VIDEO Sfânta Filofteia, a doua cârtiţă care a săpat metroul din Drumul Taberei, vede lumina după cinci ani de lucrări. Când vom circula pe aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cârtiţa Sfânta Filofteia a ieşit astăzi la lumină. Foto Sever Gheroghe
Cârtiţa Sfânta Filofteia a ieşit astăzi la lumină. Foto Sever Gheroghe

Cinci ani au trecut de la momentul în care Sfânta Filofteia, cea de-a doua cârtiţă uriaşă care a săpat tunelurile metroului din Drumul Taberei, a intrat în subteran. Azi a fost ultima sa zi de muncă. Maşinăria a ieşit la lumină. Directorul Metrorex spune că în a doua parte a anului viitor metrourile vor fi puse în circulaţie pe traseul Râul Doamnei – Eroilor.

Evenimentul marchează astfel încheierea lucrărilor de excavaţie la cea mai aşteptată magistrală de metrou, Magistrala 5 Eroilor – Drumul Taberei.

„Marcăm o etapă importantă a acestui proiect, terminarea excavaţiilor, scoaterea scutului, terminarea ultimului tunel. (...) Stadiul la care ne aflăm acum de realizare este de 91-92% în ceea ce priveşte lucrările de structură şi circa 45-46% la lucrările de finisaje. Până la finele anului ne-am propus ca lucrările de structură să le finalizăm, iar finisajele în primul semestru al anului următor. Aşa cum v-am mai spus, ne-am propus ca acest proiect să fie finalizat la sfârşitul semestrului I — începutul semestrului II al anului viitor. Probabil că, în partea a doua a semestrului II, vom circula pe această magistrală”, a declarat directorul general Metrorex, Marin Aldea, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, echipamentul de săpat tuneluri Sfânta Filofteia a săpat 49.000 de metri cubi şi aproximativ 4,4 kilometri, în timp ce Sfânta Varvara a săpat, pe celălalt fir, în jur de 138.000 de metri cubi şi peste 4 kilometri.

Directorul Metrorex a spus că pe această linie vor circula metrouri din flota existentă, însă se lucrează la caietul de sarcini pentru achiziţia a 13 trenuri, procedurile urmând să dureze în jur de doi ani.

Aldea a precizat că sistemul se semnalizare şi siguranţă a traficului se află în procedură de achiziţie.

Sfânta Filofteia şi Sfânta Varvara, cele două utilaje care au săpat la metroul din Drumul Taberei au fost puse pe poziţie pe 15 noiembrie 2012, în prezenţa fostului director general al Metrorex Gheorghe Udrişte şi a reprezentanţilor constructorului, asocierea Astaldi SpA – FCC Construccion SA – AB Construct SRL.

Tronsonul ce va lega Drumul Taberei de centrul Capitalei va avea o lungime de 6,2 kilometri şi va număra un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Valoarea totală a proiectului este de circa 3,12 miliarde de lei cu TVA. 

Lucrările la Magistrala 5 au început în 2011, primul termen de finalizare a lucrărilor fiind 2014. Termenul a fost amânat de mai multe ori, în luna noiembrie 2016 autorităţile susţinând că lucrările vor fi terminate la finalul anului 2017.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite