12 cadre medicale au fost reţinute în dosarul în care este anchetată o fraudă comisă prin decontarea a 14.000 de reţete medicale fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafeneaua farmacie

Nu mai puţin de 12 persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT în dosarul în care mai mulţi medici şi asistente sunt acuzaţi că au adus statului un prejudiciu de 700.000 de euro. Medicii eliberau reţete fictive pe numele unor pacienţi, iar medicamentele erau decontate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor.

Ancheta a fost deschisă iniţial de inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă (DGAF) care au vizat încă de anul trecut şase societăţi din judeţul Bihor, având ca obiect de activitate comercializarea cu produse farmaceutice. 

„Urmare acţiunilor de control efectuate, inspectorii antifraudă au identificat un prejudiciu cauzat bugetului de stat şi al asigurărilor de sănătate în valoare de 3.166.616 lei, pentru recuperarea căruia au sesizat organele de urmărire penală şi au dispus instituirea de măsuri asigurătorii, prin indisponibilizare de bunuri şi popriri pe conturile bancare”, anunţau ieri reprezentanţii Direcţiei Antifraudă. 

Cazul a fost preluat de DICOT Oradea, care a deschis un dosar penal pe numele suspecţilor.

Anchetatorii au emis, joi, mandate de aducere pentru 20 de persoane (medici, asistente, farmacişti şi reprezentanţi ai unor societăţi farmaceutice) din judeţul Bihor, suspectaţi de crearea unui circuit tranzacţional fictiv, în vederea fraudării bugetului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor.

„În urma audierilor care au avut loc la sediul D.I.I.C.O.T – ST Oradea în data de 13 august 2015, procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore faţă de 12 persoane, urmând ca astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, arată oficialii DIICOT într-un comunicat de presă..

Pentru medicamentele achiziţionate fictiv, una dintre aceste societăţi a solicitat ulterior decontarea acestora la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor, în baza unui număr de 13.444 de reţete emise fictiv, cu complicitatea unor medici de familie şi medici specialişti din judeţul Bihor, în numele unor pacienţi care nu au beneficiat în fapt de tratamentele respective.

”Operaţiunile de achiziţie/livrare declarate şi înregistrate în contabilitate, în perioada 2012-2015, de către societăţile din circuit au avut la bază operaţiuni fictive, fiind create circuite scriptice de tranzacţionare, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil şi de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat” precizează DGAF într-un comunicat.

Firmele-fantomă interpuse în lanţul evazionist, respectiv societăţi care figurau cu sediul social la adrese din mediul rural, au fost înfiinţate pe numele unor interpuşi, persoane cu cetăţenie română şi domiciliu în judeţul Bihor. Societăţile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, parte dintre acestea nedeclarând achiziţii sau livrări.

Ştire în curs de actualizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite