Sorin Oprescu anunţă că lucrările pentru finalizarea staţiei Glina întârzie şase-şapte luni din cauza licitaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările din cadrul proiectului European de finalizare a staţiei de epurare Glina sunt întârziate şase-şapte luni din cauza unei licitaţii care este în desfăşurare de aproape doi ani.

„Lucrările (în cadrul Proiectului Operaţional Sectorial Mediu (POSM) «Finalizarea staţiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa (casta) în municipiul Bucureşti» - n.r.) sunt întârziate din cauza licitaţiei, care durează de 23 de luni. De 23 de luni aşteptăm să se finalizeze această licitaţie. Licitaţia trebuia să se termine acum şase-şapte luni. Contestaţii după contestaţii, Curtea de Apel, ultima hotărâre a Curţii de Apel fiind aceea de a reevalua încă o dată oferta câştigătoare“, a declarat Sorin Oprescu, despre stadiul celei de-a doua faze a proiectului realizat cu fonduri europene, scrie Mediafax.

Sorin Oprescu spune că există „o presiune“ care nu este exercitată de instituţii româneşti, dar care vine „din partea unora care lucrează la nivelul Comisiei Europene“.

„Am ajuns până acolo încât să cer documentele licitaţiei în timpul desfăşurării licitaţiei. (...) A existat un moment în care unul dintre directorii adjuncţi de acolo (Comisia Europeană - n.r.) mi-a cerut să-i prezint toate actele competitorilor aflaţi în licitaţie în timpul desfăşurării acesteia“, a mai declarat primarul general, precizând că, din cauza întârzierilor, există riscul de a reevalua banii necesari finalizării lucrărilor de la Glina.
„Probabil că majoritatea fondurilor necesare pentru finalizarea lucrărilor vor trece în exerciţiul financiar 2015-2020“, a mai spus Oprescu.

Contractul de finanţare pentru proiectul european a fost semnat între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Municipiul Bucureşti în luna octombire a anului 2013 şi a fost completat cu acte adiţionat în ceea ce priveşte valoarea totală a proiectului. Valoarea totală a proiectului este de 351.979.035 de euro, din care 206.974.463 de euro în prima fază şi 145.084.572 de euro în cea de-a doua.

Lucrările la staţia de epurare a apelor uzate are termen de finalizare 31 decembrie 2015, punerea în funcţiune este programată în cursul anului 2016, iar perioada de testare este până în martie 2017. Termenul pentru construirea incineratorului de nămol prevăzut în proiectul european este 24 decembrie 2016.

Pe aceeaşi temă:

Administratorii gropii de gunoi Glina, reţinuţi pentru legături cu mafia italiană

Sorin Oprescu: Staţia de epurare Glina reduce poluarea. Costurile pentru actuala fază a proiectului, peste 416 milioane de euro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite