UPDATE Sala Palatului în pragul desfiinţării. Victor Ponta: „Nici vorbă să se închidă Sala Palatului, sunt concerte în fiecare zi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Palatului. FOTO Wikipedia
Sala Palatului. FOTO Wikipedia

Ministerul Culturii şi Secretarul General al Guvernului caută soluţii pentru închiderea sau stoparea „găurilor negre” din cadrul Centrului pentru Artele Spectacolului „Sala Palatului” din Capitală, astfel încât instituţia să devină eficientă, a declarat în cadrul şedinţei de Guvern, vicepremierul Liviu Dragnea. Victor Ponta îl contrazice pe Liviu Dragnea şi anunţă că Sala Palatului va intra în reparaţii.

UPDATE: Premierul României, Victor Ponta, a dezminţit informaţiile despre închiderea Sălii Palatului într-o intervenţiei telefonică în cadrul unei emisiuni difuzate de B1 TV. Premierul a anunţat că Sala Palatului nu va fi închisă şi va fi mutată în subordinea RA-APPS pentru lucrări de reparaţii şi modernizare.

Nici vorbă să se închidă Sala Palatului, sunt concerte în fiecare zi. Ieri s-a discutat şi miercuri se va aproba faptul că sala este la Secretariatul General al Guvernului, care nu are banii necesari pentru a face reparaţii, şi miercuri o trece la RA-APPS, care are fonduri ca să o bage în acele reparaţii, care nu presupun închiderea sălii”,a declarat Victor Ponta.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului a fost introdus un proiect de hotărâre cu privire la „desfiinţarea Centrului pentru Artele Spectacolului Sala Palatului şi pentru modificarea unor acte normative”. Însă, actul normativ a fost amânat.

După terminarea şedinţei, vicepremierul Liviu Dragnea a menţionat că ministrul Culturii împreună cu secretarul general al Guvernului vor ajunge la un acord asupra acestui act normativ săptămâna viitoare.

„Se intenţionează eficientizarea activităţii şi, practic, închiderea sau stoparea găurilor negre care au fost pe lângă această instituţie de-a lungul anilor. Secretariatul General al Guvernului va identifica soluţii pentru ca acest edificiu să poată fi adus la o stare mai bună", a afirmat Dragnea.

Centrul pentru Artele Spectacolului „Sala Palatului” a fost mutat de Executiv în toamna anului trecut din subordinea Ministerului Culturii în cea a Secretariatului General al Guvernului, cu scopul de a promova imaginea României şi a „strategiilor guvernamentale” în diferite domenii, informează Mediafax.

Guvernul este de părere că prin această măsură, se va asigura creşterea vizibilităţii şi impactul acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui centru cultural.

În acest caz, centrul va putea organiza evenimente care vor ajuta la promovarea imaginii României şi promovării strategiilor guvernamentale în diverse domenii de activitate

Modernizare abandonată

Totodată, în luna noiembrie 2011 intrase în dezbatere publică proiectul prin care se dorea modernizarea Sălii Palatului. Arhitecţii au propus mai multe idei cu privire la aspectul exterior, însă doar una a fost acceptată. De asemenea, în PUZ era menţionat ca literă de lege „evitarea afectării expresiei arhitecturale a Sălii Palatului, din perspectiva memoriei şi percepţiei colective – nu se vor adăuga scări exterioare”.

Din cele 10 propuneri a fost aleasă o singură propunere, cea a arhitectului Romeo Belea, arhitect care s-a ocupat de Hotelul Novotel sau turnurile gemene de la Piaţa Presei.

Propunea sa prevedea în prima fază consolidarea şi modernizare imobilului şi extinderea în cele patru colţuri cu lifturi panoramice. În faza a doua a proiectului era menţionată construcţia a două parcări subterane. În a treia fază se prevedea amenajarea unei săli noi de spectacol, însă toată această modernizare a rămas la stadiul de proiect din lipsa fondurilor.

Sala Palatului a fost inaugurată în anul 1960 şi în prezent reprezintă unul din cele mai importante locuri din Capitală unde se pot desfăşura evenimente culturale de amploare, printre care se numără şi festivalul anual de muzică „George Enescu”.

Sala Palatului a intrat în subordinea Ministerului Culturii, de la RAAPPS (Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat), printr-o hotărâre de Guvern aprobată pe 16 august 2006.

Scandal politic între managerul instituţiei şi Mircea Diaconu

Potrivit site-ului instituţiei, managerul Sălii Palatului este Cătălin Lucian Iliescu, care în luna mai 2012 a făcut publică informaţia că fostul ministru al Culturii din acel moment, Mircea Diaconu, l-a somat să demisioneze din funcţie.

„Incompatibilul Mircea Diaconu, membru al PNL, numit ministru al Culturii în deja compromisul Guvern Ponta m-a somat să-mi dau demisia din funcţia de manager al Sălii Mari a Palatului, deşi eu ocup această funcţie prin concurs şi nu în urma unei numiri politice. În caz contrar, m-a ameninţat că mă demite el. El, urmăritul penal”, declara în acea perioadă Cătălin Lucian Iliescu.

Democrat-liberalul care în acel moment candida pentru funcţia de primar la Primăria Sectorului 2 a susţinut că motivele şantajului politic pe care îl practica Mircea Diaconu nu aveau nicio legătură cu activitatea sa de manager la Sala Palatului.

Cătălin Lucian Iliescu a mai precizat în acea perioadă că nu va demisiona din funcţia de manager din fruntea instituţiei pe care o conduce din anul 2010, în ciuda şantajelor politice.

Pe de altă parte, Mircea Diaconu a declarat la momentul respectiv că actualul manager al Sălii Palatului foloseşte instituţia pentru a-şi face campanie electorală. „Sala Palatului este o instituţie publică de cultură. El îşi face campanie electorală prin intermediul instituţiei. A tipărit pe banii instituţiei - o instituţie publică de cultură - pliante pe care le împrăştie peste tot”, declara Mircea Diaconu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite