Şefa Curţii Supreme: „Îmi doresc din tot sufletul ca Guvernul să treacă testul dialogului şi să retrimită proiectul de modificare a legilor Justiţiei la MJ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Tarcea FOTO David Muntean
Cristina Tarcea FOTO David Muntean

După ce a avizat pozitiv legile justiţiei şi a stârnit numeroase controverse, şefa celei mai mari instanţe din ţară dă înapoi. Acum, judecătoarea Cristina Tarcea îi cere premierului să nu dea undă verde actualei variante a reformei în justiţie, pe care o vrea Tudorel Toader.

Reacţia judecătoarei vine după ce ministrul Justiţiei a afirmat că proiectele nu se vor rescrie, indiferent de poziţia Consiliului Superior al Magistraturii. „Dacă astăzi s-ar reluat votul în CSM şi aş avea pe un taler al balanţei şi declaraţia ministrului justiţiei de ieri, cred că m-aş gândi foarte serios dacă votul meu ar mai fi fost un vot de aviz pozitiv cu observaţii pentru că ceea ce contează este faptul că a existat aproape unanimitate în sensul că proiectul ridică 4-6 probleme extrem de serioase, care sunt de natură a marca un regres şi care sunt de natură a pune în discuţie chiar independenţa sistemului judiciar", a declarat pentru Realitatea TV Cristina Tarcea, şefa Înaltei Curţi de Casatie si Justitie.

Cristina Tarcea a fost cap de afiş în tabăra din Consiliul Superior al Magistraturii, care a dat un aviz pozitiv proiectului de reformă în justiţie al lui Tudorel Toader. După ce ministrul a dat semnale că nu ar ţine cont de opinia forului magistraţilor, ea face un apel către premierul Mihai Tudose să intervină.

„Îmi doresc din tot sufletul ca Guvernul să treacă testul dialogului şi din punctul meu de vedere, asta ar însemna retrimiterea proiectului către Ministerul justiţiei în vederea reluării dialogului pe toate aspectele. Pentru faptul că există şi lucruri bune, nu putem să acceptăm lucrurile care marchează o involuţie şi un regres”, a declarat Cristina Tarcea.

Ce a spus Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, la Iaşi, că proiectul privind modificările la legile Justiţiei îşi va urma parcursul firesc, spunând că nu este nimic de rescris.

"N-ai ce să rescrii acolo. E vorba doar de câteva soluţii, puncte asupra cărora părerile sunt diferite. În rest există o convergenţă. Eu mă aşteptam să primesc de la CSM avize punctuale pe fiecare propunere legislativă, nu unul în bloc, dar este opţiunea dânşilor, ne raportăm la tehnica legislativă, la Constituţie, iar proiectul de lege îşi va urma, cu anumite modificări, parcursul", a declarat ministrul Toader.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite