VIDEO Ce înseamnă mobilitatea urbană? Un clip făcut de biciclişti pentru bucureşteni arată cum ar trebui să fie Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ din România anunţă desfăşurarea unei campanii de informare ample care va vorbi bucureştenilor despre mobilitatea urbană, dar şi despre atragerea fondurilor europene condiţionată de o strategie a autorităţilor care ar trebui să favorizeze transportul alternativ.

Pe site-ul organizaţiei unul dintre membri fondator, Marian Ivan, explică de ce este nevoie ca această campanie să aibă loc, dar şi de ce Bucureştiul nu are în aces moment o strategie pentru mobilitate urbană durabilă. 

”Multe oraşe europene au adoptat Planuri de mobilitate urbană durabilă. Iar experienţa lor este pusă la dispoziţia tuturor celor “interesaţi”.  Da, aţi înţeles ideea. Administraţiile din România nu prea au fost interesate. Ce interes ar avea politicienii să reducă valoarea proiectelor de infrastructură?", scrie Ivan. 

Potrivit lui, după ce an de an, politicienii români i-au minţit şi pe cetăţeni şi pe oficialii europeni, România va fi obligată să respecte principiile dezvoltării durabile a oraşelor, dacă vrea să acceseze fondurile europene.

În timp ce la Ministerul Fondurilor Europene, specialiştii pomenesc în documente oficiale despre Planurile de mobilitate urbană, la Primăria Municipiului Bucureşti era în dezbatere un alt proiect contestat ca fiind chiar în detrimentul bucureştenilor şi anume pasajul rutier subteran de la Piaţa Presei Libere.

Reprezentanţii OPTAR sunt de părere că administraţia Bucureştiului poate accesa fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare a transportului public pentru ca cei din zona limitrofă să poată ajunge repede şi ieftin în Capitală, dar că Primăria Capitalei are în plan proiecte care ar acţiona exact invers.

”Întrebarea logică este, de ce să cheltuieşti bani pentru un proiect care face rău oamenilor? Mulţi însă nu-şi dau seama de asta. Pentru că nimeni nu le-a spus că există soluţii simple şi ieftine pentru dezvoltarea mobilităţii urbane”, mai srie Marian Ivan.

Tocmai din acest motiv OPTAR, sprijinită de voluntarii Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti, a demarat un proiect de informare a cetăţenilor despre principiile dezvoltării mobilităţii urbane. Astăzi a fost lansat primul episod din filmul ”Mobilitatea urbană pe înţelesul tuturor”.

Redăm clipul mai jos.

Pe aceeaşi temă:

„La Pedale“, proiectul în care au intrat peste 100.000 de bucureşteni, continuă până în luna noiembrie

Fii vizibil în trafic ! Siguranţă rutieră pentru biciclişti

Pista de bicicletă, „specie” pe cale de dispariţie în Bucureşti. Lista completă unde mai putem circula pe două roţi

Bucureşti pentru OAMENI ! - marş de protest

FOTO Jurnal de vacanţă, de pe bicicletă. Povestea primului traseu de cicloturism al Dunării

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite