UPDATE FOTO/VIDEO Peste 4.000 de oameni au protestat în Bucureşti faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în Piaţa Universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 4.000 de oameni au mărşăluit până la Piaţa Victoriei şi înapoi, pe bulevard, blocând traficul FOTO Vlad Petri
Peste 4.000 de oameni au mărşăluit până la Piaţa Victoriei şi înapoi, pe bulevard, blocând traficul FOTO Vlad Petri

Peste 4.000 de persoane au fost prezente, duminică, 1 septembrie, la un protest de amploare împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, manifestaţie ce a început de la Piaţa Universităţii la ora 17.00 şi s-a întins în noapte. Mulţimea a rupt bariera de jandarmi înainte de ora 18.00 şi a reuşit să ocupe bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală, pentru câteva ore, traficul fiind blocat.

UPDATE 02.30 Câteva corturi în mijlocul bulevardului, tineri aşezaţi pe asfalt, doi clovni, steaguri, o femeie cu un bebeluş, biciclişti aşezaţi pe asfalt, lângă ele, un adolescent care cânta la saxofon în pauza dintre scandări, localnici din Roşia Montană, câteva pături groase şi multe sticle de apă, aşa arată acum o bucată din bulevardul Nicolae Bălcescu, în zona Hotel Intercontinental. Mai sunt puţin peste 200 de tineri care bat ritmic din palme şi din sticlele de plastic goale lovindu-le puternic de asfalt. Jandarmii deja obosiţi şi cu priviri plictisite strâng rândurile cu fiecare ocazie, dar parcă tinerii nu vor să se dea bătuţi. O parte dintre ei au ochii roşii de somn, alţii dau să adoarmă, cei mai mulţi sunt aici de peste cinci ore. "Vrem educaţie, nu poliţie!", "Vrem cultură, nu cianură", "Nu plecăm, nu plecăm!" sunt câteva dintre lozincile pe care aceştia încă le mai strigă. În tot acest zgomot infernal de după miez de noapte în plin centrul oraşului, parcă nu mai iese în evidenţă decât un singur lucru: luciul bocancilor jandarmilor în contrast cu tânărul care se apleacă des, de-a lungul mulţimii pentru a aduna chiştoacele şi restul gunoaielor.  

  

UPDATE 00.35 După ce peste 4.000 de protestatari au mărşăluit până în faţa Guvernului, Piaţa Victoriei a fost blocată parţial de mulţime. Oamenii au scandat împotriva legii, aprobate în Guvern marţi, cerând chiar demisia Guvernului Ponta. În tot acest timp, un cordon de jandarmi şi mai multe echipaje ale Brigăzii Rutiere de Poliţie au supravegheat protestul. După circa 30 de minute de scandări în Piaţa Victoriei mulţimea, alcătuită preponderent din tineri din Bucureşti şi din ţară, au hotărât să se întoarcă în Piaţa Universităţii, pe acelaşi drum, blocând din nou bulevardul Lascăr Catargiu şi, respectiv, Bulevardul Nicolae Bălcescu. Prezenţi în mulţime au fost şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii de mediu, dar şi trecători care s-au alăturat marşului de pe margine. Manifestanţii s-au întors în Piaţa Universităţii unde au decis, de data aceasta să rămână.  

UPDATE, ora 20.30: Protestatarii s-au mutat în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, deşi nu au autorizaţie de protest aici. Aceştia cer demisia Guvernului.

UPDATE, ora 19.44: Cordonul de oameni mărşăluişeste pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, spre Piaţa Romană.

UPDATE, ora 19.15: Aproximativ 4.000 de oameni, cu pancarte şi steaguri, s-au adunat, ieri după-amiază, în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a protesta faţă de aprobarea proiectului exploatării miniere de la Roşia Montană. Mulţimea, delimitată de cordoane de jandarmi, a blocat Bulevardul Nicolae Bălcescu, spre Piaţa Romană, şi a scandat la unison lozinci împotriva proiectului. „Uniţi salvăm Roşia Montană“, „Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă“, „De nu rezolvaţi problema, Bucureşti va fi Atena!“, „Veniţi în stradă! Nu plecăm, nu plecăm“, au strigat bucureştenii aseară în Piaţa Universităţii, sub privirile liniştite ale jandarmilor. Oamenii continuă să vină. Turiştii cazaţi la Hotelul Intercontinental, aflat în Piaţa Universităţii, privesc protestul de la balcoane.

Bucureştenii care au venit la protestul din Piaţa Universităţii scandează lozinci împotriva proiectului minier. La acest protest şi-au anunţat prezenţa aproximativ 8.000 de participanţi.
Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară: Alba Iulia, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Constanţa, Târgu Mureş, Galaţi, Craiova.

La scurt timp după ce Guvernul Victor Ponta a aprobat legea care permite exploatarea aurului şi argintului de la Roşia Montană şi a trimis-o pentru a fi dezbătută spre Parlamentul României, opinia publică ce se situează împotriva acestui proiect s-a organizat într-un grup pe Facebook.

„1 septembrie 2013 este zi de luptă împotriva cianurii şi fracturării! Facem un apel către cei care vor ieşi duminică în stradă, indiferent pentru care dintre cele două cauze: nu uitaţi că România se află acum sub asediu! Roşia Montană şi Bârladul reprezintă stâlpii de rezistenţă! Să ne facem ambele mesaje auzite, din Bucureşti la Bârlad, din Cluj la Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Târgul Mureş, Iaşi, Bruxelles sau Viena! SOLIDARITATE!”, este descris manifestaţia pe site-ul evenimnetului.

Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana. Potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană“, se arată în comunicatul trimis de Guvern marţi.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Cu toatea acestea însă, liderii PNL au declarat joi seara, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că în cazul proiectului Roşia Montană va fi realizată o nouă analiză la nivelul Parlamentului, existând posibilitatea majorării redevenţei pentru exploatare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite