Preşedintele organismului UNESCO din România răspunde acuzaţiilor făcute de ONG-uri în problema patrimoniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele filialei ICOMOS România, organism UNESCO, a oferit o reacţie publică pe tema patrimoniului bucureştean FOTO Adevărul
Preşedintele filialei ICOMOS România, organism UNESCO, a oferit o reacţie publică pe tema patrimoniului bucureştean FOTO Adevărul

O rezoluţie adoptată de un Comitet al ICOMOS Internaţional, instituţia care avizează intrarea clădirilor cu valoare în patrimoniul UNESCO la nivel mondial, a creat mai multe polemici între opinia publică şi autorităţi. Deşi nu au fost implicaţi în demers, reprezentanţii filialei ICOMOS din România au oferit o reacţie oficială.

Rezoluţia adoptată de Comitetul Internaţional al Oraşelor şi Satelor Istorice (CIVVIH - ICOMOS), prin care experţi de rang internaţional solicită autorităţilor române să respecte legislaţia internaţională de protecţie a patrimoniului, a fost prezentată, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţiile ProDoMo, Pro Patrimonio şi Salvaţi Bucureştiul la sediul OAR - Casa Mincu din Strada Arthur Verona din Capitală.

Documentul, care a fost trimis administraţiei prezidenţiale, primului ministru, ministerelor implicate, primarilor bucureşteni şi mai multor autorităţi care sunt răspunzătoare de conservarea patrimoniului, este o condamnare a atitudinii complet inconştiente arătate de autorităţile româneşti faţă de patrimoniul cultural şi istoric bucureştean, în acest caz, care nu este altceva decât pură istorie, susţin organizaţiile nonguvernamentale. 

În comunicatul emis de Sergiu Nistor, preşedintele ICOMOS România, se confirmă că există o rezoluţie, dar care nu ar trebui declarată ca aparţinând ICOMOS şi mai degrabă unui Comitet Ştiinţific al ICOMOS. Nistor spune că nu a fost invitat, ci doar anunţat de eveniment.

Aducem aminte că raportul situaţiei din Bucureşti a fost trimis către ICOMOS Internaţional tocmai pentru că ONG-urile consideră că filiala din România nu şi-a făcut treaba, aceea de a proteja patrimoniul bucureştean.

„ICOMOS România nu a participat la organizarea acestei conferinţe, nu am fost invitaţi ca reprezentanţi ai ICOMOS în România şi prin urmare nu am participat. Este adevărat că personal am primit în trei februarie 2014, ca mulţi alţii, un mail (şi nu o invitaţie) căruia îi era ataşat anunţul conferinţei. Este regretabil că, dincolo de bunele intenţii, organizatorii au prezentat în anunţ o situaţie neconformă cu realitatea, pentru că au pus titlul de ICOMOS (ce defineşte organizaţia noastră în ansamblul ei) unei acţiuni a unui Comitet Ştiinţific Internaţional al ICOMOS, respectiv CIVVIH“, explică preşedintele filialei ICOMOS din România. 

Problema există, dar ONG-urile au exagerat

Cu toate acestea, Sergiu Nistor admite că există un demers întreprins pe baza raportului transmis de Asociaţia Pro.Do.Mo, că acest comitet a primit, a luat act şi s-a pronunţat printr-o rezoluţie, ba chiar că ICOMOS România împărtăşeşte situaţiile concrete şi evaluarile făcute în raportul citat.

„Raportul a fost o iniţiativa a Pro.Do.Mo. de a grupa într-un raport o serie de fapte şi situaţii, ce exprimă situaţii concrete şi face şi unele evaluări pe care şi ICOMOS România le împărtăşeşte (fără a fi neapărat congruente). Raportul reflectă un punct de vedere al organizaţiei ce l-a redactat. De altfel, reprezentanta Pro.Do.Mo. a declarat explicit că a ocolit consultarea pe aceasta temă cu ICOMOS România. Acest lucru explică si felul în care organizatorii au găsit de cuviinţă să trateze consultarea şi invitarea noastră“, mai explică Nistor.

Nistor este de părere că ONG-urile care au prezentat această rezoluţie într-o conferinţă de presă, ţinută miercuri, au exagerat şi au prezentat informaţii deformate şi că nu au experienţa necesară în mod profesional pentru a se pronunţa. 

„Este de precizat că atunci când vorbim de rezoluţii ICOMOS ne referim la cele adoptate în Adunarea generală a ICOMOS. De asemenea anunţul organizatorilor crează confuzii cu privire la existenţa unui Comitet Internaţional al Oraşelor şi Satelor Istorice, când de fapt vorbim de un un Comitet ştiinţific internaţional al ICOMOS. La fel este de precizat că oricine poate să supună atenţiei ICOMOS o cazuistică. Cu toate acestea, a prezenta drept Rezoluţie a ICOMOS ceea ce a fost discutat doar într-unul dintre Comitetele Ştiinţifice Internaţionale ale ICOMOS este cel puţin o exagerare şi este regretabil. Cum este regretabil că persoane din afara profesiilor patrimoniului şi din afara asociaţiei noastre consideră nimerit să catalogheze activitatea ICOMOS România, organizaţie cuprinzând experţi ai patrimoniului construit a căror dedicaţie în favoarea monumentelor istorice nu cred că este cazul de a le fi pusă la îndoială“, mai arată sursa citată.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite