Un an de la masacrul de la Perla. Cum a reuşit un şofer al Ministerului de Interne să bage groaza într-un oraş întreg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacul armat de la coaforul Perla. FOTO Adevărul
Atacul armat de la coaforul Perla. FOTO Adevărul

Acum un an, în seara zilei de 5 martie, se declanşa infernul într-un salon micuţ din zona Dorobanţi. Un soţ transformat de gelozie scotea arma, îşi omora soţia şi pe o colegă a acesteia cu sânge rece, rănind alte patru persoane cu arma din dotare. Astăzi, Gheorghe Vlădan transmite în scris regrete victimelor din spatele gratiilor, fiind condamnat pe viaţă de justiţie.

5 martie 2012, în jurul orei 18.00. Sunet metalic de foarfecă, hârşâitul părului măturat spre făraş, foşnet de foehn în părul clientelor, răcoarea primăverii, o seară normală la serviciu pentru angajatele unui coafor cochet din zona Dorobanţi.

Stop! Timpul îngheaţă în loc, feţele se blochează instantaneu.

Totul se întâmplă cu viteza sunetului. Pe uşă intră soţul unei angajate. Se ceartă cu soţia lui, Florina, îşi pierde cumpătul, pierde controlul, începe haosul. Scoate arma, un pistol Glock de 9 milimetri şi începe să tragă. Soţia lui moare pe loc, colega ei, care intervine, moare în braţele disperate ale paramedicilor. Gheorghe Vlădan, şofer al Policlinicii Ministerului de Interne "N. Kreţulescu" din Capitală pe atunci, a împuşcat şase persoane, două au murit, restul au fost transportate de urgenţă la spital.

„Blitz-crima“ unui bărbat gelos

Din momentul în care Vlădan a intrat în coafor şi până a ieşit de acolo au trecut trei minute şi 27 de secunde, iar atacul armat propriu-zis a durat aproape un minut, arată ancheta poliţiştilor.

Când a intrat în coafor vorbea la telefon. A discutat cu soţia sa după care a ieşit pe holul coaforului, unde l-a urmat casiera Mariana Bendre. Imaginile înregistrate de camerele video aflate în salon redau momentul în care bărbatul a scos de la spate un pistol Glock de 9 milimetri, cu care a împuşcat-o în piept pe soţia sa, care venise înspre hol, apoi a tras două gloanţe în casieră. A intrat în camera unde era frizeria şi a continuat să tragă, rănind alte şase persoane, au precizat surse judiciare, citate de Mediafax.

"După ce bărbatul a comis masacrul din coafor, s-a dus la o instituţie din apropiere şi a predat arma paznicului zicând «am făcut o prostie»", declara Marius Iacob, procurorul-şef al Parchetului General, imediat după tragedie.

 

Violent cu ”ştate vechi”

Bucureşteanul de 54 de ani avea antecendente, a avut trei dosare penale după ce a fost implicat în scandaluri violente.

Primul a fost în 2005, când Vlădan a fost dat în judecată de către Dan Mihail Stanciu pentru lovire şi alte violenţe. Judecătorii l-au găsit însă nevinovat pe poliţist în acest dosar.

Al doilea este tot din 2005, atunci când fostul angajat al Ministerului de Interne a fost reclamat la Judecătorie de către o femeie. Marinela Stan l-a acuzat de comportament violent, că ar fi lovit-o. Gheorghe Vlădan a scăpat atunci, după ce a ajuns la o înţelegere cu victima sa.

Un al treilea caz este cel din urmă cu circa patru ani, atunci Vlădan a ajuns din nou în faţa judecătorilor. Tot pentru loviri şi alte violenţe. De data aceasta, juca rolul victimei. Gheorghe Vlădan îl reclama pe Aurel Rojniţă că l-ar fi agresat după ce ar fi avut cu el o dispută violentă. În cele din urmă, judecătorii l-au amendat penal pe Rojniţă.

Soţul casieriţei omorâte cu sânge rece, dar şi clienţi ai coaforului declarau la câteva zile depărtare de atac că Florina, soţia lui Vlădan, era înfricoşată de bărbatul ei şi de ce ar putea să-i facă. Mai mult decât atât, unul dintre clienţii vechi susţinea că cei doi nu se mai înţelegeau de mult, erau într-un soi de partaj şi că momentul extrem de gelozie a început în momentul în care Vlădan a aflat despre un bărbat cu care soţia lui se întâlnea.

Soţul primei victime pe care a făcut-o poliţistul, casiera salonului de coafură Perla din Bucureşti, a povestit atunci pentru adevarul.ro că Gheorghe Vlădan îşi teroriza în fiecare zi nevasta. „O ameninţa că va plăti scump pentru că vrea să se despartă de el. Speriată, Florina (nevasta politistului - n.r) pleca în fiecare seară de la muncă doar însoţită de către o colegă. Ştia că este în stare să îi facă orice“, a declarat bărbatul.

Florina Vlădan a depus plângere cu 4 zile înainte

Pe 1 martie 2012, Florina Vlădan se prezenta la Secţia 14 de Poliţie pentru a face plângere împotriva soţului ei, acuzându-l că este violent şi că o ameninţă cu moartea.

Agenţii de la Secţia 14 l-au somat telefonic pe ucigaş. Acesta a fost sunat şi i s-a spus să se prezinte la Poliţie în cursul zilei din 5 martie, exact atunci când a avut loc masacrul de la coaforul Perla.

Şi-a recunoscut vina

Vlădan a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în aprilie 2012, pentru omor calificat şi deosebit de grav, tentativă la infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.  Cu toate astea, la toate şedinţele de judecată Gheorghe Vlădan şi-a recunoscut vina, cerându-şi chiar iertare de la victimele atacului printr-o scrisoare depusă la dosar.

Scrisoarea de regreta a criminalului

„M-aţi cunoscut ca un bun familist care nu mă caracteriza violenţa, cele ce i-aţi fost mai apropiate soţiei mele Felicia cunoaşteţi acest lucru. Unele dintre voi aţi intrat de mai multe ori în casa noastră. În cei 25 de ani de căsnicie, aţi văzut în soţia mea o fată cu bun simţ aşa cum era şi acasă. A fost iubită şi respectată de mine şi de Bogdan, fiul nostru. Vreau să înţelegeţi că nu am avut nicio secundă intenţia să fac rău cuiva. Nu ştiu ce s-a întâmplat în acel moment, însă sunt sigur că doamna Gina Roşu nu mi-a făcut niciun rău, că pe casieră nu o cunoşteam. De asemenea, celelalte fete, colege ale soţiei, nu realizez ce aş fi avut cu ele din moment ce nu ne-am zis decât «Sărutmâna» şi «Bună ziua», «Ce faci, dl. George?». Vreau, dacă puteţi, să vă amintiţi de Felicia cu aceeaşi dragoste şi respect cu care eraţi obişnuite, poate chiar mai mult pentru o merită. Sper ca această nenorocire a familiei mele, această ruină să nu însemne şi sfârşitul. Deznădejdea, nefericirea, tristeţea este tot ce mi-a mai rămas, sfâşiat de regrete. Durerea m-a înstrăinat de toţi cei ce mă iubeau, de tot ce însemna viaţa speranţa în zile mai bune. Am rămas cu amintirea vieţii ce s-a dus. Mă rog încă o dată la voi să-mi înţelegeţi mâhnirea din suflet şi să nu uitaţi că odată am fost doar un tată şi un soţ.

Condamnat la închisoare pe viaţă

Gheorghe Vlădan, fostul angajat al Ministerului de Interne care a tras cu arma din dotare în şase persoane, omorând două dintre ele, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti la închisoare pe viaţă, decizia nefiind definitivă. De asemenea, instanţa a stabilit plata unor despăgubiri civile către victimele masacrului de la coaforul din complexul Perla.

Cu toate că iniţial procurorii au cerut sume mult mai mari, prin decizia Tribunalului Bucureşti, Cornel şi Georgiana Bendre au fost despăgubiţi cu câte 40.000 de lei, iar Georgeta Roşu, Mirela Apostol şi Bogdan Vlădan cu câte 20.000 de lei, sumele reprezentând daune morale. Alături de aceştia a mai fost despăgubit Ion Preda, cu 20.000 daune morale şi 130 de lei daune materiale. Totodată, Tribunalul Bucureşti a dispus ca Spitalul Elias să primească daune materiale de 9.276 de lei, iar Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, 12.924 de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite