, profesionalism în misiunile încredinţate prin lege, cât şi deschiderea pentru o corectă informare, în limitele competenţelor şi ale prevederilor legale", se arată într-un comunicat al DGPI transmis la solicitarea postului Realitatea TV.

Mai mult, Cristian Mărculescu, şeful DGPI, a intervenit în direct la Realitatea TV, unde a precizat că „mesajele au fost puse la dispoziţia doamnei ministru de secretarul de stat".  

„Comunicatul mi-l asum în integralitate. Fac o precizare legate de provenienţa mesajelor. Mesajele au fost puse la dispoziţia doamnei ministru de secretarul de stat. Mesajele nu provin de la DGPI. Repet, din câte cunosc, aceste mesaje au fost puse la dispoziţia doamnei ministru de către secretarul de stat. Aceste mesaje nu provin de la DGPI, sunt convins că persoana care le-a pus la dispoziţie poate confirma aceste aspecte", a declarat Cristian Mărculescu, şeful DGPI.

În ceea ce priveşte Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, instituţia a respins orice implicare.„Instituţiei noastre îi este interzisă orice formă de interceptare a comunicaţiilor", au comunicat oficialii din STS.

Gabriela Firea: Carmen Dan „poartă vinovăţia” pentru evenimentele petrecute la protest

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut că a fost îndreptăţită să îi ceară demisia ministrului de Interne, la şedinta CEx a partidului.Firea a declarat că i-a cerut demisia lui Carmen Dan după ce comisarul european Corina Creţu a informat-o că statele europene dezaprobă reprimarea violenţă a protestatarilor de la mitingul de pe 10 august din Piaţa Victoriei. 

Primarul Bucureştiului a spus despre ministrul Afacerilor Interne că „poartă vinovăţia" pentru evenimentele petrecute la protest. „Am subliniat că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august poartă vinovăţia persoanei care conduce Ministerul de Interne, pasând responsabilitatea, salvând imaginea dlui preşedinte Dragnea şi incriminându-mă pe mine", a precizat Firea.

Firea a mai spus că ministrul Carmen Dan a demonstrat la CEx că are ceva personal cu ea şi cu prefectul Speranţa Cliseru şi se aştepta că Livu Dragnea să o retragă de la conducerea MAI, de vreme ce liderul PSD a propus-o.

În context, Firea a menţionat că situaţia de astăzi demonstrează că „persoane atât de apropiate de domnul preşedinte (Liviu Dragnea - n.red.) nu ar trebui să ajungă la conducerea ministerelor". „Am spus că nu era nevoie să se ajungă la acele gaze. (...) A venit (Carmen Dan- n.red.) cu mesaje printate de pe WhatsApp, mesaje, xeroxuri, discuţii personale între dna prefect şi un domn din Ministerul de Interne. Am spus că nu este normal să discutăm astfel de lucruri. A jignit-o pe dna prefect, a continuat tot şirul de acuzaţii indirecte făcute până acum. A venit foarte pregătită. Am sperat că dl preşedinte o va retrage, salvând prestigiul ţării şi al acestui Guvern. Oamenii foarte profesionişti nu trebuie să fie trataţi în acest fel", a continuat atacul lui Firea la adresa lui Carmen Dan.

Primarul a spus că nu ştie dacă Liviu Dragnea se află în spatele reprimării violente a protestului de pe 10 august, dar ştie că de obicei Carmen Dan se consulta cu liderul PSD înainte să ia decizii.

„Cred că mai târziu tot mi se va da până la urmă dreptate. Nu am făcut apel la colegii mei din CEx, eu am aparat nişte principii, prestigiul ţării noastre, percepţia ţării noastre în străînătate. Am şi copii, sunt şi mama, nu vreau să-mi fie ruşine să merg în Europa, să ies pe stradă. Consider că putem corectă ce s-a greşit. De ce să fim solidari în ceva incorect? Nu e normal să fim solidari în ceva incorect pentru că se spune că, dacă votăm altfel, dăm muniţie Opoziţiei”, a mai declarat Gabriela Firea.

Această mai da vină pe "erorile de coordonare şi de comunicare" ale lui Carmen Dan. "Domnia să se consulta cu dl preşedinte. Suntem într-un impas", a mai spus primarul Capitalei, adăugând că are o "relaţie tensionată" cu Liviu Dragnea.

Firea a mai spus că, iniţial, Carmen Dan a susţinut că era în concediu la momentul protestului de pe 10 august, reprimat violent de Jandarmerie, dar ulterior a spus că a coordonat acţiunea. În plus, Firea a spus că niciodată în ultimii 30 de ani un ministrul de Interne nu s-a spălat pe mâini de responsabilitate, dând vină pe un anonim funcţionar, cum e un prefect.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite