UPDATE Coşmar cu destinaţia Lisabona. Sute de turişti români au rămas blocaţi în aeroport. MAE: O cursă specială îi va aduce pe pasageri la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

175 de turişti români, între care şi copii ce urmau să se întoarcă din Lisabona în Bucureşti, sunt blocaţi de joi dimineaţă, în aeroportul din capitala Portugaliei, după ce zborul companiei TAP Portugal către România a fost anulat. Aceeaşi situaţie a fost semnalată şi în urmă cu o săptămână. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că pasagerii vor fi aduşi astăzi cu o cursă specială.

UPDATE 13.40  O cursă aeriană specială îi va aduce la Bucureşti pe pasagerii zborului TAB Portugal care sunt blocaţi de miercuri seară pe aeroportul din Lisabona, după anularea cursei, anunţă Ministerul Afacerilor Externe, precizând că 16 din cei 175 de pasageri au plecat deja spre România, iar restul vor veni cu această cursă specială, programată pentru ora locală 13.00 (15.00, ora României).

„Urmare a demersurilor susţinute de către misiunea diplomatică pe lângă compania aeriană TAP, precum si a contactului permanent cu autorităţile relevante portugheze, a fost obţinută confirmarea din partea TAP si a Ministerului infrastructurii si planificării portughez cu privire la organizarea unei curse speciale către Bucureşti, cu plecare la orele 13:00 (ora locală), care urmează să transporte în România pasagerii zborului anulat", anunţă reprezentanţii Ministerului de Externe.

UPDATE 7.20 Cursa Bucureşti-Lisabona, operată de TAP Portugal, care ar fi trebuit să decoleze de pe Aeroportul Otopeni la ora 7.00 a fost, la rândul său, anulată. În aeroport sunt, la această oră, peste 100 de pasageri nemulţumiţi.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi dimineaţă, că Ambasada României în Portugalia are în atenţie situaţia cetăţenilor români cărora li s-a anulat zborul şi au rămas blocaţi pe aeroportul din Lisabona.

O echipă consulară a Ambasadei României la Lisabona s-a deplasat, în cursul nopţii, la aeroport pentru discuţii cu reprezentanţii companiei aeriene şi cu turiştii români. O parte dintre pasagerii români urmează să plece cu alte curse aeriene alternative, spun reprezentanţii MAE.

Potrivit acestora, reprezentanţii companiei aeriene fac demersuri pentru organizarea unui alt zbor în cursul dimineţii pentru cetăţenii români care nu au plecat cu alte curse aeriene alternative, iar echipa misiunii diplomatice rămâne pe aeroportul din Lisabona până când toţi românii vor fi îmbarcaţi spre România.

„Misiunea diplomatică română monitorizează cazul şi menţine contactul neîntrerupt cu compania aeriană şi cetăţenii români, acordând asistenţa consulară necesară", adaugă Ministerul de Externe.


Cursa TAP Portugal spre Bucureşti ar fi trebuit să decoleze din Lisabona la ora 00.15, dar după o oră de amânare aceasta a fost, în cele din urmă, anulată, invocându-se probleme tehnice.

„Suntem aproximativ 100 de oameni, printre care şi vreo 10 copii. Stăm la poarta de îmbarcare 43 de peste şase ore deja“, a declarat, pentru Digi24, unul dintre pasageri, Bogdan Bararu. Potrivit acestuia, un reprezentant al Ambasadei României a ajuns la aeroport. „S-ar putea să fie o cursă spre Bucureşti la ora 11.00, însă acelaşi lucru s-a spus şi acum o săptămână, când, tot aşa, o cursă spre România a fost anulată în ultimul moment“, a precizat Bogdan Bararu. El a povestit şi că, după anunţul făcut cu privire la anularea cursei, a fost chemată poliţia, pentru a calma turiştii nemulţumiţi şi pentru a proteja personalul aeroportului de furia oamenilor. „Pasagerii filmau, poliţiştii au intervenit şi le-au interzis oamenilor să facă asta“, a adăugat Bararu.

ANAT cere despăgubiri TAP Portugal

O situaţie similară, pe acelaşi aeroport, a avut loc şi în data de 27 august. Asociaţa Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a protestat faţă de modul neprofesionist în care TAP Portugal tratează problema turiştilor români blocaţi la Lisabona. Conform ANAT, anularea zborului 1324, din 27 august, ora 00.15, nu a fost anunţată şi agenţiilor de turism care au vândut pachete de vacanţă cu transport pe această cursă, şi nici anularea cursei următoare, din 28 august, ora 00.15, pe care o mare parte din turiştii blocaţi la Lisabona fuseseră relocaţi.

După incidentele de săptămâna trecută, ANAT a anunţat că va cere despăgubiri TAP Portugal pentru situaţia creată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite