UPDATE Ultima zvâcnire a Ministerului Transporturilor la Metrorex:  scumpeşte cartela de metrou. O călătorie va costa cu 25-30% mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartela de metrou se va scumpi cu 25-30% FOTO Adevărul
Cartela de metrou se va scumpi cu 25-30% FOTO Adevărul

Tarifele pentru călătoria cu metroul se vor scumpi cu 25%-33%, preţul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei, a celei cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar cu 62 de călătorii pasagerii vor scoate din buzunar 65 lei, de la 50 lei în prezent. Potrivit proiectului pentru Legea Descentralizării, metroul ar urma să treacă la Primăria Capitalei, după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea.

UPDATE Majorarea tarifelor va conduce la o creştere lunară a veniturilor în valoare de circa 5 milioane de lei, care va contribui la acoperirea cheltuielilor necesare asigurării serviciului public de transport călători cu metroul, se arată într-un comunicat de Metrorex.

Regia menţionează că raportul dintre subvenţia necesară pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile din metrou şi la materialul rulant şi subvenţia alocată depăşeşte 137%, având un deficit de finanţare de circa 54 milioane de lei.

Cartelele de călătorie cu metroul achiziţionate până în ziua precedentă aplicării noilor tarife pot fi utilizate până la terminarea numărului de călătorii sau expirarea duratei de valabilitate înscrisă pe cartelă la data achiziţiei.
Ultima scumpire a călătoriilor cu metroul datează din august 2012, cea mai mare creştere fiind operată la cartelele de 10 călătorii, care s-au scumpit cu 50%, de la 10 lei la 15 lei.

Călătoria simplă prin utilizarea cartelei de 10 călătorii s-a scumpit de la 1 leu/ călătorie la 1,5 lei/ călătorie, tariful pentru călătoria simplă prin utilizarea abonamentului săptămânal cu număr nelimitat de călătorii a crescut de la 1,07 lei la 1,43 lei, iar în cazul abonamentului lunar cu număr nelimitat de călătorii o călătorie a ajuns să coste 0,92 lei, de la 0,77 lei.

Pentru călătoria simplă prin utilizarea abonamentului lunar cu 62 călătorii tariful s-a majorat de la 0,56 lei la 0,80 lei/ călătorie, iar tarifele la cartela cu două călătorii şi la abonamentul de o zi au rămas neschimbate.

Astfel, tarifele aplicate din august 2012 au fost de 15 lei pentru cartela de 10 călătorii, 20 de lei pentru abonamentul săptămânal cu număr nelimitat de călătorii, 50 de lei pentru abonamentul lunar cu 62 de călătorii şi 60 de lei pentru abonamentul lunar cu număr nelimitat de călătorii.

Ultima majorare a tarifelor pentru călătoria cu metroul a fost făcută în luna august a anului trecut, cu 50%.

Tarifele pentru călătoria cu metroul se vor scumpi cu 25%-33%, preţul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei, a celei cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar cu 62 de călătorii, pasagerii vor scoate din buzunar 65 lei, de la 50 lei în prezent.


Preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va creşte de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii va urca de la 60 lei la 75 lei.

Pentru un abonament de o zi va fi achitată suma de 8 lei, faţă de 6 lei în prezent.

Noile tarife sunt incluse în anexa unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, pentru aprobarea tarifelor la călătoria cu metroul.

Proiectul a fost publicat miercuri pe site-ul ministerului Transporturilor, data limită pentru primirea de propuneri sau observaţii fiind 8 noiembrie.

După ce va fi aprobat, ordinul va intra în vigoare în termen de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Metroul bucureştean, cel mai ieftin din Europa

Preţul actual pentru o călătorie cu metroul în Bucureşti este de aproximativ 50 de euro cenţi faţă de alte administraţii de metrou, unde preţul cel mai scăzut este peste 1 euro pe călătorie. De exemplu, la Budapesta o călătorie cu metroul costă 1,14 euro, la Roma – 1,5 euro, la Madrid – 1,5 euro, la Berlin – 3,10 euro, iar la Londra – 2,53 euro, se mai arată în comunicatul emis de Metrorex.

Ultima scumpire a călătoriei cu metroul a fost făcută anul trecut, la începutul lunii august, după ce precedentele majorări  fuseseră făcute în august 2011 şi în septembrie 2010. Zilnic, metroul bucureştean este folosit de aproximativ 600.000 de oameni.La Viena o călătorie costă 2 euro pe zonă, iar abonamentul lunar ajunge la 45 de euro. La Roma, călătoria costă doar un euro, biletul fiind valabil 75 de minute, nefiind limitat la numărul de călătorii. Costul pentru întreaga zi este de patru euro.

La Londra, o zonă costă 5,03 euro (preţul original este de 4,30 de lire sterline). Pentru toate liniile de metrou, se ajunge la 9,54 de euro. Un abonament lunar costă 142 de euro pe zonă şi 330 de euro pentru toate zonele. Scump este şi transportul din capitala Franţei, Paris. Un card pentru 24 de ore, valabil pentru o singură zonă ajunge la 11,36 de euro, iar pentru toate liniile costă 23 de euro. La Bruxelles (Belgia), un bilet pe orice linie costă 1,8 euro sau 2,2, dacă este cumpărat din mijlocul de transport. Dus-întors la Bruxelles costă 3,5 euro.

Mai aproape de noi, la Budapesta, preţul unei călătorii este de 1,15 euro. Pentru turişti există abonamente pe trei zile, la preţul de 15 euro, care acoperă şi metroul şi liniile terestre. La Praga, un bilet pentru 90 de minute costă 1,2 euro, iar un abonament lunar ajunge la 22 de euro.

Pe aceeaşi temă

Legea Descentralizării finalizează trecerea metroului la Capitală. Ce schimbări vor fi şi de când vor intra în vigoare

INFOGRAFIE Metroul bucureştean: scump pentru noi, ieftin pentru europeni

Tarifele de la metrou cresc cu 50%

Metrorex ar putea scumpi cartelele şi abonamentele de călătorie în 2013

Metroul - scump în România, cel mai ieftin din Europa

Metrorex va introduce noi tipuri de abonamente

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite