Războiul continuă în jurul turnului Cathedral Plaza. Arhiepiscopia Romano-Catolică a depus o plângere la DNA împotriva lui Oprescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cathedral Plaza este un turn construit lângă catedrala Sf. Iosif
Cathedral Plaza este un turn construit lângă catedrala Sf. Iosif

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie o plângere penală împotriva primarului general Sorin Oprescu şi a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, cât şi a unor angajaţi ai Primăriei Capitalei. Aceştia sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici sunt acuzaţi şi de abuz în serviciu.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei susţin că „grupul infracţional urmăreşte cu consecvenţă obţinerea unui câştig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a clădirii ilegale (conform informaţiilor din piaţă), prin menţinerea acesteia în fiinţă şi eventuala sa punere în funcţiune, astfel încât aceasta să poată fi valorificată ulterior“. 

Conform sentinţei civile nr. 2520/28.06.2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, susţin reprezentanţii ARCB, primarul general al Capitalei este obligat să emită actul administrativ de demolare a construcţiei de lângă Catedralei Sf. Iosif: Cathedral Plaza. Cu toate acestea, până acum edilul-şef nu a luat măsuri în vederea demolării turnului din Bucureşti. 

Expertiză tehnică pentru demolarea turnului

Singurul demers legal îndeplinit de Sorin Oprescu a fost emiterea, la opt luni după decizia irevocabilă, în septembrie 2013, a unei hotărâri privind „Efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate”.

„În opinia  ARCB, la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti s-a format un grup infracţional organizat, asociat cu Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, cei care au creat un circuit financiar funcţional, în paralel, la Bucureşti şi la Nicosia, prin care banii de la SIF-urile româneşti au fost spălaţi prin SIF-uri cipriote şi reinvestiţi în proiecte imobiliare din România. Se observă faptul că şi în cazul de faţă, izvorul banilor este amplasat la Nicosia, respectiv la societatea SIOMA COMPANY LIMITED. Gruparea a cuprins treptat persoane influente, din diverse sfere ale vieţii sociale, acestea desfăşurând activităţi prin care au obţinut autorizarea ilegală, iar în prezent blochează desfiinţarea acestei construcţii.

Scopul urmărit de acest grup este de a favoriza beneficiarul Millennium Building Development SRL (MBD), de a putea valorifica la preţul de 70 milioane euro clădirea ilegală, acţiunile concertate ale proprietarului actual (cel de faţadă, în spate fiind grupul Papalekas-Bîlteanu) şi ale primarului general vizând o eventuală intrare în legalitate a clădirii, deşi legislaţia actuală interzice o astfel de posibilitate. Pentru a-şi asigura succesul operaţiunilor de blocare a desfiinţării construcţiei, primarul Oprescu şi MBD au făcut chiar şi o rocadă a avocaţilor, fiecare punând la dispoziţia celuilalt casele de avocatură cu care lucrau anterior“, susţin reprezentanţii ARCB.

De asemenea, ARCB susţine că „acest grup face tot posibilul pentru ca autoritatea competentă să nu emită decizia de demolare şi operaţiunile administrative, pentru care există titlu executoriu şi dosar de executare silită“.

Primăria Capitalei răspunde: 

„Primarul general al Capitalei şi municipalitatea doresc să aducă la cunoştinţa publică faptul că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, la acest moment existând mai multe proceduri judiciare în derulare, de finalitatea lor depinzând atât realizarea demolării clădirii cât şi modalitatea efectivă în care această demolare se poate realiza.

Astfel precizăm că primarul Municipiului Bucureşti a solicitat proprietarului construcţiei să demareze procedurile legale în vederea desfiinţării construcţiei încă din anul 2011, însă acest act a fost atacat în faţa instanţei de contencios administrativ de proprietarul construcţiei S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. Judecata acestui dosar a fost suspendată până la soluţionarea irevocabilă a dosarului având ca obiect solicitarea S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. de obligare a primarului Municipiului Bucureşti să emită actul administrativ final reprezentat de Autoriza?ia de Construire pentru intrarea în legalitate a construcţiei "Cathedral Plaza". Acest din urmă dosar se află încă pe rolul Tribunalului Bucureşti, nefiind pronunţată o sentinţă în cauză.

Pe de altă parte, menţionăm că pe rolul instanţelor judecătoreşti se află un dosar având ca obiect contestarea executării silite a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa precum şi un dosar prin care s-a solicitat instanţei să lămurească dispozitivul Sentinţei nr 2520/28.06.2012, nici unul dintre aceste dosare nefiind soluţionat irevocabil până la această dată, acestea fiind numai câteva dintre litigiile declanşate în legătură cu imobilul Cathedral Plaza.

Separat de aceste litigii, Municipalitatea a realizat demersuri în vederea efectuării unei expertize tehnice de specialitate, expertiză absolut necesară înainte de efectuarea oricărui demers efectiv privitor la demolarea imobilului.

Subliniem că demolarea unei clădiri precum şi aducerea la îndeplinire a unei hotărâri judecătoreşti nu se pot face decât cu respectarea dispoziţiilor legii. Faptul că soluţionarea acestor litigii se întinde pe o perioadă mai lungă de timp nu este, în nici un caz, un aspect imputabil autorităţii publice ci ţine efectiv de realizarea actului de justiţie şi de asigurarea respectării drepturilor tuturor părţilor implicate.

Primarul General al Capitalei îşi exprimă încă o dată dezaprobarea cu privire la tipul de comunicat de presa emis de Arhiepiscopia Catolica, caracterizat de prezentarea incompleta a situatiei de fapt şi afirmării nejustificate şi denigratoare. Primarul General asigura că soarta Cathedral Plaza va fi tranşată cu respectarea stricta a legii şi a hotărârilor instanţelor judecătoreşti“, se arată într-un răspuns dat de reprezentanţii Primăriei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite