Ziua Europei, sărbătorită la metrou - Călătorii au asistat la recitaluri, prezentări de modă şi „au vizitat” expoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Europei la metrou (Foto: Ana Anitoiu - News.ro)
Ziua Europei la metrou (Foto: Ana Anitoiu - News.ro)

Ziua Europei a fost sărbătorită, luni, în 11 staţii de metrou, prin standuri organizate de ambasade, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, la care trecătorii au primit materiale informative, brăţări, steaguri şi baloane, şi au asistat la diverse evenimente artistice precum recitaluri, prezentări de modă şi expoziţii.

”Ambasadele şi centrele culturale au pregătit standurile, iar noi am oferit sprijin logistic şi sprijin pentru crearea momentelor artistice. Nu le-am dat idei generale, pentru că nu e treaba noastră să le spunem cum să îşi promoveze statele şi, de altfel, depinde foarte mult şi de resursele pe care le are fiecare ambasadă, pentru că nu este uşor, mai ales pentru o ambasadă mică, să îşi promoveze ţara în faţa atâtor oameni, în câteva ore”, a declarat Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Ea a adăugat că deşi au culturi diferite, toate statele membre UE au în comun anumite valori, precum respectul pentru drepturile omului, respectul pentru statul de drept, o economie competitivă şi o guvernanţă deschisă.

”Este o iniţiativă foarte bună, într-un loc atât de aglomerat, în staţia de metrou, să organizezi astfel de expoziţii mici, cu muzică, informaţii pentru trecători, care pot lua cu ei ziare, reviste sau alte materiale informative. Este o bună oportunitate pentru ca românii să afle mai multe despre lituanieni şi să înţeleagă că vine vara şi este timpul să îşi planifice o vizită în Lituania”, a declarat ambasadorul Republicii Lituania la Bucureşti, Arvydas Pocius, la standul organizat în Piaţa Victoriei 2.

Ambasadorul lituanian a adăugat că ştie că românii aleg, de obicei, să îşi petreacă vacanţele în Grecia, Italia, Franţa, şi că nu le place să meargă în nordul Europei, unde sunt temperaturi mai scăzute.  

La standul Lituaniei, trecătorii au primit baloane galbene, verzi şi roşii, steaguri, brăţări în culorile drapelului lituanian, broşuri, cărţi şi alte materiale informative despre turismul, gastronomia, cultura şi arta lituaniană.

În prezentarea Lituaniei la eveniment, a fost programată şi o lectură a unei poveşti tradiţionale, cu actorul Nicolae Răzvan Răduţă.

La standul din Piaţa Victoriei 2 trecătorii au auzit muzică tradiţională lituaniană, dar şi melodii pop. ”În Lituania muzica este foarte tristă, e foarte frig şi din cauza asta nu am putut să pun numai melodii de folclor, pentru că atunci am plânge toţi”, a explicat un reprezentant al ambasadei.

În Piaţa Victoriei 1 a fost organizat standul Croaţiei, unde un grup de studenţi în anul 2 la Departamentul Modă de la Universitatea Naţională de Artă a defilat în costume albe, creaţii personale, pe tema cravatei, care a fost inventată în această ţară. 

”Aş spune că astăzi avem mare nevoie de Europa şi celebrarea Zilei Europei este foarte importantă pentru noi toţi. Suntem fericiţi că suntem membri ai Uniunii Europene, alături de România. Sper ca în curând să putem vizita România ca ţară membră a spaţiului Schenghen. Croaţia este o ţară turistică şi avem aproximativ 70.000 de români în fiecare an pe Coastă. Credem că ar putea veni mai mulţi. Cred că ne-am putea descoperi reciproc, să vină şi mai mulţi turişti croaţi în România”, a declarat ambasadorul Croaţiei la Bucureşti, Davor Vidiš.

metrou

Pe lângă un stand cu materiale promoţionale şi informative, la prezentarea Croaţiei au participat şi reprezentanţi ai companiei Podravka, care au invitat trecătorii să facă fotografii la standul lor şi să primească, apoi, plicuri cu condimente Vegeta.

În Piaţa Unirii 2 a fost prezentată Irlanda, printr-un stand cu materiale promoţionale, un spectacol de dansuri irlandeze, dar şi face-painting pentru copii.

”Suntem foarte bucuroşi să participăm, pentru că Uniunea Europeană este foarte importantă pentru Irlanda. Am aflat că în România dansul irlandez este foarte popular printre români, aşa că am pregătit un mic show aici”, a declarat ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Derek Feely.

La standul Finlandei, în staţia de metrou Eroilor, trecătorii au făcut poze într-un decor care reprezenta o saună, cu prosoape în culorile drapelului finlandez. Ei au primit pozele, care urmează să fie postate şi pe Facebook. Potrivit reprezentantului ambasadei, la provocare s-au înscris deopotrivă liceeni, studenţi, dar şi persoane cu vârste mai înaintate.

”Finlanda s-a pregătit pentru Ziua Europei cu o expoziţie care curpinde emoticoane. Este prima ţară din Uniunea care a creat propria aplicaţie cu emoticoanele caracteristice, făcute în notă umoristică, cu autoironie. De exemplu, se spune despre finlandezi că sunt reci - emoticonul este reprezentat de o inimă îngheţată şi transmite mesajul că deşi nu se exteriorizează, finlandezii au sentimente foarte puternice”, a declarat, pentru agenţia de presă News.ro, un reprezentant al ambasadei Finlandei la Bucureşti.

De asemenea, pentru prezentarea Finlandei a fost organizat un mini-concert de muzică tradiţională pentru coarde acustice şi electrice, susţinut de ansamblul SonoMania, ai cărui membri au purtat fesuri şi bărbi de Moş Crăciun.

metrou

În pasajul Universităţii trecătorii au văzut aproximativ 30 de imagini cu monumente şi locuri din Patrimoniul Mondial Unesco din Italia. Sopranele Gabriela Panaite şi Melania Gheorghe au susţinut câte trei recitaluri, în aplauzele persoanelor aflate în trecere, iar Fundaţia Parada a prezentat un spectacol de circ şi jonglerii.

metrou

La standul României, organizat la la Piaţa Unirii 1, cu implicarea Centrului InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Primăriei Municipiului Bucureşti şi Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice, trecătorii au primit materiale informative despre Uniunea Europeană şi deplasările în străinătate.

Totodată, trecătorii au asistat la spectacolele de dans ”Căluşul” şi ”Maramureş” ale trupei AS din cadrul Palatului Naţional al Copiilor, şi un moment artistic de dans contemporan, ”Ritual Cucuteni”. 

În prezentarea României a fost organizată şi o expoziţie de artă populară MNŢR, cu obiecte precum o furcă de tors şi o farfurie din ceramică. Trecătorii au primit materiale precum cărţi poştale şi CD-uri cu ”The Virtual Museum of Childhood”.

Deşi standurile României şi ale altor state membre ale Uniunii Europene au atras atenţia mai multor călători din staţiile de metrou, care au luat materiale informative, steaguri, brăţări, baloane şi alte suvenire, au fost şi trecători dezinteresaţi de eveniment.

”Aşteptatul la coadă pentru abonament la metrou este la fel de incitant ca întotdeauna. Nu mă voi duce la standuri, vreau să ajung acasă”, a spus unul dintre studenţii care aşteptau să îşi cumpere un abonament la metrou, în Piaţa Unirii 1. 

Între călătorii interesaţi s-au numărat atât unii care au vizitat sau care îşi doresc să viziteze ţările la ale căror standuri s-au oprit, cât şi seniori care au luat cu grijă fie steaguri, fie materiale informative, pentru a le oferi nepoţilor. ”Am luat pentru nepoţi, să le ducă la şcoală, că au lucrat la un proiect pentru Ziua Europei”, a spus o pensionară, la standul Lituaniei.

Pentru încheierea evenimentului, a fost programată anunţarea câştigătorilor unei tombole cu premii oferite Reprezentanţa Comisiei Europene în România, la standul României, la staţia Unirii 1. Pentru a participa, trecătorii au trebuit să completeze o broşură cu cel puţin opt etichete de la cele 11 standuri organizate. Între premiile oferite se numără huse pentru tabletă, genţi pentru laptop, Mp3 playere şi rucsacuri.

Alte ţări prezentate de Ziua Europei la metrou au fost Malta (Gara de Nord), Austria (Crângaşi), Slovenia (Titan), Olanda (Pipera) şi Germania (Piaţa Romană).

În 1985, liderii UE, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite