Iohannis a respins propunerea PSD pentru şefia Armatei: „PSD nu e în stare să gestioneze problemele ţării“. Dăncilă: E un scenariu gândit de ceva vreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să-l numească pe generalul Dumitru Scarlat în funcţia de şef al Statului Major al Armatei. Scarlat a fost propus de ministrul PSD Gabriel Leş. „O situaţie foarte neplăcută care arată încă o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării“, a motivat şeful statului, care a prelungit cu un an mandatul generalului Nicolae Ciucă în fruntea Armatei.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă: Potrivit Legii 346 din 2006, preşedintele nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major. Prelungirea se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului, iar în şedinţa de azi nu a fost discutată posibilitatea acestei prelungiri. Considerăm că decretul semnat de preşedinte nu respectă critieriile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională. Totul pare un scenariu gândit de preşedintele Iohannis de ceve vreme. Iohannis nu a explicat refuzul în CSAT. 

UPDATE Ministrul Apărării, Gabriel Leş, la Digi 24:

Jurnalist: Iohannis spune că PSD nu este capabil să gestioneze problemele ţării

Leş: Dânsul doar atât ştie, fără să spună care sunt argumentele. Sunt foarte multe rezultate extraordinare ale Guvernului. 

De ce Iohannis spune că propunerea dvs nu respetă rigorile legii?

Leş: Am cerut astfel de explicaţii şi nu mi le-a dat.

UPDATE Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT: A existat un singur punct pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, un punct la cererea ministrului apărării, care viza diferite schimbări pe funcţii din conducerea Armatei. Această propunere făcută de ministrul apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a aprobat solicitarea ministrului apărării.

O situaţie foarte neplăcută care arată încă o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării. În situaţia în care am ajuns, practic, nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcţia de şef al Statului Major al Armatei. Deci, nu există o propunere pentru şeful Armatei.

Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără şef al Armatei. Această situaţie generată de incompetenţa PSD trebuie rezolvată. După şedinţa CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia şi am semnat, şi trimis spre publicare, decretul prin care se prelungeşte mandatul de şef al Armatei pentru generalul Ciucă.

Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase, şi bine ar fi fost ca această chestiune să-şi fi găsit mai repede soluţionarea, dar, în continuare, cred că Armata României trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce.

UPDATE În şedinţa CSAT, ministrul Gabriel Leş l-a propus pe generalul locotenent Dumitru Scarlat pentru şefia Statului Major al Apărării. Conform unor surse, preşedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu propunerea.

*** 

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a avut loc, vineri, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni. CSAT se reuneşte ”pentru a analiza solicitările ministrului Apărării Naţionale referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României”. 

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat  recent că are trei variante de înlocuitor pentru Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Armatei (SMAp), una dintre variante fiind Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre. Declaraţia vine la putin timp după ce generalul Ciucă a primit Medalia de onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii. 

„Mandatul de 4 ani al şefului Statului Major al Armatei expiră. Conform legii, la propunerea ministrului, în anumite condiţii, poate propune prelungirea până la un an. Hotărârea mea a fost să nu prelungesc, nu am nicio problemă cu nimeni pe chestiunea aceasta, dar odată prelungind, cineva ar putea spune că nu există resursă umană pentru un şef al Statului Major al Armatei şamd. Ori cel pe care îl propun acum, pentru că am două sau trei variante, conform legii, este unul care, după ce-şi va termina mandatul, va merge direct acasă pentru că va face vârsta de pensionare", a declarat Gabriel Leş, citat de Mediafax.

Întrebat dacă generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi UE, este una dintre variantele pentru conducerea Statului Major al Armatei, ministrul Apărării Naţionale a răspuns pozitiv. "Este unul dintre cei trei, cele trei variante pe care le am acum. Da", a mai spus ministrul Apărării, potrivit sursei citate.

O a doua variantă anunţată de ministru este Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

"Se încadrează Uifăleanu (Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre -n.r.). Cutuma este următoarea, de două ori şef de la Forţele Terestre, odată de la Naval, o dată de la Aviaţie, este după numărul de militari. Ca şi cutumă, acum ar mai trebui încă o dată de la Forţele Terestre. Sunt de aici două sau trei persoane printre care şi domnul Scarlat, da. Până acum, nu s-a practicat acest lucru, foştii şefi ai Statului Major al Armatei nu au avut prelungire. Normal că tot ceea ce înseamnă propunere de general cu 3 sau 4 stele se face cu avizul CSAT, era logic să-l propunem la CSAT, am depus documentele în urmă cu aproximativ două săptămâni, acum preşedintele a convocat acest CSAT, vom vedea ce se întâmplă", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Leş.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite