Încă o medalie pentru echipa României la Jocurile Invictus. Locotenentul Ciprian Iriciuc a obţinut medalia de bronz la proba de canotaj în sală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Iriciuc FOTO Facebook
Ciprian Iriciuc FOTO Facebook

Nou succes românesc la jocurile Invictus, unde militarii tricolori răniţi în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak participă pentru prima dată. Locotenentul Ciprian Iriciuc a câştigat, miercuri, medalia de bronz la proba de canotaj în sală.

Lajocurile Invictus de la Toronto, olimpiada militarilor răniţi în teatrele de operaţii, echipa României a abţinut astfel a doua medalie la acest concurs după ce  maiorul Laurenţiu Şerban a obţinut bronzul la proba de 1.500 de metri.

Tot la proba de canotaj în sală, plutonierul major Dumitru Paraschiva s-a clasat pe locul 5. 
Jocurile Invictus au apărut în Marea Britanie. Invictus înseamnă invincibil în limba latină, aşa cum sunt şi soldaţii mutilaţi la datorie care se întrec la diverse discipline. Este o metodă de recuperare fizică şi psihică prin sport. În spatele evenimentului se află fundaţia patronată de prinţul Harry. De altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, prinţul Harry a vizitat echipa României la Jocurile Invictus şi s-a fotografiat cu militarii participanţi la olimpiadă.

Cocurentul cu o schijă în plămâni

Locotenentul Ciprian Iriciuc, care a adus ultima medalie pentru România, este un adevărat luptător. Rănit în Afganistan, el respiră de peste doi ani cu o schijă înfiptă în plămâni. Asta după ce talibanii au atacat blindatul în care se afla, la 8 kilometri de baza din Kandahar, unde militarii români erau cantonaţi. O mină a fost detonată, iar schijele i-au perforat plămânii. Locotenentul Ciprian Iriciuc a fost extras la timp din mijlocului focului şi, chiar şi rănit, militarul şi-a continuat misiunea. Apoi, la spital, a fost operat, iar hemoragia internă i-a fost oprită.

Laurenţiu Şerban, atletul cu un singur picior

Prima medalie pentru România a fost câştigată, luni, la atletism, în finala la 1.500 de metri de maiorul Laurenţiu Şerban, căpitanul lotului Invictus România.
Povestea lui Laurenţiu Şerban este la fel de impresionantă ca cea a lui Ciprian Iriciuc. Militarul şi-a pierdut un picior în misiune în Afganistan, în 2006. Soldaţii români şi canadieni din patrula lui Laurenţiu erau la mică distanţă de baza militară din Kandahar. Deodată, blindatul românesc din fruntea coloanei a sărit în aer. Trecuse peste o mină. În acel moment, Laurenţiu Şerban a sărit din tab-ul în care se afla şi a fugit spre blindatul avariat, cu gândul să-şi salveze camarazii de la moarte.

Ofiţerul însă n-a mai apucat, pentru că şi el a călcat pe o mină. La momentul incidentului, Laurenţiu mai avea încă două săptămâni de misiune în Afganistan, dintr-un stagiu de şase luni, şi ar fi revenit acasă. A ajuns însă într-un spital american din Germania. Aici, a stat aproape 4 luni, iar medicii i-au salvat viaţa, nu însă şi piciorul drept.
Laurenţiu nu a abandonat lupta şi după ce s-a refăcut în urma rănilor suferite, şi-a reluat serviciul militar. El a pus şi bazele unei asociaţii caritabile pentru ajutorarea militarilor români.

Invictus Team România

Echipa României care participă la jocurile Invictus de la Toronto este formată din 15 militari răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak.

Invictus Team România participă la şase discipline sportive individuale - tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism, înot. De asemenea, echipa României va concura şi în competiţia de volei din poziţia şezând.

În cele şapte zile ale competiţiei, membrii Invictus Team România vor participa la peste 30 de întreceri sportive. Alături de ei se vor afla antrenorii acestora din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, membri ai familiilor, prieteni şi suporteri români din Canada.
Jocurile Invictus, aflate la a treia ediţie, se vor încheia în 30 septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite