1 Decembrie: programul complet al evenimentelor organizate în marile oraşe ale ţării de Ziua Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii de pretutindeni sărbătoresc marţi, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României şi în marile oraşe ale ţării vor fi organizate o mulţime de evenimente dedicate sărbătorii. „Adevărul“ vă prezintă programul de Ziua Naţională.

BUCUREŞTI

Pentru al doilea an consecutiv, parada militară de Ziua Naţională a României va fi organizată în Piaţa Constituţiei din Capitală şi nu la Arcul de Triumf, începând cu ora 11.00. Asta din cauza lucrărilor de consolidare şi restaurare a monumentului. Prin urmare, cei peste 2.600 de militari cu 360 de mijloace tehnice, din diversele structuri de apărare ale ţării, vor defila în faţa Palatului Parlamentului.

Premiera, însă, o constituie faptul că, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, recepţia oficială de la Palatul Cotroceni, la care erau invitaţi, de obicei, premierul, preşedinţii celor două Camere, parlamentari, judecătorii Curţii Constituţionale, Patriarhul Daniel şi alţi demnitari, nu va avea loc. Motivul pentru care preşedintele Klaus Iohannis a luat o asemenea decizie îl constituie tragedia petrecută în Clubul Colectiv. 

ARAD

Arădenii sunt aşteptaţi să ia parte la evenimentele prilejuite de Ziua Naţională a României. Festivităţile din acest an se desfăşoară sub genericul „Arad, Întâiul oraş al Unirii”, marcând importanţa politică şi administrativă a intelectualilor arădeni care au pregătit Marea Unire.

Astfel, iubitorii de muzică pop au ocazia de a participa la concertele din 30 noiembrie, începând cu ora 18.00. Pe scenă vor urca luni, printre alţii, What’s Up şi Antonia. Ziua de 1 Decembrie va fi sărbătorită prin expoziţii, sesiuni de comunicări, dar şi într-un cadru festiv tradiţional.

Sala Regele Ferdinand va găzdui o expoziţie intitulată „Participarea arădenilor la Primul Război Mondial şi la înfăptuirea României Mari”, iar de la ora 18 profesorul Ioan Tuleu va avea o prezentare referitoare la „Mărturii din cel de-Al Doilea Război Mondial, memorialistică”. De asemenea, primarul Gheorghe Falcă va avea o întâlnire cu veteranii de război şi văduvele acestora. Începând cu ora 17.00 se dă startul şi spectacolelor folclorice tradiţionale, unde arădenii vor putea asculta atât solişti vocali locali precum Ionuţ Langa, Mariana Şuşca sau Ştefan Muntenaş, cât şi ansambluri folclorice şi artişti naţionali îndrăgiţi precum Robert Târnăveanu, Tudor Furdui Iancu, Ovidiu Homorodean şi Matilda Pascal Cojocăriţa. Concertele vor avea loc pe platoul Palatului Administrativ, iar organizatorii evenimentelor sunt Centrul Municipal de Cultură şi Primăria Arad.

BÂRLAD

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României debutează la ora 10.00 cu o depunere de coroane la monumentul Eroilor din cimitirul Eternitatea. La 11.30, la Cercul Militar, va fi vernisată o expoziţie de tehnică militară şi una de artă plastică. După ora 12.30, tot la Cercul Militar, bârlădenii se vor putea înfrupta din fasolea cu cârnaţi preprată de bucătăresele de la Cantina de Ajutor Social şi se vor putea încălzi cu un pahar cu vin fiert. Ulterior va avea loc un spectacol artistic în Piaţa Civică a oraşului susţinut de artişti locali, iar de la ora 17.00 se vor aprinde ornamentele luminoase în oraş.

VASLUI

Autorităţile vasluiene au renunţat la spectacolele artistice de Ziua României, însă doritorii sunt aşteptaţi la o paradă militară impresionantă şi o expoziţie de tehnică militară.

Având în vedere evenimentele tragice de la Clubul Colectiv, autorităţile locale au considerat că este inoportun să organizeze spectacolul folcloric, care, în ultimii ani, devenise o tradiţie de 1 Decembrie. Manifestările dedicate Zilei României vor debuta marţi, la ora 10.00, în Piaţa Civică a oraşului, unde va avea loc un ceremonial religios şi militar, cu depuneri de coroane la statuia lui Ştefan cel Mare, după care vasluienii sunt la parada militară, care se va desfăşura pe principala areteră a oraşului. Reprezentanţii Centrului Militar Vaslui anunţă o ceremonie şi mai grandioasă decât cea din 2013, an în care vasluienii au avut parte de prima paradă militară în oraş.

image

În acest an, pe strada Ştefan cel Mare, pe o distanţă de un kilometru , vor defilia efective militare şi tehnica folosită de unităţile din judeţ. Peste 300 de militari, poliţişti, jandarmi vor participa la paradă iar ca şi tehnică specifică fiecărei structuri, vor fi prezente 60 de mijloace auto. 

Începând cu ora 12.30, vasluienii sunt aşteptaţi în parcarea fostului complex comercial Interex, unde se va desfăşura expoziţia de tehnică militară. 

BUZĂU

Festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României vor avea loc pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în faţa Prefecturii. Manifestările vor începe la ora 10.00, cu un ceremonial religios organizat la Monumentul Eroilor Neamului. 

În jurul orei 11.00, este programat un exerciţiu de îndemânare şi mânuire a armamentului, Drill Team, iar momentul culminant al zilei, parada militară cu trupe şi tehnică de luptă, va începe la ora 11.30. Divizia 2 Infanterie Getica va mobiliza pentru activităţile de pe 1 Decembrie peste 700 de militari şi aproximativ 50 de mijloace tehnice. 

De aici, buzoienii se vor deplasa în Parcul Crâng, unde vor fi aşteptaţi în zona Obeliscului cu peste 2.600 de porţii de fasole cu cârnaţi pregătite de autorităţi dar şi un spectacol folcloric.

PLOIEŞTI

Ziua Naţională va fi marcată pe 1 Decembrie la Ploieşti după modelul ultimilor ani. Evenimentele încep la ora 10.30 la Monumentul domnitorului Mihai Viteazul de pe Bulevardul Republicii şi cuprind ceremonii militare, religioase, dar şi o defilare de trupe şi tehnică, precum şi un survol cu avioane de la Aerodromul Strejic. La final, ploieştenii vor primi porţii de fasole cu cârnaţi. După 17.30, în oraş va avea loc o defilare militară şi retragere cu torţe pe traseul centru – Bulevardul Republicii – Monumentul domnitorului Mihai Viteazul.

SATU MARE

În organizarea Prefecturii, a Consiliului Judeţean şi Primăriei Satu Mare, de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în judeţ vor fi organizate o amplă serie de evenimente dedicate acestei sărbători naţionale. Potrivit celor declarate de oficialităţi în acest an programul este unul decent, fără foc de artificii la care s-a renunţat din cauza tragediilor întâmplate în ultima perioadă, atât în ţară cât şi în străinătate. „Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, este ziua tuturor românilor când noi românii, şi sătmărenii, ne adunăm cu mândrie sub drapelul tricolor, chiar dacă anul acesta, din cauza tragediilor petrecute la Bucureşti şi Paris, am încercat să reducem festivismul. Dar am păstrat cântecele patriotice, să fim mândri că suntem români. Aceste dezastre nu trebuie să ne împiedice să simţim că suntem români. În acest an nu vor mai fi focuri de artificii din respect pentru victimele de la clubul Colectiv”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef. La rândul său, prefectul Eugeniu Avram a arătat că “ne dorim o manifestare amplă, dar decentă”. 

Manifestările vor începe la ora 10.00, cu expoziţia „Sătmărenii şi 1 Decembrie 1918”, organizată la Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu”, iar apoi la 11.30 se vor depune jerbe de flori la busturile lui Avram Iancu, Mihai Viteazu, I. C. Brătianu, Corneliu Coposu şi Iuliu Maniu. De la ora 13.00 va avea loc ceremonialul militar, oficiere de slujbă religioasă şi depuneri de coroane la statuia Dr. Vasile Lucaciu. O oră mai târziu, la Monumentul Ostaşului Român, Corul Bărbătesc din Finteuşul Mare va susţine un recital de muzică patriotică urmat de o paradă militară cu tehnică din dotarea unităţilor MApN şi MAI. De la ora 15.00, la Muzeul Judeţean, va avea loc lansarea cărţii „Eroii Neamului” la al XXV-lea pas”.

calarasi fasole

Tot de la ora 15.00, pe Platoul din Piaţa 25 Octombrie va avea loc un program artistic prezentat de interpreţi de muzică populară, folk şi colinde din judeţul Satu Mare. Surpriza zilei de 1 Decembrie este Ştefan Hruşcă, îndrăgitul interpret care va susţine un recital de colinde, cu începere de la ora 17.00, în aceeaşi locaţie. La ora 18.00 va avea loc o retragere cu torţe, pornind din Centrul Nou, asigurată de soldaţii din cadrul Garnizoanei Satu Mare, urmată de aprinderea iluminatului public ornamental de sărbători, care se va desfăşura în Piaţa Libertăţii, vizavi de Hotelul Dacia. De la ora 18.00, la Filarmonica “Dinu Lipatti” se va desfăşura un concert simfonic festiv dedicat Zilei Naţionale a României.

În perioada rămasă până de Ziua Naţională a României, Consiliul Judeţean Satu Mare va distribui, începând de azi, 2.500 de drapele tricolore pe care sătmărenii să le arboreze de Ziua Naţională a României.

ALEXANDRIA

Instituţia Prefectului Judeţul Teleorman, Consiliul Judeţean Teleorman, Primăria municipiului Alexandria, Garnizoana Alexandria, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului,  organizează în ziua de marţi, 1 Decembrie 2015, începând cu ora 1000, în faţa Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din municipiul Alexandria, ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea ,,Zilei Naţionale a României “.

Ziua Naţională se va încheia cu un spectacol intitulat ” Iubesc România”. Evenimentul intitulat ” Iubesc România” este organizat de Consiliul Judeţean Teleorman, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, împreună cu Primăria municipiului Alexandria.

 Vor urca pe scena din Alexandria Benone Sinulescu, Traian Ilea şi Valeria Codorean, Ansamblul “Burnasul” condus de dirijorul Adrian Grigoraş, Proconsul şi Mandinga. Spectacolul va fi prezentat de Daniel Buzdugan.

PITEŞTI

Marţi, manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României vor începe la ora 10,30 cu un ceremonial militar şi religios cu depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori  la  Cimitirul Eroilor, din str. Nicolae Dobrin. 

De la ora 12.00, în centrul Piteştiului, pe Strada Victoriei, va avea loc o paradă militară, iar seara, de la  ora 17,30, piteştenii sunt aşteptaţi la spectaculoasa retragere cu torţe a militarilor, ce se va desfăşura pe traseul Piaţa Vasile Milea – Piaţa Primăriei Municipiului Piteşti.

De la ora 18.00, în Piaţa Primăriei Municipiului Piteşti este programat un recital al fanfarei militare, cu intonarea Imnului de Stat al României, urmat, ca şi anul trecut, de  cel mai aşteptat moment al zilei, mai ales de către prichindei: aprinderea iluminatului ornamental de sărbători şi a Bradului de Crăciun în zona centrală a municipiului Piteşti. Seara de 1 Decembrie se va încheia, tot aici,  cu  un  concert live „DIRECŢIA 5”.  

Autorităţile locale au decis ca, în memoria victimelor tragediei care a avut loc recent la Bucureşti, să nu organizeze foc de artificii cu prilejul manifestărilor organizate de Ziua Naţională a României. 

BACĂU

De Ziua Naţională  a României, la Bacău sunt programate, începând de astăzi, mai multe evenimente. La Cercul Militar Bacău dar şi la Muzeul Iulian Antonescu vor avea loc simpozioane pe teme istorice şi naţionale. Pe 30 noiembrie, băcăuanii sunt invitaţi la Ateneu la un spectacol folcloric. Manifestările se vor încheia pe 1 Decembrie, cu o paradă militară, slujbe, spectacole şi depuneri de flori şi coroane.

Astăzi, de la ora 10.00, la Cercul Militar Bacău, a avut loc un simpozion, cu participarea militarilor din Garnizoana Bacău şi Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Bacău. 

Vineri, 27 noiembrie, de la ora  11.00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” va avea loc o manifestare culturală dedicată sărbătoririi Zilei Naţionale a României, organizată în colaborare cu Garnizoana Bacău. Este vorba de simpozionul cu tema „1918 – Anul Marii Uniri“, la care vor lua cuvântul istoricul Ioan Mitrea,  preşedinte executiv al Fundaţiei Culturale “Iulian Antonescu”, Marius Alexandru Istina, şeful secţiei, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău, profesorul universitar Vasile Puiu,  preşedintele Asociaţiei Culturale Pro-Basarabia şi Bucovina – Filiala Bacău, Gheorghe Moruzea ,  preşedintele Asociaţiei Refugiaţilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa şi Alina Doni , preşedintele Grupului de Iniţiativă Basarabeană – Bacău.

image

Tot cu această ocazie, va avea loc o prezentare de uniforme de epocă  realizată de Mihaela Băiţan, directorul Filialei din Bacău a Muzeului Militar “Regele Ferdinand I” şi de membrii  Asociaţiei de Tradiţii Militare “Regimentul 3 Artilerie”.

Pe 30 noiembrie, începând cu ora 15, băcăuanii sunt invitaţi la Ateneu, la un spectacol dedicat Zilei Naţionale a României, susţinut de Muzica Militară a Garnizoanei Bacău şi Ansamblul Folcloric „Busuiocul” Bacău.

Pe 1 Decembrie 2015, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Întregirii Neamului din Cimitirul Eroilor „Poligonul de tragere” este anunţat un ceremonial miliar şi religios. Acesta va fi urmat de paradă militară şi de un spectacol cultural-artistic susţinut de Ansamblul “Plaiuri Băcăuane”, care se vor desfăşura în Piaţa Tricolorului din centrul municipiului Bacău. La defilare vor participa 400 de militari şi 50 de mijloace auto, care aparţin unităţilor militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază, şi societăţii Crucea Roşie din Bacău.

BAIA MARE

Instituţia Prefectului de Maramureş, Primăria Municipiului Baia Mare şi Garnizoana Baia Mare organizează ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, care se va desfăşura marţi, 1 Decembrie 2015.

Ceremonia va avea  loc de la ora 10.00, la Monumentul Ostaşului Român.

Sunt invitaţi să participe personalităţi civile şi militare ale judeţului Maramureş, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai partidelor politice, instituţiilor, asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor cadrelor militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război, pe toţi cetăţenii judeţului Maramureş şi ai municipiului Baia Mare.

Ceremonia va începe cu onorul acordat prefectului judeţului Maramureş, salutarea drapelului de luptă al Batalionului 612 Artilerie Antitanc Maramureş, prezentarea oficialităţilor, intonarea imnului naţional şi oficierea serviciului religios. Se vor rosti alocuţiuni şi se vor depune coroane la Cimitirul Comemorativ şi la Monumentul Ostaşului Român.

ORADEA

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, în municipiul Oradea vor fi organizate o serie de evenimente în data de 1 Decembrie. Astfel, orădenii sunt invitaţi în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostaşului român unde, de la ora 11.00, va avea loc o ceremonie militar-religioasă, depuneri de coroane de flori şi parada  La finalul ceremoniei militare, în completarea programului organizat, de la ora 13, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, municipalitatea în colaborare cu Popota Garnizoanei Oradea vor pregăti aproximativ 2700 de porţii de fasole cu ciolan şi ceai cald, porţii care vor fi distribuite în mod gratuit, în două zone de distribuire. 

BRĂILA

De Ziua Naţională a României Primăria municipiului Brăila organizează manifestări cultural artistice. Începând cu ora 11.00, în Parcarea din faţa Colegiului Gh. Munteanu Murgoci brăilenii sunt aşteptaţi să servească gratuit fasole cu cârnaţi si un ceai fierbinte.

Marţi, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, pe Platoul din Piaţa Independenţei vor avea loc manifestări de dicate acestei zile, organizate de Primăria şi Prefectura Brăila.

De la ora 10.00 va începe Ceremonialul militar: Semnalul Trompetului, Marşul de întâmpinare, Prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a gărzii de onoare,  Intonarea Imnului Naţional al României de căte Muzica Militară. Prefectul Judeţului Brăila, Nicu Lucian Olteanu, va rosti alocuţiunea referitoare la sărbătorirea Zilei Naţionale a României, apoi va urma un spectacol prezentat de Muzica Militara, patriotică, specifică Zilei de 1 Decembrie.

De la ora 10.25, pe Calea Călăraşilor, va avea loc defilarea blocului de paradă şi defilarea Muzicii Militare, urmată de un ceremonial de depuneri de buchete de flori la monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu

De la ora 10.50, pe Platoul din Piaţa Independenţei va avea loc un program cultural artistic susţinut de Muzica Mlitară a Garnizoanei Brăila, Ansamblul „Junii Covurluiului”, soliste Cătălina HOBEA, Geta ROTARU şi Luminiţa OBREJA şi Ansamblul de muzica si dans popular „Izvorasul” al Palatului Culturii Cahul, Republica Moldova – soliste ELENA GHETIU si ELENA OANCEA, director artistic Ion STANGA, regizor Larisa DONEA. Spectacolul se va încheia în jurul orei 13.00.

Evenimentul se va încheia cu tradiţionala fasole cu cârnaţi, la care se formează mereu cozi de zeci de metri. Primăria anunţă că s-a pregătit pentru 3.000 de porţii de mâncare, preparate de bucătăresele din căminele de bătrâni.  Cei ce vor forma cozi for fi serviţi şi cu un ceai cald.

BRAŞOV

Prefectura, în parteneriat cu Garnizoana Braşov, organizează marţi, 1 Decembrie 2015,  o paradă militară cu ocazia Zilei Naţionale a României. „Invit cu această ocazie pe toţi braşovenii şi turiştii aflaţi în Braşov să participe la activităţile prilejuite de sărbătorirea a 97 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, spune prefectul Mihai Mohaci. Evenimentele sunt programate să înceapă de la ora 10.00, pe Bulevardul Eroilor, în zona Modarom. Va fi un ceremonial militar şi religios, cu defilare a plutoanelor de militari şi tehnică de luptă, survolare a aeronavelor deasupra zonei de desfăşurare a paradei militare. La parada militară vor lua parte 19 plutoane de militari şi 38 de mijloace tehnice, asigurate de Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Braşov, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Burebista” şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “ Ţara Bârsei”.

image

Între orele 10.00 – 12.00, pe aleea pietonală dintre Parcul Nicolae Titulescu şi Bulevardul Eroilor, va fi expusă tehnică militară, armament şi echipamente specifice de către unităţile Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afecerilor Interne. La ora 12.00, în Piaţa Unirii, va avea loc o depunere de coroane din partea Asociatiei Şcheii Brasovului şi Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi. Protopopul Ortodox al Braşovului, Dănuţ Benga, împreună cu un sobor de preoţi va săvârşi o slujbă de Te Deum, va cânta fanfara Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”, iar evenimentul se va încheia cu un scurt spectacol folcloric, organizat de Asociaţia Junilor. Unul dintre cele mai spectaculoase momente va avea loc de la ora 18.00. Este vorba despre retragerea cu torţe pe traseul: Biserica Neagră – Strada Mureşenilor – Bulevardul Eroilor – Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte ”Sarmizegetusa”. Detaşamentul de onoare va fi format din 77 de militari.

CĂLĂRAŞI

Şi călărăşenii sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Naţională a României, iar parada trupelor şi a tehnicii militare va avea loc la Orizont, ca în fiecare an. La festivitate vor participa reprezentanţi ai Primăriei, Prefecturii, Protoieriei şi ai Comandamentului Centrului Militar Judeţean Călăraşi. În cadrul ceremoniei vor fi depuse coroane de flori la monumentul eroilor, vor fi decernate diplome şi distincţii, iar câteva grupuri de copii vor prezenta un moment artistic.

Deşi în mai multe oraşe din ţară, autorităţile au anulat manifestările din cauza tragediei din club Colectiv, primarul Călăraşiului, Daniel Ştefan Drăgulin e de părere că această zi merită sărbătorită. „Mi se pare corect să marcăm evenimentul, pentru că este vorba despre Ziua Naţională a României, un moment crucial pentru noi ca popor. Probabil, în cadrul manifestărilor vom păstra un moment de reculegere pentru victimele tragediei din 30 octombrie”, a spus edilul.

CONSTANŢA

De 1 Decembrie, Primăria Constanţa a pregătit vârstnicilor o zi specială. La cluburile  pensionarilor din oraş, vor fi concerte de muzică populară. Oamenii în vârstă vor primi câte o porţie de fasole cu cârnaţi şi câte un pahar de vin sau de suc. Anul trecut, Radu Mazăre, fostul primar al oraşului de la malul mării a mâncat fasole alături de pensionari.

Ziua Naţională a României sărbătorită şi de marinarii militari. În garnizoana Constanţa, de 1 Decembrie, va avea loc un ceremonial militar şi religios pe platoul din faţa Prefecturii.

Drapelul tricolor va fi arborat în toate unităţile militare de Marină, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale se va ridica Marele Pavoaz.

CRAIOVA

Pe data de 1 Decembrie în Craiova în centrul oraşului în intervalul 7.00-13.00 va avea loc un ceremonial militar religios. Circulaţia va fi închisă pe strada . Popa Şapcă,  strada A.I. Cuza, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu strada Unirii şi intersecţia cu strda Arieş, strada Unirii, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu strada Mihai Viteazul şi intersecţia cu str. A.I. Cuza şi strada  Theodor Aman, sectorul de drum cuprins între intersecţia cu str. Olteţ şi intersecţia cu str. A.I. Cuza.

TÂRGOVIŞTE

Chiar dacă în alte oraşe ceremonia ocazionată de Ziua Naţională a României nu va mai avea loc, la Târgovişte, vom avea parte de acelaşi ceremonial ca în fiecare an.

Astfel, la 1 Decembrie, între orele 9.00 şi 11.00 vor avea loc oficierea serviciului religios, depuneri de coroane la monumentul eroilor din Piaţa Tricolorului, precum şi intonarea imnului naţional. De asemenea, garda de onoare va defila de la ora 11.00.

GALAŢI

Pe 1 Decembrie, gălăţenii sunt invitaţi să asiste la parada militară, la care vor participa Batalionul 284 Tancuri, Batalionul 300 Infanterie „Sf. Andrei”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi, Serviciul Poliţiei de Frontieră, Serviciul Român de Informaţii şi Poliţia Locală.

La Galaţi, dimineaţa zilei de 1 Decembrie va începe cu un Te Deum la Catedrala Arhiepiscopală. La ora 11.00, la Mausoleul Eroilor din Cimitirul Eternitatea va avea loc ceremonialul militar şi religios şi ulterior vor fi depuse coroane.  

Începând cu ora 13.00, pe esplanada din faţa Prefecturii se va primi onorul şi se va intona imnul de stat al României. Autorităţile locale vor rosti scurte alocuţiuni şi ulterior va avea loc parada militară.

„Salvatorii ISU şi SMURD vor defila şi va fi prezentată tehnica de luptă. Cu acest prilej, gălăţenii vor putea vedea autospecialele folosite în misiuni: bărci de salvare pe apă, autoşenilata amfibie pentru salvarea persoanelor din medii izolate, autospecialele cu apă şi spumă folosite la stingerea incendiilor, precum şi autospeciala de transport victime multiple şi personal propriu”, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Şi jandarmii vor participa la defilare cu tehnica de luptă specifică. De asemenea, gălăţenii vor avea parte şi de o premieră. „Am pregătit un exerciţiu în comun cu Asociaţia «Tradiţia Militară» din Bucureşi, în care vom prezenta pentru prima dată o demonstraţie de mânuire de armă conform regulamentelor militare vechi, precum şi ţinutele de epocă din tradiţia armatei române”, a declarat plutonier major Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Galaţi.

La paradă vor lua parte şi militarii Batalionului 284 Tancuri şi cei ai Batalionului 300 Infanterie „Sf. Andrei”, poliţiştii de frontieră, reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii şi Poliţia Locală.

Seara, în intervalul orar 18.00 - 19.00 va fi defilare cu torţe pe traseul Inelul de Rocadă (Ţiglina I) - Strada Brăilei  – Palatul de Justiţie – Prelungirea Coşbuc – Parc Viva.   

TÂRGU JIU

Ceremonialul militar-religios va începe la ora 10.00 în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu Jiu, iar de la ora 11.00, Primăria Târgu Jiu va oferi participanţilor la manifestările de 1 Decembrie o masă tradiţională cu fasole, cârnaţi, murături şi vin fiert. Şi asistaţii care beneficiază gratuit de mâncare la Cantina de Ajutor Social vor avea parte de bucate tradiţionale. Seara, la ora 18.00, va fi pornit iluminatul festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În continuare, cunoscuta formaţie Vunk va susţine un concert.

De la ora 19.00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ va avea Gala Recunoştinţei Comunităţii, iar tenorul Alin Stoica şi soprana Diana Gheorghe vor susţine un concert.

HUNEDOARA

Programul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României în Hunedoara va începe la ora 10 cu ceremonialul depunerii de coroane, la monumentul din Centrul Vechi. De la ora 18.00, în faţa Casei de Cultură din Hunedoara va avea loc un spectacol de muzică populară şi cântece patriotice. Printre invitaţi se află Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul „Haţegana”, Grupul folcloric „Speranţa Hunedoarei” şi Corul „Doina”.

În Deva, programul evenimentelor organizate de Ziua Naţională a României cuprinde în prima parte a zilei de 1 Decembrie o ceremonie oficială în Piaţa Unirii, urmată de un recital extraordinar susţinut de Dumitru Fărcaş şi de parada militară care se va desfăşura pe B-dul 1 Decembrie 1918. În seara de 1 Decembrie, va fi pornit iluminatul de sărbători, eveniment precedat de tradiţionala retragere cu torţe a structurilor Armatei, IJJ şi ISU Hunedoara.

Totodată, pe scena din Piaţa Unirii va avea loc un concert de fanfară şi un spectacol de muzică populară.

SLOBOZIA

Tragedia petrecută în Clubul Colectiv de la Bucureşti a modificat planurile autorităţilor în  ceea ce priveşte manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie. În  semn de respect pentru memoria celor 60 de morţi şi a răniţilor care se află încă  la spitalele din ţară sau străinătate, autorităţile din Slobozia au decis să oficieze  doar depuneri de coroane şi să ţină discursuri. Nici cei obişnuiţi să primească fasole cu ciolan nu vor mai avea ocazia să se bucure de o masă tradiţională românească. „Am decis să respectăm durerea semenilor noştri şi să  fim alături de ei. Tocmai de aceea de 1 Decembrie la Slobozia nu vor fi manifestări prea multe aşa cum cetăţenii erau obişnuiţi“, a declarat Alexandru Stoica, primarul municipiului Slobozia.

IAŞI

Municipalitatea ieşeană a aranjat ca artistul britanic James Arthur să susţină un concert în faţa Palatului Culturii din oraş cu ocazia Zilei Naţionale a României. Starul englez vine la Iaşi după ce, cu prilejul sărbătorilor oraşului, a refuzat să participe, în ciuda faptul că reprezentanţii Primăriei îl anunţaseră ca fiind unul dintre invitaţi. În deschiderea lui James Arthur va cânta Mădălina Lefter, o tânără speranţă a muzicii ieşene.

Înainte de concertul starului britanic, în Piaţa Unirii din Iaşi, ieşenii sunt aşteptaţi pentru a participa la un spectacol de muzică populară şi la o defiliare militară. Cu o zi înainte de Sărbătoarea Naţională, va putea fi inaugurată şi o expoziţie de echipamente militare. Ca şi în anii trecuţi, în jurul prânzului, ieşenii vor primi câte o porţie de fasole cu cârnaţi. 5.000 de porţii vor fi pregătite anul acesta, potrivit anunţului autorităţilor.

PIATRA NEAMŢ

De Ziua Naţională a României, la Piatra Neamţ vor avea loc  mai multe evenimente. Marţi, 1 Decembrie, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României la 97 de ani de la Marea Unire vor debuta la ora 12.00, în Piaţa Ştefan cel Mare. Prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ vor vorbi celor prezenţi despre semnificaţia Zilei Naţionale a României, iar între 12.35 şi 13.00 va fi defilarea Drapelului de Luptă şi a Gărzii de onoare, parada militară tradiţională. După ceremoniile militare care vor avea loc în centrul urbei, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare va oferi pietrenilor care vor sărbători Ziua Naţională un concert extraordinar.

În Piaţa Ştefan cel Mare, artiştii ansamblului vor prezenta suite folclorice de pe întreg cuprinsul ţării. Vor fi dansuri şi cântece din Maramureşul istoric,din Oaş, din Ardeal, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi, evident, din Moldova. La manifestări vor fi prezenţi şi delegaţi ai oraşelor înfrăţite (Orhei-Republica Moldova, Verbania-Italia, Kiryat Malachi - Israel) şi  din Chişinău. De la ora 16.00, la galeria de artă DAVA 77 va avea loc vernisajul expoziţiei de artă „Aurel Băeşu, unde vor fi expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică şi fotografie cu participarea artistilor din România şi din oraşele înfrăţite cu municipiul Piatra Neamţ.

SIBIU

Manifestările de 1 Decembrie din acest an de la Sibiu includ, al fel ca şi în anii trecuţi, o paradă militară care va avea loc începând cu ora 11:00 pe Bulevardul Corneliu Coposu, paradă la care participă structurile din cadrul Sistemului Naţional de Apărare şi Ordine Publică din garnizoana Sibiu.

image

Parada este urmată de o expoziţie de tehnică militară, iar al ora 14:30 va avea loc, la Sala Transilvania, un spectacol folcloric unde vor cânta, printre alţii, Nicolae Furdui Iancu, Petrică Mâţu Stoian, Ionuţ Fulea sau Mioara Velicu. La ora 17:00 este programată retragerea cu torţe, pe traseul Cercul Militar – bd-ul Victoriei – bd-ul Vasile Milea – aleea din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor – str. Someşului – str. Şcoala de Înot – Sala Transilvania – bd-ul Mihai Viteazul – str. Nicolae Iorga – bd-ul Vasile Milea – str. Revoluţiei – Inspectoratul Judeţean de Poliţie – Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” – strada Berăriei - bd-ul Corneliu Coposu – Sala Thalia. Seara se încheie la Sala Thalia, cu un concert simfonic extraordinar susţinut de Filarmonica de Stat din Sibiu, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

SLATINA

Evenimentele organizate la Slatina de Ziua Naţională încep în jurul orei 9.30, cu ceremonialul militar care se va desfăşura la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza  de pe bulevardul cu acelaşi nume. Se va intona imnul naţional, va fi şi o paradă militară, se va juca Hora Unirii, iar momentele solemne vor fi urmate, începând cu 11.00, de un spectacol folcloric pe Esplanadă, fiind invitate peste 50 de ansambluri folclorice. Primăria Slatina a pregătit şi în acest an fasole cu cârnaţi, peste 2.000 de porţii.

Un eveniment special este programat la ora 13.00, când în Gara Slatina va ajunge trenul regal. La 13.10 Alteţele Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vor fi întâmpinate de oficialităţile oraşului, la eveniment fiind aşteptată participarea unui numeros public. Opreirea face parte din programul prin care, în acest an,Casa Regală îşi propune să refacă simbolic drumul domnitorului Carol I de la intrarea în România, până la Bucureşti.

RÂMNICU VÂLCEA

Vâlcenii sunt invitaţi de Ziua Naţională a României la un eveniment organizat de Garnizoana Râmnicu Vâlcea, începând cu ora 9.45, pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului. Manifestările vor continua cu o ceremonie militară şi religioasă  la Monumentul Independenţei, toţi cei prezenţi având posibilitatea să aducă un omagiu celor care şi-au jertfit viaţa pentru ţară. Ceremonia dedicată Zilei Naţionale a României se va încheia cu defilarea gărzii de onoare. Manifestări asemănătoare vor avea loc în mai multe oraşe din Vâlcea, printre care şi staţiunea Băile Govora. 

FOCŞANI

Pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României, pe 1 Decembrie, Consiliul Judeţean Vrancea a alocat de la buget suma de 20.000 de lei. Aceşti bani sunt pentru achiziţionarea de drapele tricolore cu care va fi pavoazată tribuna oficială, un banner cu înscrisul 1 Decembrie, mochetă pe care să stea oficialii prezenţi la evenimente. Totodată, din aceeaşi bani se vor cumpăra „produse pentru preparare şi servire masă de către populaţia participantă la eveniment”, adică fasole cu cârnaţi, după cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Garnizoanei Focşani, precum şi motorină pentru torţele militarilor care vor defila seara, la încheierea festivităţilor, prin Focşani. De 1 Decembrie, la Focşani va fi organizată şi o paradă militară.

BOTOŞANI

La Botoşani se va petrece de 1 Decembrie cu muzică populară în faţa Consiliului Judeţean Botoşani.  Mai precis, şefii de la Consiliul Judeţean vor organiza un program artistic pe data de 1 Decembrie începând cu ora 16.00. Concertul de muzică populară va avea loc în Piaţa Revoluţiei, chiar pe treptele Consiliului Judeţean. Vor cânta orchestrele şi soliştii de la Şcoala Populară de Arte Botoşani dar şi Orchestra Rapsozii Botoşaniului. Tot programul va dura doar o oră şi se va încheia la 17.00. Atunci va avea loc o paradă militară la care militarii vor purta torţe prin oraş, pe traseul strada Cuza Vodă-strada Marchian-Bulevardul Mihai Eminescu-Pietonalul Unirii. Plutonul de militari va fi însoţit de o fanfară militară care va intona cântece patriotice.

ZALĂU

Cei 97 de ani de la Unire sunt marcaţi la Zalău prin expoziţii, lansări de carte şi paradă militară. Evenimentele încep la ora 12.15 cu o expoziţie şi lansare de carte. Continuă cu o slujbă religioasă şi depuneri de coroane la statuia lui Iuliu Maniu. Iar la 13.20 este programat să se desfăşoare o paradă militară. Spectacolul folcloric ce se organizează an de an de 1 Decembrie a fost anulat în semn de respect faţă de tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti. Tot marţi, de Ziua Naţională, se aprinde iluminatul festiv în centrul oraşului.

TÂRGU MUREŞ

Manifestările dedicate Zilei Naţionale debutează de dimineaţă la Târgu-Mureş. De la 9.30, la Prefectura Mureş se acordă distincţia „Fibula de la Suseni” mai multor personalităţi locale. Jumătate de oră mai târziu, instituţiile  de ordine publică îşi prezintă echipamentele speciale într-o expoziţie de tehnică militară în Piaţa Trandafirilor. Iar de la ora 12.00 e programată o slujbă religioasă urmată de depuneri de coroane în Piaţa Victoriei, moment urmat de paradă militară.

BISTRIŢA

Slujbă religioasă, paradă militară, retragere cu torţe şi spectacol folcloric. Acestea sunt evenimentele care se organizează la Bistriţa de Ziua Naţională. Prefectura a anunţat că la ceremonialul militar-religios de la ora 12.30, de la statuia poetului Andrei Mureşanu, se va depune o singură coroană, asigurată de Prefectură, din partea tuturor participanţilor la eveniment. Concertul folcloric va începe la ora 13.30, pe pietonalul Liviu Rebreanu, invitat de onoare fiind Dinu Iancu Sălăjan. De Ziua Naţională nu vor lipsi fasolea cu cârnaţi şi vinul fiert.

TIMIŞOARA

Cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României, organizate de Primăria Timişoara, va avea loc şi deschiderea oficială a celei de-a IX – a ediţii a Târgului de Crăciun. Tot în 1 Decembrie, de la ora 17.30, se va aprinde iluminatul festiv de sărbători în Piaţa Victoriei. Pe scena din faţa Operei vor avea loc mai multe concerte. De la ora 17.00, pe scenă urcă Timişoara Big Band, de la 18.00, Ansamblul folcloric „Timişul”, de 19.00 Cover Up, de la  ora 20.00 What’s UP iar de la ora 21.00 Andra. La ora 22.00 sunt programate focurile de artificii. Anul acesta nu vor avea loc parade militară din faţa Prefecturii, datorită doliului pentru victimele de la clubul Colectiv. Armata va organiza doar o expoziţie cu tehnică militară în Parcul Central.

ALBA-IULIA

Două dintre atracţiile sărbătorii dedicate Zilei Naţionale a României de la Alba Iulia vor fi parada militară şi masa populară. La parada militară vor defila peste 1.000 de militari şi cadre de la ISU, Jandarmerie şi SRI. În dispozitivul de defilare vor participa, din partea Ministerului Apărării Naţionale, militari aparţinând Diviziei 4 Infaterie „Gemina”, Batalionului 136 Geniu „Apulum”, Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” şi Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul”.

De asemenea, vor fi prezentate 60 de autovehicule militare şi tehnică de luptă. Dacă vor fi condiţii meteo favorabile, spaţiul aerian va fi survolat de avioane MiG 21 Lancer şi elicoptere IAR 330 Puma SOCAT. După parada militară, în mai multe zone din Cetatea Alba Carolina vor avea acces liber cei care vor să primească o caserolă cu mâncare. Organizatorii pregătesc friptură de porc, pâine, muştar, ketchup şi vin. În total se vor împărţi aproximativ 6000 de porţii.

CLUJ-NAPOCA

Programul manifestărilor organizate de Ziua Naţională la Cluj va începe la ora 16.00, în Piaţa Unirii, cu un concert de muzică populară. Trei ore mai târziu se vor aprinde luminile de sărbători în tot oraşul, iar apoi vor urma concerte Zdob şi Zdup, respectiv Cargo.

Tot de 1 Decembrie se va deschide patinoarul din Piaţa Unirii, unde intrarea va fi gratuită în următoarele intervale orare: 10.00 - 11.30, 12.00 – 13.30, 14.00 – 15.30, 16.00 – 17.30, 18.30 – 20.00 şi 20.30 – 22.00. În pauzele dintre reprizele de patinaj se va curăţa gheaţa.

”Ca formă de respect şi de exprimare a compasiunii faţă de victimele tragediei de la Colectiv, focurile de artificii şi retragerea cu torţe, tradiţionale Zilei Naţionale a României, au fost anulate”, anunţă reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca. (Florina Pop)

TURNU SEVERIN

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la Drobeta Turnu Severin, se va organiza la Monumentul Eroilor din centrul municipiului, începând cu ora 10.00, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori, după care manifestările se vor încheia cu o paradă militară locală. Primăria oraşului a pregătit la orele prânzului, un program artistic susţinut de Ansamblul Folcloric „Doina Gorjului”, după care activităţile se vor încheia la orele 18.30 cu solemnitatea retragerii cu torţe pe itinerariul Castelul de Artă – Primăria Drobeta Turnu Severin  –  Consiliul Judeţean Mehedinţi  – Prefectura Judeţului Mehedinţi  – Palatul Cultural „Teodor Costescu” – Cazarmă (ISU Drobeta şi IJJ Mehedinţi).  La manifestări, alături de militari, poliţişti şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, sunt invitaţi să participe veteranii de război, cadrele militare în rezervă şi retragere, reprezentanţii organizaţiilor sociale şi culturale, cetăţeni şi elevi ai municipiului.

SUCEAVA

Oficialităţile sucevene au programat pentru Ziua Naţională a României o serie de manifestări care vor avea loc pe esplanada din faţa Casei de Cultură, în centrul Sucevei.Tot de 1 Decembrie, începând cu ora 12.00, Centrul Militar Judeţean Suceava va organiza o paradă militară şi o expoziţie militară pe bulevardul Ana Ipătescu din Suceava, în zona Bisericii ”Sfânta Înviere”.

Începând cu ora 14.00, în faţa Casei de Cultură,  se va desfăşura un program artistic complex care va dura până seara târziu. Spectacolul va avea în debut evoluţia unor artişti, solişti şi interpreţi locali. La ora 18.00, este programat un concert susţinut de trupa românească Hara, concert care va avea inclus şi un program de colinde, urmând ca în jurul orei 19.00, scena să fie preluată de  cunoscuta trupă germană Saragossa Band, care a făcut deliciul discotecilor din România la sfârşitul anilor ’70, începutul anilor ’80,  iar de la ora 20.00, sucevenii nostalgici ai muzicii disco sunt invitaţi să participe la un concert al pop starului german al anilor ’80, Sandra.

TULCEA

Tulcenii sunt aşteptaţi să petrească în stradă de 1 Decembrie.  În Piaţa Civică va avea loc o paradă militară, organizată de Garnizoana Tulcea şi de Prefectură. Cu acest prilej vor fi depuse coroane de flori în amintirea eroilor neamului.

Apoi, va avea loc un spectacol folcloric. Pe scenă vor urca micii artişti de la ansamblul „Doruleţul“. Seara, începând cu ora 17.00, va fi inaugurat sistemul de iluminat festiv de sărbători. Un târg al meşeşugarilor va fi deschis în această perioadă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite